Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Ισπανία – Ποια θα είναι η… χασούρα σε ενδεχόμενη αποβολή της Μπαρτσελόνα;

e6b5af037022dedc47aa6aee481767a3_LΗ ισπανική λίγκα είναι διατεθειμένη να αποβάλει τη Μπαρτσελόνα από το πρωτάθλημα αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία και το Onsports αναλύει τι θα χάσουν οι «μπλαουγκράνα» σε μια τέτοια περίπτωση…

Πέρσι, η Μπαρτσελόνα κατέγραψε ρεκόρ εσόδων καθώς ανακοίνωσε για τη σεζόν 2013/2014 κέρδη της τάξης των 530 εκατευρώ! Φέτος, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια για τους Καταλανούς. Τόσο γιατί είχαν διάφορα θέματα με τη FIFA και την απαγόρευση μεταγραφών, αλλά και την υπόθεση φοροδιαφυγής στη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Το περσινό ρεκόρ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μπαρτσελόνα, Χαβιέρ Φάους, ανακοίνωσε πέρσι πως μειώθηκε το χρέος της ομάδας κατά 44 εκατευρώ, φτάνοντας στα 243 εκατευρώ από τα 287 εκατ.ευρώ που ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Οι «μπλαουγκράνα» πήραν, λοιπόν, 530 εκατευρώκαι κατέγραψαν το συγκεκριμένο ρεκόρ. Το εν λόγω ποσό αναλύεται στα εμπορικά έσοδα, τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

barca2

Τα εμπορικά δικαιώματα της Μπαρτσελόνα έφεραν 169 εκατευρώ στα ταμεία των Καταλανών, ενώ τα τηλεοπτικά απέφεραν 161 εκατευρώ. Τα κέρδη από τα εισιτήρια ανέρχονταν στα 128 εκατευρώ. Επίσης, οι «μπλαουγκράνα» πήραν από ποσοστά μεταγραφών ένα ποσό που έφτασε στα 53 εκατευρώ, με τις συνδρομές των μελών να προσθέτουν 19 εκατευρώ στα ταμεία της ομάδας.

Χάνει σίγουρα 150 εκατ. ευρώ

Το δεδομένο, για τη Μπαρτσελόνα, είναι πως θα έχει απώλειες από ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας και αποβολής των «μπλαουγκράνα» από το πρωτάθλημα. Το βασικότερο κομμάτι ζημιάς για το καμάρι της Καταλονίας, θα είναι η απώλεια των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την παρουσία στη «La Liga». Η Μπαρτσελόνα κάθε χρόνο παίρνει ένα ποσό που ξεπερνάει, συνήθως, τα 150 εκατευρώ. Όπως και η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μπορεί και να επωφεληθεί εισπράττοντας μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας».

barca1

Δεδομένα θα μειωθούν αρκετά και τα εμπορικά κέρδη της ομάδας, αφού οι αντίπαλοί της σε… τοπικό πλέον επίπεδο δεν θα είναι οι ίδιοι. Το μεγάλο «συν» θα είναι βέβαια στα εισιτήρια και στις συνδρομές, αφού οι Καταλανοί είναι… άρρωστοι με το θέμα αυτό και είναι ικανοί να γεμίζουν κάθε μέρα το «Καμπ Νου», μόνο και μόνο για να πανηγυρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

And… what about Champions League;

Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στη Μπαρτσελόνα, από την αποβολή της από το πρωτάθλημα αν και εφόσον συμβεί, είναι τι θα γίνει με την παρουσία της στις διοργανώσεις της UEFA. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Καταλονίας, με την Εθνική να συμμετέχει και στο Regions Cup, συνεπώς θα πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες για την παρουσία της «Μπάρτσα» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ακόμα, όμως, κι αν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει η Μπαρτσελόνα να παίζει… δυο και τρεις προκριματικούς γύρους πριν φτάσει στους ομίλους. Με αντίπαλους από χώρες που δεν είναι ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά. Αυτό σημαίνει πως θα αποδυναμωθούν εμπορικά οι «μπλαουγκράνα» και θα έχουν μείωση και σε αυτό το κομμάτι.

Την… πληρώνει και η Εσπανιόλ

Στην ίδια κατηγορία με τη Μπαρτσελόνα, βρίσκεται και η Εσπανιόλ. Η έτερη ομάδα της Βαρκελώνης, θα βρεθεί κι αυτή εκτός Primera Division αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία και σαφώς θα έχει μειωμένα έσοδα. Θα χάσει δεδομένα 28 με 30 εκατευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και από εμπορικές χρήσεις που δεδομένα θα μειωθούν.

πηγή

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected