Κατηγορίες
Διάφορα

Ανοίγει η εφαρμογή για την εξόφληση οφειλών και τη διαγραφή προσαυξήσεων

085100Για επτά ημέρες, έως τις 27 Μαρτίου θα μείνει ανοιχτή η εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις υπαγωγής στην ευεργετική διάταξη που προβλέπει ότι με την καταβολή ενός ποσού θα διαγράφεται και αντίστοιχο ύψος προσαυξήσεων. 

Η διάταξη, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, εκτιμάται ότι αφορά 4 εκατομμύρια οφειλέτες ακόμα και αν αυτοί δεν υπαχθούν σε ρύθμιση με δόσεις. 

Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει συγκεκριμένα ότι «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης οφειλής (…) απαλλάσσεται κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν». 

Η διαδικασία γίνεται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής που ακολουθεί κάθε οφειλή από την καταχώρισή της στις Τράπεζες και στα ΕΛ.ΤΑ. ενώ κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις Δ.Ο.Υ 

Για να ενημερωθείτε για τον κωδικό πληρωμής ή ταυτότητα οφειλής επιλέξτε την εφαρμογή «προσωποποιημένη πληροφόρηση» ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης», η οποία τις επόμενες ώρες θα αναρτηθεί στο TAXISnet. 

Εάν οι πολίτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής. Στην περίπτωση αυτή η ρύθμιση χάνεται και δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον πολίτη η ταυτότητα ρυθμισμένης οφειλής (Τ.Ρ.Ο.), αλλά η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.) που αντιστοιχεί στο κάθε χρέος που θα καταβάλει. 

Η καταβολή διενεργείται με την ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.), η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της. Ο πολίτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις Τράπεζες ή ΕΛ.ΤΑ., δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.). 

Πηγή: protothema.gr 

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected