Κατηγορίες
Διάφορα

Σύνταξη για τους επαγγελματίες οδηγούς μόνο με κατάθεση της άδειας οδήγησης

32a789d504d72a781ffaae003187c532_L

Η συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ, ασφαλισμένων που ασκούν το επάγγελμα του οδηγού, είναι άμεσα συνυφασμένη με την κατάθεση στις αρμόδιες υπηρεσίες της επαγγελματικής άδειας οδήγησης

Όπως αναφέρεται σε επείγουσα εγκύκλιο του Ιδρύματος για να θεμελιωθεί δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας στο ΙΚΑ, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί οδηγοί ή εκπαιδευτές οδηγοί, πρώτα να καταθέσουν την επαγγελματική άδεια οδηγήσής τους, στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών του τόπου κατοικίας τους. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι τα εξής:

*Φωτοαντίνοαφο της ισχύουσας άδειας οδήγησης, επικυρωμένο από τον ασφαλιστικό φορέα.

Σε περίπτωση συνταξιοδότησης (γήρατος ή αναπηρίας), αφού ο συνταξιούχος παραλάβει τη νέα άδεια οδήγησης (με περιορισμό κατηγοριών), καταθέτει στον ασφαλιστικό φορέα φωτοαντίγραφο της νέας άδειας με την οποία είναι εφοδιασμένος, επικυρωμένο αποκλειστικά από την υπηρεσία του Υπουργείου η οποία τη χορήγησε. Η πρωτότυπη άδεια οδήγησης που έχει κατατεθεί από τον ασφαλισμένο στον ασφαλιστικό του φορέα ως δικαιολογητικό με αφορμή την αίτηση συνταξιοδότησης από τις ανωτέρω αιτίες αποστέλλεται με μέριμνα του ασφαλιστικού φορέα στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Τονίζεται ότι η ημερομηνία κατάθεσης της πρωτότυπης επαγγελματικής άδειας που διαθέτουν οι επαγγελματίες οδηγοί, ενδέχεται ότι μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο καταβολής της σύνταξης. Πιο συγκεκριμένα όσοι ασφαλισμένοι ασκούσαν το επάγγελμα του μισθωτού οδηγού ή του εκπαιδευτή, έστω και αν έχει διακοπεί από καιρό η απασχόλησή τους ως επαγγελματίες οδηγοί, η ημερομηνία κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας οδήγησης καθορίζει την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης.

Το ίδιο ισχύει και για ασφαλισμένους που το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα θεμελιώνεται με χρόνο ασφάλισης στο ΤΣΑ, το οποίο μεταφέρθηκε στο ΙΚΑ.

Για τους επαγγελματίες οδηγούς ή εκπαιδευτές που έχουν διακόψει από μακρού χρόνου την απασχόλησή τους με αυτές τις ειδικότητες, οι οποίοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μόνο με το χρόνο ασφάλισής τους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα, η ημερομηνία κατάθεσης της επαγγελματικής άδειας δεν επηρεάζει την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης Ωστόσο, και στην περίπτωση αυτή, n κατάθεση της επαγγελματικής άδειας

Ο ενδιαφερόμενος, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, θα λάβει από την αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών νέα άδεια οδήγησης με όποιες από τις κατηγορίες κατέχει πλέον. Στη συνέχεια, πρέπει να καταθέσει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φωτοαντίγραφο της νέας άδειας, επικυρωμένο αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών η οποία τη χορήγησε, προκειμένου, να αποσταλεί υπηρεσιακώς στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών η πρωτότυπη άδεια οδήγησης που είχε παρακρατηθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Για την επαναχορήγηση σύνταξης που ανεστάλη λόγω ανάκτησης επαγγελματικής άδειας οδήγησης με την ανωτέρω διαδικασία, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετική αίτηση μαζί με την επαγγελματική άδεια οδήγησης.

Επισημαίνεται ειδικά για όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας ότι μετά την ανάκτηση της επαγγελματικής άδειας, που συνιστά τεκμήριο εργασίας, η παρακράτησή της για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από έξι συνεχείς μήνες συνιστά αιτία ελέγχου διατήρησης της ασφαλιστικής τους αναπηρίας, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει και στην άρση της, με συνέπεια τη διακοπή της συνταξιοδότησης.

www.dikaiologitika.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected