Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ. Το άθλημα που αναγκάζει μικρούς και μεγάλους να υποκλίνονται στην μαγεία του.
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο ειδικά, με όλα τα οικονομικά οφέλη που διακυβεύονται γύρω από αυτό έχει πλέον γίνει ένας χείμαρρος ροής χρημάτων για τις ομάδες που είναι σε θέση να αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ( UEFA Champions League, Europa League).
Οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές πλέον, ως επαγγελματίες είναι σε θέση να αγωνίζονται για 90 λεπτά μέσα στον αγωνιστικό χώρο κάτω από πολύ υψηλές εντάσεις, με γνώμονα την νίκη και το αποτέλεσμα.
Κάποιες φορές βεβαίως, αν όχι τις περισσότερες είναι αναγκασμένοι να φτάσουν τα όρια τους, ακόμη και να τα ξεπεράσουν. Η αναγκαιότητα της καλής προετοιμασίας και προπόνησης του σώματος είναι επιτακτικά δεδομένη έτσι ώστε οι παίκτες να μπορούν να αγωνίζονται σε συνθήκες και εντάσεις πολύ υψηλές.
Στο ποδόσφαιρο η μικτή μορφή της ταχύτητας και της δύναμης (ταχυδύναμη) εμφανίζεται στις περισσότερες κινήσεις των παικτών με μπάλα ή χωρίς: ξεμαρκαρίσματα, αντεπιθέσεις, σουτ, τζαρτζαρίσματα, προσποιήσεις, κεφαλιές, διεκδίκησης της μπάλας στον χώρο κτλ.
Γενικά ταχυδύναμη ορίζεται η ικανότητα επίτευξης όσο το δυνατόν υψηλότερων τιμών δύναμης στην μονάδα του χρόνου. Ο συνδυασμός δηλαδή της ταχύτητας και της δύναμης σε μία κίνηση. Η αναγκαιότητα της προπόνησης ταχυδύναμης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι μεγάλη αφού παίκτες προπονημένοι στον τομέα αυτό βλέπουμε πως αποδίδουν στο μέγιστο.
Αρκετά είναι τα ερωτήματα που απασχολούν κάθε προπονητή , τόσο πριν από την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου σχετικά με την φυσική ιδιότητα της δύναμης:
1) Πώς να βελτιώσω την δύναμη;
2) Πόσες φορές θα κάνω προπόνηση δύναμης και με ποιά μέθοδο;
3) Ποιά μορφή δύναμης χρειάζομαι περισσότερο;
Για να υπάρξει ανάπτυξη και βελτίωση της, προσαρμοσμένη στο ποδόσφαιρο, οι μορφές δύναμης δεν πρέπει να αναπτύσσονται μέγιστα αλλά ιδανικά.
Οι ποδοσφαιριστές δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν bodybuilders, αλλά κύρια και πάνω από όλα είναι “καλλιτέχνες της μπάλας” , όπου η τεχνική και η τακτική παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν σε επίπεδο επαγγελματιών και στον τομέα της φυσικής κατάστασης να αγνοήσουμε αυτήν τη βασική και σημαντική ιδιότητα.
Η μέθοδος τώρα προπόνησης δεν είναι τίποτα άλλο από μία προγραμματισμένη διαδικασία , η οποία καθορίζει πάντοτε σε σχέση με τον προπονητικό στόχο , την επιλογή ασκήσεων, των μέσων και των μορφών οργάνωσης της προπόνησης. Η ένταση, η ποσότητα, η διάρκεια και τα διαλείμματα μεταξύ των σετ είναι κάτι το οποίο πρέπει ναι προσεχτεί ιδιαίτερα.
Η προπόνηση ταχυδύναμης στο σύγχρονο ποδόσφαιρο γίνεται μέσα από την πλειομετρική προπόνηση. Η πλειομετρική προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις αντίδρασης του μυϊκού συστήματος και των τενόντων μέσα από άλματα, σπριντ, απότομες αλλαγές κ.τ.λ.
Έμφαση πρέπει να δίνεται στην ταχύτητα εκτέλεσης αλλά και αντίδρασης έτσι ώστε να ενεργοποιούνται όσο το δυνατό περισσότερο οι γρήγορες μυϊκές ίνες.
Η ανάπτυξη της δύναμης (ιδιαίτερα σε περίοδο προετοιμασίας) είναι αρκετά ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω προπόνηση ταχυδύναμης καθώς προϋπόθεση για την ευνοϊκότερη ανάπτυξη της ενδομυϊκής συναρμογής και κατ΄ επέκταση της αντιδραστικής δύναμης είναι η μεγάλη επιφάνεια διατομής των μυϊκών ινών (μυϊκή υπερτροφία).
Αναπτύσσοντας μέσω στοχευόμενων προπονητικών μονάδων (πλειομετρική προπόνηση) την ταχυδύναμη στους ποδοσφαιριστές τα οφέλη σε ατομικό αλλά και ομαδικό επίπεδο είναι πάρα πολλά καθώς είναι σε θέση να αναπτύσσουν ταχύτητες πολλές αλλά και επαναλαμβανόμενες.
Βλέπουμε πολλές φορές σε αγώνες, ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου (Ronaldo, Messi, Bale) πόσο πρέπει να αξιοποιήσουν συγχρόνως την ταχύτητα με την δύναμη τους έτσι ώστε να διεκδικήσουν με τους αντιπάλους τους την μπάλα. Πόσο μία φάση, μία στιγμή που θα βγουν νικητές από μία τέτοια φάση μπορεί να κρίνει έναν ολόκληρο αγώνα.
Συνεπώς η προπόνηση ταχυδύναμης είναι κάτι το οποίο οι σύγχρονοι προπονητές, γυμναστές και ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν κατά νου στο σύγχρονο αλλά και υψηλών απαιτήσεων ποδόσφαιρο.
Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης
proworldsports.blogspot.gr