Κατηγορίες
Διάφορα

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη θητεία σε Στρατό και Λιμενικό

125452Όλοι οι στρατεύσιμοι θα υπηρετούν για 5 μήνες σε ακριτικές περιοχές, νησιά και πλοία – Τι προβλέπεται στη μοριοδότηση – Αναγνωρίζεται ο χρόνος υπηρεσίας σε στρατιωτικούς γιατρούς και δικηγόρους

Αλλαγές στο σύστημα μεταθέσεων των στρατευσίμων με υποχρεωτική θητεία σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εφαρμογή συστήματος μοριοδότησης, διατάξεις για την ανακούφιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας “Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις” που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:

– Οι οπλίτες που κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς μετά το τέλος της βασικής και ειδικής εκπαίδευσης τοποθετούνται σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

– Στο Πολεμικό Ναυτικό τοποθετούνται καταρχήν σε πλοία, ναυστάθμους, ναυτικά παρατηρητήρια ή υπηρεσίες νησιών και στη συνέχεια σε λοιπές μονάδες και υπηρεσίες, με κριτήριο τη στελέχωση αυτών με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, στο σύνολο της επικράτειας.

– Στην Πολεμική Αεροπορία τοποθετούνται αρχικά σε μονάδες και υπηρεσίες εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας, και στη συνέχεια σε μονάδες και υπηρεσίες με όμοιο βαθμό δυσκολίας που βρίσκονται εντός των ανωτέρω νομών.

– Οι αποσπάσεις οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας, που επεκτείνεται κατά άλλες 15 ημέρες κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

– Η διάθεση οπλίτη σε διαφορετική μονάδα από την τοποθέτηση έχει διάρκεια έως 15 ημερών καθ’ όλη τη θητεία του συνολικά ή τμηματικά, σε περίπτωση που οι ανάγκες δεν καλύπτονται με τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση.

περισσότερα στο protothema.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected