Κατηγορίες
Διάφορα

Οι νέες δράσεις για την αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης

1125-744x414Νέες δράσεις, με αιχμή την μνημονιακή υποχρέωση για εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε διευρυμένη βάση, παράλληλα με τη δημιουργία ενός νέου Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για το 2016.

Το σύνολο των επιδομάτων καταγράφεται από κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει την σύνταξη σχετικής έκθεσης, παράλληλα με την αξιολόγηση για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταγραφεί 300 επιδόματα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η επίμαχη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναμένεται να παραδοθεί στην ελληνική πλευρά το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, την 1η Απριλίου του 2016, αναμένεται να ξεκινήσει η νέα φάση εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα αποτελέσει και την αιχμή του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόθεση της αρμόδιας Γραμματείας Πρόνοιας, εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, είναι να μετονομαστεί σε Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ήδη, προχωρά η αξιολόγησης των στοιχείων από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και του ευρωπαϊκού ταμείου για τη φτώχεια (ΤΕΒΑ) ώστε να εντοπιστούν οι πραγματικοί θύλακες φτώχειας, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και τον τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας θα υπάρξει διασύνδεση του προγράμματος με προγράμματα εύρεσης εργασίας, κατάρτισης αλλά δημιουργίας σχημάτων εργασίας στην κοινωνική οικονομία.

Παράλληλα, εντός του 2016 το υπουργείο σύμφωνα με το euro2day.gr προωθεί τις εξής δράσεις:

Ανθρωπιστική κρίση

Συνέχιση και βελτίωση του προγράμματος που εντός του 2015 κάλυψε περίπου 405.000 ανθρώπους για τις ανάγκες τους σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και στέγης (επιδότηση ενοικίου). Στο υπουργείο έχει πλέον δημιουργηθεί ένας «χάρτης φτώχειας», βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν οι νέες δράσεις. Ειδικά για την προπληρωμένη Κάρτα Αλληλεγγύης που αποτέλεσε την καινοτομία του προγράμματος, το υπουργείο σχεδιάζει την σύνδεσή της με δωρεάν είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, αλλά και την επέκτασή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

Διεύρυνση του προγράμματος που θα διαρκέσει 7 χρόνια, με διανομή στους απόρους και φρέσκων προϊόντων (νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά), αποκέντρωση των προμηθειών ώστε να τονωθούν οι τοπικές αγορές, ενώ σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιδιώκεται και η σύνδεση του προγράμματος με την παροχή σχολικού γεύματος στο σύνολο των μαθητών των φτωχότερων δημοτικών σχολείων της επικράτειας.

περισσότερα στο dikaiologitika.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P