Κατηγορίες
Ακαδημίες Ημαθίας

Το τεράστιο πρόβλημα της σύγκρουσης των ανήλικων αθλητών με τις ομάδες τους

Χωρίς τίτλοΗ ισχύουσα αθλητική νομοθεσία δεσμεύει υπέρμετρα τους ανήλικους αθλητές με τους συλλόγους στους οποίους εγγράφονται και με τον τρόπο αυτό αφήνει περιθώρια εκμετάλλευσης τους, ενώ παράλληλα οδηγεί στην πράξη σε παραβίαση δικαιωμάτων τους.

Αυτό επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη σε πόρισμά του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η ανεξάρτητη αρχή διερεύνησε σημαντικό αριθμό υποθέσεων σχετικά με την άρνηση σωματείων διάφορων αθλημάτων (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση) να συναινέσουν στην πραγματοποίηση μετεγγραφών ανήλικων αθλητών.

Διαπίστωσε ότι λόγω της ισχύουσας κατάστασης, παραβιάζονται δικαιώματα κατοχυρωμένα από τη Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού, όπως το δικαίωμα των παιδιών να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη τους, το δικαίωμα για ελεύθερη συμμετοχή σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου (στις οποίες περιλαμβάνεται η άθληση) και η υποχρέωση όλων των διοικητικών οργάνων να λαμβάνουν πρωτίστως υπόψη το υπέρτερο συμφέρον των ανηλίκων σε κάθε απόφαση που τους αφορά.

Στο πόρισμα τονίζεται ότι σημαντικός αριθμός ανηλίκων βιώνουν ιδιαίτερο άγχος λόγω των πολύ αυστηρών όρων δέσμευσής τους στα αθλητικά σωματεία, στα οποία εγγράφηκαν αρχικά με ευθύνη των γονέων τους.

Εξαιτίας των όρων αυτών, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο όταν ένας αθλητής και οι γονείς του εκφράζουν την επιθυμία μετεγγραφής του σε άλλο σύλλογο, η διοίκηση του συλλόγου όπου έχει εγγραφεί αρχικά, να προβάλλει αντιρρήσεις ή μεγάλες απαιτήσεις για αυτήν. Αποτέλεσμα αυτού είναι αρκετοί ανήλικοι αθλητές να απογοητεύονται και να διακόπτουν την αθλητική τους δράση.

Η ευνοϊκή στάση της πολιτείας έναντι των συλλόγων χωρίς αντίστοιχη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ανήλικων μελών τους, φαίνεται να δημιουργεί τους όρους ακόμη και για τηνεκμετάλλευση των ταλαντούχων νεαρών αθλητών από αθλητικούς παράγοντες.

Παράλληλα, προβληματίζει η απουσία κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς συνεπάγεται την ανοχή έκνομων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε το αναλυτικό Πόρισμα

*football-academies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected