Κατηγορίες
Διάφορα

Όταν τα ταλέντα “σπάνε” τα μούτρα τους…

afrikanikes_xores_paidia_podosfairistesΌποτε μιλούμε για «επενδύσεις» έμψυχου δυναμικού, στο ποδόσφαιρο, τις πιο πολλές φορές, αναφερόμαστε στις ακαδημίες ή τα τμήματα υποδομής. Την χρησιμότητά τους, όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν, τελευταία, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Γράφει ο Χρίστος Χαραλαμπόπουλος.

Κάποιοι βλέπουν τις ακαδημίες ως επένδυση. Μία επένδυση που θα αποδώσει στο μέλλον, όταν από αυτές τις ακαδημίες θα ξεπηδήσουν ποδοσφαιριστές ικανοί να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα ή και να πουληθούν για να αποφέρουν κέρδος στον σύλλογο.

Όσοι βλέπουν τις ακαδημίες με αυτό τον τρόπο, γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμία παραγωγική χρησιμότητα αν δεν ρίξουν χρήματα σε αυτές. Αν δεν επενδύσουν χρήματα για εγκαταστάσεις και προσωπικό σε πολλές ειδικότητες. Από γυμναστές, προπονητές, ψυχολόγους, σκάουτερς μέχρι και διατροφολόγους.

Συνήθως, όσοι υιοθετούν αυτή την οπτική, έχουν σχέδιο, υπομονή και δεν στρέφονται στις δεξαμενές των ακαδημιών για την αναζήτηση ποδοσφαιριστών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ακαδημίες τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούν να παράγουν ποδοσφαιριστές ικανούς να στελεχώσουν τις βασικές ενδεκάδες των ομάδων τους.

Λέγεται ότι αν μία ακαδημία μπορεί μέσα σε μία τριετία να βγάλει 4 ποδοσφαιριστές 18αδας, είναι απόλυτα πετυχημένη.

Όταν, συχνά, μιλάμε για την επιτυχία της Μπάρτσα που στελεχωνε τη βασική της 11αδα με 8 ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες της, βοηθά να θυμόμαστε πως η χρονική διαφορά ανάμεσα στον Μπούσκετς και τον Πουγιόλ ήταν 10 χρόνια.

Οι σύλλογοι που δεν έχουν μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, πολύ συχνά χρησιμοποιούν και εξ’ ανάγκης ταλέντα από τις ακαδημίες τους, που δεν έχουν την επάρκεια σε προσωπικό και υποδομές την οποία διαθέτουν οι μεγάλοι σύλλογοι.

Αρκετές φορές, όμως, όταν βγάλουν κάποιο μεγάλο ταλέντο, η πώλησή του μπορεί να συντηρήσει για μεγάλη χρονική περίοδο την ομάδα. Παλιότερα, η «ζώνη κυνηγιού» των ταλέντων εκτεινόταν από τα 18 χρόνια και μετά αλλά μόλις η τηλεόραση άρχισε να κάνει οικονομικές ενέσεις δισεκατομμυρίων στο ποδόσφαιρο, τα πράγματα ξέφυγαν σε ένα παραλογισμό, χωρίς όριο.

Στην Αγγλία, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν 5 χρόνια πρόσφεραν 1 εκατ.στερλίνες για έναν 7χρονο. Δεκαπέντε χρόνια πριν, η Γιουνάιτεντ για να πάρει τον Κιν στην ηλικία των 22, είχε πληρώσει το ποσό ρεκόρ –τότε- των 3,7 εκατ. στερλινών.

Στην Ελλάδα, συχνά διαμαρτυρόμαστε για τα ταλέντα στα οποία δεν δίδονται οι ευκαιρίες και τα οποία, ενώ αναδεικνύονται από τα τμήματα υποδομής ενός συλλόγου σπανίως έως ποτέ δεν βρίσκουν τον δρόμο για την πρώτη ομάδα. Καταλήγουν κάπου δανεικοί χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την βελτίωση τους και έτσι πλουτίζουν την βίβλο των χαμένων ταλέντων του ποδοσφαίρου.

Βέβαια, λόγω της οικονομικής κρίσης τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί κάπως αλλά αυτή η τάση απαξίας των ταλέντων παρατηρείται και στο εξωτερικό.Κυρίως στις ισχυρές ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας ανταγωνισμού ή εκεί όπου υπάρχουν πολλά χρήματα.

Μία έρευνα που δημοσιοποίησε τελευταία το διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών της Νοσατέλ στις πέντε μεγάλες ποδοσφαιρικές αγορές της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική.

Οι παίκτες κάτω των 21 ετών των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, την σεζόν που πέρασε χρησιμοποιήθηκαν κατά μ.ο μόλις στο 5,3% του συνολικού χρόνου των παιχνιδιών. Οι τρεις ομάδες που έδωσαν τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια τους σε ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ήταν κατά σειρά, ΛίβερπουλΤοτεναμ και Αρσεναλ. Η Στόουκ και η Σάντερλαντ, δεν έδωσαν καθόλου χρόνο.

Στην Ιταλία, το ποσοστό του μ.ο φθάνει στο 5,5% του συνολικού χρόνου των παιχνιδιών με την Εμπολινα έχει δώσει στους νεαρούς, με διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες, τον περισσότερο χρόνο στα παιχνίδια της. Η μόνη ομάδα που δεν έδωσε καθόλου χρόνο στους νεαρούς, ήταν η Νάπολι.

Στην Μπούντεσλιγκα, το ποσοστό κατά μ.ο έφθασε το 7,8% με τη Λεβερκούζεν να δίνει, με διαφορά, τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Παρατήρηση αξιοσημείωτη. Η Ντόρτμουντ που την περίοδο 2009/10 είχε δώσει στους νεαρούς κάτω των 21 το 36,5% του συνολικού χρόνου των παιχνιδιών της (ρεκόρ πανευρωπαικό) φέτος έπεσε στο 2,7% και στην 15η θέση της σχετικής κατάταξης της Μπούντεσλιγκα.

Στην Ισπανία, το ποσοστό του μ.ο της συμμετοχής έφθασε το 8% με την Βαλένθια να δίνει τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια της στους νεαρούς που έφθασε το 25,5%. Η Μπαρτσελόνα έδωσε μόλις 2,8% ενώ η Ρεάλ το 0,1%. Η Ειμπάρ, ήταν η ομάδα της liga που δεν έδωσε καθόλου χρόνο στους νεαρούς.

Τέλος η γαλλική λίγκα ήταν αυτή που έδωσε τον υψηλότερο μ.ο συμμετοχής στους νεαρούς με 12,1% του συνολικού χρόνου των παιχνιδιών. Η Μονακό ήταν αυτή που έδωσε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στα παιχνίδια της, που έφθασε το 34,6%. Αυτό το ποσοστό είναι πανευρωπαικό ρεκόρ για φέτος.

Σημειώστε, πάντως ότι η γαλλική λίγκα είναι η μόνη όπου όλες οι ομάδες χρησιμοποίησαν ποδοσφαιριστές κάτω των 21 στα παιχνίδια τους.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P