Κατηγορίες
Διάφορα

Δημοσίευμα για είσοδο στην Ελλάδα νέας εταιρίας επικοινωνιών

a2ac99d09accc91aa5c9dd7db96d6789_LΕκτός από την Cosmote, την Vodafone και την Wind, τώρα διερευνάται το ενδεχόμενο να μπει και άλλη εταιρία στο παιχνίδι της κινητής τηλεφωνίας.

Την πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τέταρτο παίχτη (εκτός των Cosmote, Vodafone και Wind) για τη μίσθωση φάσματος κινητής τηλεφωνίας διερευνά η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) στην προσπάθειά της να πιάσει ξανά, έπειτα από έναν χρόνο, το νήμα του διαγωνισμού για τα 6 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 1800 ΜΗz.

Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», τα εκτιμώμενα έσοδα για το Δημόσιο εξαρτώνται από το σενάριο που θα επιλεγεί όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής της διαδικασίας, τη διάρκεια των δικαιωμάτων και τον ανταγωνισμό που θα υπάρξει. Εκτιμάται ότι αν αφορούν μόνον τα 1800 ΜΗz και τις τρεις υφιστάμενες εταιρείες κινητής (που είναι και το πιθανότερο), δύναται να φθάσουν τα 170 εκατ. ευρώ.Τα 6 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων ελευθερώνονται τυπικά στις 6 Αυγούστου, καθώς λήγουν οι άδειες που είχαν εξαγοράσει Vodafone και Wind. Ο διαγωνισμός για την εκ νέου διάθεσή τους ή η διαδικασία παράτασης της χρήσης τους θα έπρεπε σήμερα να είχε ολοκληρωθεί, κάτι που δεν έγινε δυνατόν, εξαιτίας της καθυστέρησης ορισμού νέου προέδρου στην ΕΕΤΤ από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Έναν χρόνο πριν δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τέταρτο παίχτη να εισέλθει στην κινητή τηλεφωνία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ούτε και τώρα θα υπάρξει.

Η Επιτροπή ωστόσο είναι υποχρεωμένη να το διερευνήσει εκ νέου εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε. Βάσει της χθεσινής πρόσκλησης της ΕΕΤΤ, οι ενδιαφερόμενοι για τα έξι τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 ΜΗz καλούνται να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έναν χρόνο πριν, όταν είχε διεξαχθεί η σχετική δημόσια διαβούλευση, το επικρατέστερο σενάριο ήταν οι άδειες των Vodafone και Wind για τη χρήση των 6 τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων να παρατείνονταν έως το 2020 (καταβάλλοντας οι εταιρείες το ανάλογο τίμημα βασισμένο στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό για τη χρήση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας), ώστε ο διαγωνισμός για την περαιτέρω χρήση τους να συμπεριλάβει και τα 2 τμήματα φάσματος στα 1.800 που έχει η Cosmote και λήγουν το 2020.

Σε αυτή την περίπτωση ο διαγωνισμός μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερα έσοδα, αφού βάσει νεότερων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπάρξει και ψηφιακό μέρισμα δύο, δηλαδή και νέες συχνότητες που θα αποδοθούν στην κινητή τηλεφωνία. Επιπλέον καθώς θα προκηρυχθούν διαφορετικές φασματικές περιοχές θεωρητικά πάντα μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από 4ο παίχτη, άρα μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Με βάση τα υπόλοιπα σενάρια, ο διαγωνισμός για τα 6 δικαιώματα που λήγουν (έπειτα από μια μικρή παράταση στη χρήση τους) θα γίνει το συντομότερο δυνατό ή εφόσον συμφωνήσει η Cosmote προκηρύσσονται άμεσα και τα δικά της (σύνολο 8) με τη νέα άδεια χρήσης τους να ξεκινά το 2020. Τα σενάρια αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι θα αποφέρουν έσοδα στο Δημόσιο ίσως και εντός τους έτους. Η εκτίμηση είναι ότι οι απόψεις των τριών εταιρειών επί του θέματος του χρόνου της διαδικασίας καθορίζονται από τη συζήτηση για το τίμημα που θα καταβάλουν.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P