Όλες οι αλλαγές στα διπλώματα προπονητών

5c5b04b5e703b961f08bf813ed7499f0_w639_h432_scΑλλάζουν όλα σε ότι αφορά τα διπλώματα προπονητών όλων των αθλημάτων (άρα και του ποδοσφαίρου) με τον νέο αθλητικό νόμο. Στην ουσία πάνε περίπατο όλες οι σχολές προπονητών που διοργανώνει ή διοργάνωσε η ΕΠΟ μέσω των Ενώσεων.

Συγκεκριμένα ο νέος αθλητικός νόμος επιτρέπει να ασκεί κάποιος τα καθήκοντα του προπονητή μόνο με άδεια της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η απόφαση χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική Ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο προπονητών για κάθε άθλημα, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών.

Προβλέπει τρεις κατηγορίες:

Οι προπονητές διακρίνονται σε:

Α) Προπονητές Α΄ κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται:

-Οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α.) ή αντίστοιχης, αναγνωρισμένης, σχολής της αλλοδαπής, με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα.

-Διπλωματούχοι σχολής Α’ κατηγορίας της Γ.Γ.Α.

-Οι προπονητές Β’ κατηγορίας της παρούσας παραγράφου που έχουν συμπληρώσει τριετή προϋπηρεσία προπονητή σε αθλητικό φορέα που απασχολεί προπονητή Β’ κατηγορίας, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σχετικής σύμβασης του προπονητή με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, θεωρημένης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ,

Β) Προπονητές Β΄ κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται:

-Οι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σ.Ε.Φ.Α.Α) ή αντίστοιχης, αναγνωρισμένης, σχολής της αλλοδαπής, με δευτερεύουσα ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα,

-Οι πτυχιούχοι Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) της ημεδαπής με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα.

-Οι πτυχιούχοι αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής, με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, αν με γνωμοδότηση της επιτροπής ισοτιμιών εντάσσονται στη κατηγορία αυτή.

-Οι προπονητές Γ΄ κατηγορίας της παρούσας παραγράφου, που έχουν συμπληρώσει πενταετή προϋπηρεσία προπονητή σε αθλητικό φορέα που απασχολεί προπονητή Γ’ κατηγορίας, η οποία αποδεικνύεται από αντίγραφο της σχετικής σύμβασης του προπονητή με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, θεωρημένης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

-Οι αθλητές που κατέκτησαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση της παραγράφου 2 του άρθρου 39 του παρόντος. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλητές με αναπηρία, για τα αθλήματα στα οποία σημείωσαν εξαιρετική αγωνιστική διάκριση της ίδιας παραγράφου του ίδιου άρθρου.

Γ) Προπονητές Γ΄ κατηγορίας. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται:

-Oι κάτοχοι διπλώματος της σχολής προπονητών Γ’ κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα

-Οι πτυχιούχοι, που έχουν λάβει πτυχίο από Σ.Ε.Φ.Α.Α της ημεδαπής, τα οποία δε χορηγούν ειδικότητα σε άθλημα που επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή, με την επιτυχή παρακολούθηση μαθημάτων στην αντίστοιχη σχολής Γ’ κατηγορίας της ΓΓΑ που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την ειδικότητα.

Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί ο νόμος κανείς δε ξέρει τι θα απογίνουν οι χιλιάδες άνθρωποι που έτρεξαν και πήραν πτυχία από τις σχολές της ΕΠΟ δίνοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ερώτημα υπάρχει και για ποιοι θα κάθονται στους πάγκους των ομάδων στα τοπικά πρωταθλήματα που προβλέπονται από τους κανονισμός της κάθε ένωσης.

Το θέμα είναι τόσο επείγον που η ΕΠΟ απέστειλε στις ενώσεις – μέλη της σχετική επιστολή προβληματισμού ενώ ενημέρωσε σχετικά τις UEFA και FIFA.

Τέλος ο νέος νόμος εκτός του ότι προβλέπει ειδική επιτροπή μέσα στην ΕΠΟ που θα ελέγχει αν η ΕΠΟ τηρεί το νόμο αλλά και υποχρέωση της ΕΠΟ να τροποποιήσει το καταστατικό (και να εναρμονιστεί με το νόμο) μέσα σε 3 μήνες.

Πηγή: Insport.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P