Ο αθλητισμός έχει πολλά παρακλάδια σε παγκόσμιο επίπεδο και πολλές εκφάνσεις. Εκτός των ομαδικών αθλημάτων, που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω του marketing αλλά και του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά, υπάρχουν και τα ατομικά αθλήματα που έχουν τη δική τους ιστορία, σαφώς πιο ρομαντική και πιο ενδιαφέρουσα!
Οι μεγάλες όμως επιτυχίες έχουν σημειωθεί βεβαίως στα ατομικά αθλήματα, εκεί που η νίκη ή η επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχεται από μεγάλη προσωπική προσπάθεια, όπου η αποτυχία από την επιτυχία κρέμεται από μια κλωστή. Εκεί όπου το παραμικρό λάθος στοιχίζει και δεν υπάρχει ο συμπαίκτης ή ο προπονητής από τον πάγκο να τα διορθώσει…
Και επειδή αυτά τα αθλήματα τυγχάνουν (δυστυχώς) μικρότερης προβολής από τα ΜΜΕ, οι επιτυχίες των αθλητών περνούν συνήθως απαρατήρητες και…στοιβάζονται κυρίως σε τρεις-τέσσερις γραμμές σε μια εφημερίδα ή μια απλή αναφορά σε κάποια ιστοσελίδα.
Πρόσφατα λοιπόν, το SportsUp ήρθε σε επαφή με την Αναστασία Ζουμπόδη, Βεροιώτισσα στην καταγωγή και μόνιμη κάτοικο Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αθλήτρια του Brazilian Jiu Jitsu και μάλιστα πρόσφατα κατέκτησε το Χάλκινο Μετάλλιο στους παγκόσμιους αγώνες της Μαδρίτης στην Ισπανία. Η 19χρονη αθλήτρια κατετάγη 3η στην κατηγορία -70 κιλά και έκανε περήφανους γονείς, φίλους και συναθλητές, μια επίδοση που ουσιαστικά είναι αρχή, καθώς το μέλλον της ανήκει!
Τι είναι το Brazilian Jiu Jitsu
To Βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου (Brazilian Jiu-Jitsu) είναι μια πολεμική τέχνη με καταγωγή από την Βραζιλία. Οι ιδρυτές ήταν οι αδελφοί Γκρεΐσι (Gracie) οι οποίοι έμαθαν το Judo από τον Τζιγκόρο Κάνο και αποφάσισαν να το συνδυάσουν με μια νέα πολεμική τέχνη, το Brazilian Jiu-Jitsu.
Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι οι εξαιρετικά επιτηδευμένες τεχνικές εδάφους (κλειδώματα, ακινητοποιήσεις, εξαρθρώσεις, πνιγμοί κ.λπ.). Αν και είναι εμφανής η καταγωγή του από το Τζούντο, οι τεχνικές ρίψεων σε αυτό έχουν μειωθεί και το πραγματικό ενδιαφέρον αρχίζει όταν και οι δύο αθλητές βρεθούν στο έδαφος, καθώς εκεί η ποικιλία των τεχνικών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα δει κανείς στο Τζούντο –το πιο προφανές παράδειγμα είναι οι τεχνικές κλειδωμάτων και εξαρθρώσεων στα πόδια. Κατά τα λοιπά, πρόκειται για μια πάλη (η οποία ενίοτε γίνεται και χωρίς τζουντόγκι, στους αγώνες «no-gi»), πράγμα που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και το παιχνίδι της ανατροπής του αντιπάλου με διάφορους τρόπους.
Η Ελλάδα
Το επίπεδο στην Ελλάδα, όπως μας περιγράφει η Ημαθιώτισσα πρωταθλήτρια, είναι υψηλό μόνο στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Στις άλλες πόλεις υπάρχουν αθλητές που ασχολούνται μεν αλλά όπως και η ίδια, μεταβαίνει στις δύο αυτές πόλεις για τις προπονήσεις της, όπως και όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν πρωταθλητισμό.
Εκεί όμως που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα (αλλά δεδομένο δυστυχώς στην Ελλάδα) είναι το οικονομικό, καθώς τις μετακινήσεις σε όλες τις διοργανώσεις τις καλύπτει η ίδια, καθώς ούτε η ομοσπονδία ούτε κάποιοι άλλοι πόροι, τις δίνουν τη δυνατότητα να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον αυτών, ώστε να συνεχίσει να φέρνει επιτυχίες με τα ελληνικά χρώματα.
Η Αναστασία Ζουμπόδη μίλησε στο SportsUp και στον αρχισυντάκτη, Αργύρη Τσιγγενόπουλο, σε μια συνέντευξη άκρως ενδιαφέρουσα αλλά και με πολλά μηνύματα για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τις πολεμικές τέχνες γενικά αλλά και το Brazilian Jiu Jitsu πιο συγκεκριμένα.
Αναλυτικά :
– Η πρώτη ερώτηση που βεβαίως έρχεται στο μυαλό είναι πως μια κοπέλα σε τόσο νεαρή ηλικία θα μπορούσε να σκεφτεί μια καριέρα σε ένα άθλημα κατ εξοχήν ανδρικό. Ένα σπορ δηλαδή που έχει βάση τη δύναμη αλλά και την προσπάθεια επιβολής στον αντίπαλο με τέτοιο τρόπο που στο μυαλό του θεατή, του αναγνώστη έρχεται κατά τεκμήριο ο άνδρας.
“Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκα με το σκι και έφτασα στο σημείο να κάνω πρωταθλητισμό. Μία μέρα και χωρίς κάποια παραίνεση από κάποιον, επισκέφτηκα έναν γνωστό γυμναστή στην πόλη της Βέροιας, με σκοπό να ξεκινήσω ένα πρόγραμμα μυικής ενδυνάμωσης και εκεί είχα την ευκαιρία να δω αθλητές που προπονούνταν στο Jiu Jitsu, για το οποίο πραγματικά δεν είχα ιδέα! Η πρώτη παραίνεση ήταν από τον ίδιο τον γυμναστή, ο οποίος με προέτρεψε να ξεκινήσω δοκιμαστικά στην αρχή, για να δω αν θα μου αρέσει και στη συνέχεια να ασχοληθώ πιο ενεργά. Η αλήθεια είναι ότι σταδιακά, άρχισε να με γοητεύει και άρχισα να κάνω πιο εντατικές προπονήσεις, παράλληλα βεβαίως και με το σκι το οποίο λάτρευα.”
– Ας περιγράψουμε λίγο Αναστασία το Brazilian Jiu Jitsu όπως ονομάζεται ευρέως. Έχει στοιχεία από το τζούντο ή από την πάλη; Πόσες λαβές υπάρχουν συνολικά;
“Απλοποιώντας λίγο την περιγραφή και για να καταλάβει ο κόσμος χωρίς να χρησιμοποιούμε όρους του αθλήματος, στο Brazilian Jiu Jitsu σκοπός είναι να παραμείνεις όρθιος και να ρίξεις τον αντίπαλο κάτω. Αυτό σου δίνει δύο πόντους στη βαθμολογία. Στο έδαφος έχει διάφορες θέσεις και κρατήματα, όπως είναι οι εξαρθρώσεις, οι πνιγμοί, γύρισμα του αντιπάλου (sweep) όπου παίρνεις τους ανάλογους πόντους.
– Η ενδυμασία του αθλητή είναι διαφορετική σε σχέση με ανάλογα αθλήματα;
“Στο τμήμα Βραζιλιάνικου Ζίου Ζίτσoυ του Martial Way, ακολουθούνται τα διεθνή πρότυπα και οι αθλητές φορούν την ειδική λευκή, μπλε ή μαύρη φόρμα τύπου Τζούντο (τζουντόγκι). Όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε προπόνηση χωρίς φόρμα, με σκοπό τη συμμετοχή σε αγώνες «νο-γκι» πρέπει να φορούν παλαιστικό σορτς ή ράσγκαρντ.”
– Πόσο καιρό συνέχισες σε αυτό το επίπεδο των προπονήσεων και πότε ξεκίνησες να συμμετέχεις σε αγώνες;
“Από τον πρώτο χρόνο κιόλας και ενώ έκανα καθημερινά προπονήσεις, με προέτρεψε να συμμετέχω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Βγήκα τέταρτη στους αγώνες εκείνους και η επίδοση αυτή ήταν η βάση ουσιαστικά να θεωρήσω τον εαυτό μου πως μπορώ να πετύχω πολλά στο συγκεκριμένο
άθλημα. Για το λόγο αυτό, συνέχισα να δηλώνω συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες που διεξαγόταν κατά καιρούς, όπως στην Κομοτηνή, στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις.
– Αναστασία είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι μετά από έναν χρόνο εξάσκησης σε ένα άθλημα τελείως ξένο προς σε σένα αλλά και τελείως διαφορετικό σε σχέση με το σκι, κατάφερες να φέρεις μια τέτοια επίδοση. Είναι όμως μόνο η εκγύμναση και η προσπάθεια στις προπονήσεις ή έπαιξε ρόλο και κάτι άλλο;
“Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η οικογένεια μου και συγκεκριμένα ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν αθλητής του σκι και από πολύ μικρή, με παρότρυνε να γυμνάζομαι και να εξασκώ το σώμα μου. Έφτασα στο σημείο μάλιστα να κάνω τρία αθλήματα ταυτόχρονα όπως το σκι, το μπάσκετ και το τένις, ενώ για ένα διάστημα ασχολήθηκα και με την κολύμβηση, παίρνοντας μέρος και σε αγώνες”.
– Ποιες ήταν οι επόμενες επιδόσεις και πως έφτασες στο σημείο να συμμετέχεις στο παγκόσμιο πρωτάθλημα; Πόσοι αθλητές αγωνίζονται σε μέσο όρο στα αντίστοιχα πρωταθλήματα στη χώρα μας και με πόσους διαγωνίστηκες στο Παγκόσμιο;
“Από τη χρονιά εκείνη και έπειτα, ήμουν πάντα πρώτη στους πανελλήνιους αγώνες που έλαβα μέρος. Στα πρωταθλήματα αυτά συμμετείχαν από 6 έως 10 αθλητές στο μέσο όρο και βέβαια ο αριθμός αυτός είναι μικρός γιατί αγωνιζόμαστε ανά κατηγορίες ανάλογα με τα κιλά. Στην Ισπανία για παράδειγμα στο πρόσφατο
παγκόσμιο πρωτάθλημα, αγωνίστηκα με άλλες 13 αθλήτριες στην κατηγορία μου.
– Πες μας λίγο για την παρουσία σου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η τρίτη θέση είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα, νομίζω πως θα πρέπει να είσαι πολύ ικανοποιημένη από τον εαυτό σου.
“Αν το δει κάποιος σφαιρικά σίγουρα, αλλά εμένα προσωπικά μου…κακοφάνηκε που δεν πήρα το Χρυσό! Ακούγεται λίγο εγωιστικό αυτό, αλλά μέσα στους αγώνες έτσι ένιωσα και θεώρησα πως μπορούσα την πρώτη θέση. Από δικό μου λάθος στα ημιτελικά, έχασα την πρόκριση… Σίγουρα όμως, όλα αυτά είναι εμπειρίες και σταδιακά θα αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γι αυτό το λόγο δουλεύω καθημερινά.”
– Άρα Αναστασία να περιμένουμε το Χρυσό στο επόμενο Παγκόσμιο…
“Είναι ο μεγάλος μου στόχος. Μέσα από δουλειά και επιμονή θα έρθει και αυτό. Το ζήτημα όμως είναι να παραμείνεις σε αυτό το επίπεδο και να προσπερνάς τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε
διοργάνωση ξεχωριστά, γιατί κακά τα ψέματα η επιτυχία δεν έρχεται μόνο με τα μετάλλια που κατέκτησες αλλά από τη διατήρηση στο επίπεδο που έφτασες. Κι αυτό γίνεται μόνο μέσα από τη δουλειά!”
– Έχεις άγχος στους αγώνες; Αν ναι, νιώθεις να σε καταβάλει κάποιες φορές;
“Εγώ γενικά ως άνθρωπος έχω άγχος, ακόμη και από το σκι. Και δυστυχώς δεν το έχω αποβάλει ακόμη και τώρα. Σε όσους αγώνες έχω συμμετάσχει, είχα έντονο στρες και ενώ θεωρείται πως το αποβάλεις με τον καιρό, για μένα αυτό δεν ισχύει… Άλλωστε, με το σκι ασχολήθηκα 13 ολόκληρα χρόνια και πάντα είχα άγχος! Δεν είναι όμως για το ότι συμμετέχω ή για την αντίπαλο που θα βρω απέναντι μου. Αγχώνομαι για να μη χάσω! Δεν αντέχω την ήττα και μετά τον αγώνα, νιώθω πολύ χάλια!
– Βλέπεις προοπτική Αναστασία για το άθλημα στην Ελλάδα; Συναντάς αθλητές που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος; Tι θα πρέπει να διαθέτει ένας ή μία που θέλει να ασχοληθεί ενεργά με το Brazilian Jiu Jitsu;
“Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανάπτυξη σχετικά με τη διάδοση αλλά και την παρουσία αθλητών που ασχολούνται με το Brazilian Jiu Jitsu. Υπάρχει αρχικά το αίσθημα του φόβου, που ειδικά για μας τις γυναίκες είναι ανεπτυγμένο σε μεγαλύτερο βαθμό όπως είναι φυσιολογικό, όμως αν ξεκινήσεις, μετά δεν μπορείς να σκεφτείς τον εαυτό σου να μην ασχολείται με το Brazilian Jiu Jitsu.. Αυτό άλλωστε συνέβη και με μένα, είναι κάτι που σου ανεβάζει την αδρεναλίνη και σου τονώνει την αυτοπεποίθηση”
– Στις γυναίκες όμως δεν είναι πιο δύσκολο το να ασχοληθούν με το άθλημα; Εσύ αντιμετώπισες προβλήματα με το σώμα σου, με πόνους ή κάποια άλλα συμπτώματα;
“Βασικό θέμα είναι η υποδομή ως άνθρωπος, δηλαδή να έχεις ασχοληθεί με τη γυμναστική για ένα διάστημα πριν αποφασίσεις να ασχοληθείς ενεργά με το Brazilian Jiu Jitsu. Εμένα προσωπικά με βοήθησε πολύ το σκι στον τομέα αυτό αλλά και το γεγονός πως έκανα βάρη από το δημοτικό ακόμη! Αυτά τα στοιχεία βεβαίως έχουν να κάνουν με αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν πιο ενεργά, αλλιώς υπάρχει και η επιλογή στο να μάθει κάποιος αυτοάμυνα”.
– Πόσο καιρό συμπληρώνεις φέτος στο άθλημα; Έχεις σκεφτεί να διδάξεις όσα έχεις μάθει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν; Κι αν ναι, αυτό μπορεί να γίνει σε μια πόλη όπως η Βέροια ή η Αλεξάνδρεια για παράδειγμα ή αποκλειστικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη;
“Ο μεγάλος μου στόχος είναι αυτό που αναφέρατε, δηλαδή να αποκτήσω τη δική μου σχολή για όσους επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος. Η αλήθεια είναι πως παράλληλα με τις σπουδές μου στην προπονητική / personal training, έχω ως σκέψη να συνδυάσω αυτά τα δύο σε έναν χώρο στη Βέροια, όπου δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, όπως βεβαίως στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη όπου ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος.
– Κλείνοντας αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομολογουμένως συνέντευξη Αναστασία, να δώσουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους αθλητές του Brazilian Jiu Jitsu αλλά και στους γονείς βεβαίως, που δεν γνωρίζουν για το άθλημα και ίσως το θεωρούν ως “βάρβαρο” ή ως κάτι πολύ “ξένο” για ένα κορίτσι κυρίως.
“Αυτό που θέλω να τονίσω με κάθε έμφαση είναι πως πρέπει να δώσουν το κίνητρο στα παιδιά τους να ασχοληθούν, όχι μόνο με το Brazilian Jiu Jitsu αλλά γενικότερα με τις πολεμικές τέχνες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, οι γυναίκες κυρίως, πως οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν και μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία, το πιο σημαντικό είναι η αυτοάμυνα. Πιστέψτε με, είναι κάτι που σου δίνει τεράστια αυτοπεποίθηση και γενικότερα, είναι πολύ μεγάλο ζήτημα να πιστεύεις στις δυνατότητες σου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι πως μαθαίνεις να πειθαρχείς και να σέβεσαι τον αντίπαλο, χαρακτηριστικά που αν τα διαθέτεις ως χαρακτήρας, θα μπορείς να λειτουργείς ιδανικά στην κοινωνία.
*Η Αναστασία Ζουμπόδη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα προκριματικά του Άμπου Ντάμπι, στις 30/10. Εφόσον προκριθεί (κάτι που θεωρείται σίγουρο) θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Πολωνίας, τον Μάρτιο του 2017. Παράλληλα, θα αγωνιστεί στα πανελλήνια πρωταθλήματα “Gi” και Newaza στην Αθήνα, σε τουρνουά στη Ρώμη τον Απρίλιο του 2017 αλλά και στο Βαλκανικό πρωτάθλημα, για το οποίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι ημερομηνίες.