Η ομάδα Κ17 της Βέροιας άρχισε εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα της Super League πετυχαίνοντας 5 νίκες στις 6 πρώτες αγωνιστικές, απολαμβάνοντας τη μοναξιά της κορυφής με 15 βαθμούς στον βόρειο όμιλο.
Μαέστρος των επιτυχιών, ο προπονητής της, Δημήτρης Χριστοφορίδης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο acadimies.gr και τον Γιώργο Παναγιωτίδη.
Ο Έλληνας τεχνικός που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Κ17 της Βέροιας την τελευταία πενταετία, ενώ παράλληλα είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Ημαθίας και Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προπονητών, αναφέρθηκε εκτός από τα της ομάδας του, και σε διάφορα άλλα ζητήματα σχετικά με το ποδόσφαιρο.
Αυτό που θέλησε κυρίως να επισημάνει ο κ. Χριστοφορίδης στις τοποθετήσεις του στο acadimies.gr είναι ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές αλλά και οι Έλληνες προπονητές, πρέπει να στηριχθούν από τους ελληνικούς συλλόγους.
Αρχικά, αναφερόμενος στην εξαιρετική πορεία της Κ17 της ΠΑΕ Βέροιας που τη διατηρεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, δήλωσε:
«Πρέπει να καταλάβει κάθε προπονητής ότι στα τμήματα υποδομής πρέπει να δημιουργήσουμε ποδοσφαιριστές και προσωπικότητες προοπτικής. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος. Βέβαια, αν καταφέρουμε μέσα από τις νίκες και βαθμολογικά κάτι περισσότερο από αυτό που θεωρητικά θα μπορούσε μια ομάδα όπως η Βέροια, για παράδειγμα την κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στο φάιναλ-φορ και τον τίτλο, τότε αυτό συνιστά σπουδαία επιτυχία. Ασφαλώς θα είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα για όλους στο σύλλογο μέσω της δουλειάς των παιδιών».
Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει τα παιδιά στις Ακαδημίες να μάθουν να διεκδικούν νίκες:
«Ναι μεν πρέπει πρωτίστως να εκπαιδεύουμε σωστά τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες, όμως επίσης πρέπει να τους μάθουμε να παίζουν και για το αποτέλεσμα. Χωρίς να είναι αυτοσκοπός η νίκη, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ώστε να έχουν νοοτροπία νικητή και να διεκδικούν το θετικό αποτέλεσμα. Όταν γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές πρέπει να το έχουν ήδη καλλιεργήσει αυτό και να το έχουν ως εφόδιο.
Μόνο στην Ελλάδα ένας παίκτης θεωρείται μικρός στα 19 του χρόνια και μεγάλος, ώστε να πάψεις να θεωρείται ταλέντο, στα 20. Ναι μεν η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όμως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία για να κριθεί κάποιος για το αν είναι ικανός να παίξει ποδόσφαιρο».
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης στάθηκε στην προσωπικότητα και την ψυχολογία των νεαρών παικτών, λέγοντας:
«Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 99,8% από τα παιδιά των ακαδημιών δεν κάνουν καριέρα ως ποδοσφαιριστές, οπότε εμείς ασχολούμαστε με το 0,2%. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να επιδιώκουμε τουλάχιστον να δημιουργούμε παιδιά με προσωπικότητα, εφόσον δεν παράγουμε ποδοσφαιριστές στην πλειοψηφία τους.
Όσον αφορά στην πορεία μας και την πρωτιά μέχρι στιγμής, είναι τόσο θέμα ψυχολογίας όσο και διαχείρισης. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο πολύ εύκολα γίνεσαι «Θεός» και με την ίδια ευκολία πετιέσαι στο καλάθι των αχρήστων… ως ανίκανος. Πρέπει να μπορείς να διαχειριστείς όλες αυτές τις ακραίες καταστάσεις. Αυτό ακριβώς κάνουμε προσεκτικά κι εμείς τώρα που είμαστε στην κορυφή. Με καλή οργάνωση, γέλιο και κέφι προσπαθούμε να «χτίζουμε» σωστή νοοτροπία στα παιδιά».
Ακόμη, αναφορικά με τις σχέσεις της Κ17 με την πρώτη ομάδα και το κατά πόσο ακολουθεί την αγωνιστική φιλοσοφία της, μας ξεκαθάρισε:
«Πρέπει να υπάρχει πλάνο από πάνω (σ.σ. πρώτη ομάδα) προς τα κάτω και να ακολουθείται ανάλογα με τις συνθήκες που υπάρχουν, με την ίδια λογική δηλαδή σε αναλογία. Οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τους ποδοσφαιριστές σε τέσσερα διαφορετικά συστήματα. Να γνωρίζουν όλα τα πιθανά συστήματα που μπορεί να τους ζητηθούν να εφαρμόσουν από διάφορους προπονητές και να μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτά σε όποια ομάδα κι αν τελικά αγωνιστούν. Δε γίνεται να τους μαθαίνουμε να παίζουν μόνο το σύστημα της πρώτης ομάδας, διότι αν αλλάξει ο προπονητής της τί θα συμβεί; Δε θα ξέρουν να εφαρμόσουν άλλο σχηματισμό; Πρέπει να τους εκπαιδεύουμε σε όλων των ειδών τις αγωνιστικές τακτικές…»
Επιπλέον, σχολίασε και τις αλλαγές που επίκεινται στο ποδόσφαιρο:
«Είμαστε σε μεταβατική περίοδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναμένονται αλλαγές, αποφάσεις και εκλογές στην ΕΠΟ. Οι περισσότερες Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων δεν επιβάλλουν στις ερασιτεχνικές ομάδες να έχουν διπλωματούχους προπονητές. Πράγμα με το οποίο φυσικά δε συμφωνώ. Πρέπει να έχουν διπλωματούχους προπονητές όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία των ΕΠΣ, αλλιώς δεν έχουν νόημα οι Σχολές Προπονητών. Εχουμε κάνει κινήσεις για να αλλάξει αυτό και περιμένουμε τις αποφάσεις. Ο προπονητής είναι κομμάτι του ποδοσφαιρικού παζλ και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται στο συνολικό μηχανισμό.
Όσον αφορά στις αλλαγές των κανονισμών, ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε τα παιδιά συνεχώς.
Βέβαια, το καλύτερο θα ήταν να διοργανωθεί κάποια ημερίδα και να έρθουν οι απόλυτοι γνώστες του αντικειμένου, όπως οι διαιτητές, ώστε να γίνει επίσημα η ενημέρωση όλων μας. Ένας αρχιδιαιτητής θα μπορούσε να ενημερώσει καλύτερα ως ειδικός τα παιδιά, για την εφαρμογή των νέων κανονισμών και να τους μεταφέρει ως αρμόδιος όλα όσα πρέπει να προσέχουν και να κατανοήσουν».
Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επεσήμανε και τις προσωπικές του φιλοδοξίες στην προπονητική του καριέρα:
«Ολοκλήρωσα πριν από ένα χρόνο το UEFA Pro, που είναι το ανώτερο δίπλωμα προπονητικής για τις χώρες της UEFA και τώρα θα μετέχω στη σχολή UEFA Youth Elite. Είμαι στην τεχνική ηγεσία της Κ17 της Βέροιας τα τελευταία 5 χρόνια και σίγουρα υπάρχει η φιλοδοξία για το κάτι παραπάνω. Ωστόσο προτιμώ να κάνω σταδιακά βήματα. Βήματα ουσίας για να φτάσω πιο ψηλά στην προπονητική μου καριέρα».
Επίσης, χαρακτήρισε «ποδοσφαιρομάνα» τη Βέροια και γενικότερα το νομό Ημαθίας:
«Παραδοσιακά είμαστε ένας νομός που βγάζει καλούς ποδοσφαιριστές, είμαστε «ποδοσφαιρομάνα» περιοχή. Έχουμε στείλει ποδοσφαιριστές σε μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ αρκετοί έχουν φορέσει και τη φανέλα με το εθνόσημο. Μεταξύ άλλων, να θυμίσω ότι ο Μίμης Παπαϊωάννου ήταν από την Ημαθία. Είναι κρίμα να μην ασχοληθούμε με πλάνο στον τομέα των τμημάτων υποδομής ώστε να γίνει η Ημαθία «βωμός παραγωγής ποδοσφαιριστών» υψηλού επιπέδου. Αρχικά για την ομάδας της Βέροιας και μετά για μεγάλες ομάδες του εξωτερικού και για τις Εθνικές μας. Υπάρχει μαγιά, πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο και λογική 5ετίας για να μιλάμε για σπουδαία πράγματα».
Τέλος, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στο acadimies.gr, ο έμπειρος προπονητής της Κ17 της Βέροιας, Δημήτρης Χριστοφορίδης, υπογράμμισε:
«Οι ελληνικές ομάδες πρέπει να στηρίξουν τους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Επίσης, πρέπει να προσέξουμε ότι υπάρχουν και Έλληνες προπονητές προοπτικής και πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες να δουλέψουν. Οφείλουμε να δούμε προσεκτικά το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα που θαυμάζουμε όλοι για το ποδόσφαιρο που παίζει αλλά και για τα ταλέντα που παράγει με το έργο της στις Ακαδημίες. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι οι τρεις τελευταίοι προπονητές της έχουν αγωνιστεί στις Ακαδημίες του διάσημου ισπανικού συλλόγου…».