Κατηγορίες
Διαιτησία

Ο ρέφερι που έσωσε τη ζωή του ποδοσφαιριστή!

Βασικό θέμα συζήτησης στα ποδοσφαιρικά στέκια του Έβρου αλλά και γενικά της Θράκης έχει γίνει το περιστατικό με τον ποδοσφαιριστή του Ορφέα Σοφικού Βασίλη Τσιρίμπαση, στον οποίο “γύρισε” η γλώσσα κατά την διάρκεια της αναμέτρησης με την Δόξα Ελληνοχωρίου.

Σύμφωνα με το thrakisports.gr, ο παίκτης γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην άμεση παρέμβαση του διαιτητή της αναμέτρησης Βαγγέλη Παπαδόπουλο (τον βλέπετε στην φωτογραφία μαζί με την βοηθό του στον αγώνα αυτόν Στέλλα Χρηστίδου). Για καλή τύχη όλων, αντιλήφθηκε αμέσως τι είχε συμβεί και είχε τις γνώσεις να σώσει τον άτυχο ποδοσφαιριστή, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε στρατιωτικό πλέον νοσοκομείο και θα μπορούσε εξαιτίας αυτής της άτυχης στιγμής να χάσει ακόμα και την ίδια του την ζωή.

«Είναι να μην σου τύχει. Ήταν μια μάλλον ανύποπτη φάση. Είχε γίνει μια ψηλοκρεμαστή μπαλιά, σηκώθηκαν δυο ποδοσφαιριστές του Σοφικού και χτύπησαν μεταξύ τους με πολλή δύναμη στον αέρα. Ο παίκτης που τραυματίστηκε σοβαρά έσκασε με την πλάτη και κεφάλι κάτω και έμεινε αμέσως ακίνητος. Ήταν πολύ σφοδρό το χτύπημα, αμέσως ακινητοποιήθηκε με τους αγκώνες προς τα επάνω, έμεινε όπως έπεσε», θυμάται τις στιγμές μιλώντας στο ThrakiSportS ο διαιτητής της αναμέτρησης, που είχε τις γνώσεις να σώσει την ζωή του ποδοσφαιριστή.

«Αμέσως κατάλαβα την σοβαρότητα του περιστατικού, όχι μόνο επειδή ήμουν κοντά στην φάση αλλά και επειδή έχω τελειώσει φυσικοθεραπεία και γνωρίζω τις βασικές γνώσεις για τις πρώτες βοήθειες. Έκανα ότι έπρεπε να γίνει και χαίρομαι που μαθαίνω ότι ο παίκτης καλυτερεύει διαρκώς και σύντομα θα βγει από το νοσοκομείο. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθέναν και για αυτό κάνω έκκληση στους ποδοσφαιριστές να μάθουν και τις ομάδες να παρέχουν βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών στους παίκτες τους, γιατί αυτό μπορεί να συμβεί στον καθέναν», μας λέει ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

Στον αγώνα δεν υπήρχε γιατρός, καθώς βάσει προκήρυξης του πρωταθλήματος, δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του για τα παιχνίδια του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Β’ Κατηγορίας. Το ασθενοφόρο που αμέσως κλήθηκε ήρθε στο γήπεδο από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου περίπου 20 λεπτά μετά, χρόνος κρίσιμος που θα μπορούσε να έχει αποβεί μοιραίος αν ο διαιτητής Βαγγέλης Παπαδόπουλος δεν διέθετε τις απαραίτητες γνώσεις για να επαναφέρει ουσιαστικά τον άτυχο ποδοσφαιριστή στην ζωή. Για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά, από την Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΣ Έβρου έχουν διοργανώσει στο παρελθόν σεμινάρια και έχουν παράσχει στους διαιτητές κάποιες βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, αλλά αυτό πρέπει να επεκταθεί και στις ομάδες και τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους, τους παίκτες.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος είναι διαιτητής της ΕΠΣ Έβρου τα τελευταία πέντε χρόνια. Κατάγεται από τις Σέρρες, αλλά εδώ και 12 χρόνια βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Είναι και αυτός στρατιωτικός, όπως και ο Βασίλης Τσιρίμπασης που τραυματίστηκε, χωρίς ωστόσο οι δυο τους να γνωρίζονται καθώς υπηρετούν σε διαφορετικές μονάδες, ο ένας στον νότιο και ο άλλος στον βόρειο Έβρο. Στην Αλεξανδρούπολη ήρθε πριν 12 χρόνια και πριν αποφασίσει να γίνει διαιτητής, ήταν και ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Μάλιστα, είχε παίξει μπάλα και στον Ιπποκράτη Αλεξανδρούπολης, την ομάδα του Πέπλου αλλά και την Νίψα. Αναγκάστηκε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο, όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον οδήγησε να γίνει διαιτητής.

Έβγαλε την Σχολή Διαιτησίας της ΕΠΣ Έβρου πριν πέντε χρόνια και την τελευταία διετία έχει ανελιχθεί, σφυρίζοντας όχι μόνο σε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος αλλά οριζόταν από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ και σε παιχνίδια της Ξάνθης και του Πανθρακικού για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα Κ20 και Κ17 της Super League. Είναι παντρεμένος και έχει μια μικρή κόρη 5,5 ετών, την Κυριακή, με την οποία προσπαθεί να περνά όσο περισσότερη ώρα μπορεί στον ελεύθερο χρόνο της. Όταν μεγαλώσει λίγο παραπάνω και μπορεί να διαβάσει αυτό το άρθρο, θα αισθάνεται διπλά υπερήφανη για τον μπαμπά της, χάρη στις γνώσεις του οποίου πιθανότατα να σώθηκε το Σάββατο μια ζωή στα γήπεδα του Έβρου…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected