Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Αλλάζει το σύστημα πληρωμής διοδίων. Υπολογισμός με τη χιλιομετρική απόσταση

Νέες αλλαγές στα διόδια όπου έπειτα από μελέτη προβλέπεται να μπει ενιαίο σύστημα για κάρτες προανήγγειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

«Έως το τέλος του έτους θα γίνει ο διαγωνισμός για το νέο σύστημα διοδίων» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika. έπειτα από τις σαρωτικές αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο αρμόδιος υπουργός εξήγγειλε και νέο σύστημα στα διόδια. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κάθε πολίτης θα πληρώνει το ποσό που αντιστοιχεί χιλιομετρικά από την είσοδο σε αυτοκινητόδρομο μέχρι την έξοδο. Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, θα μειωθούν οι τιμές στα διόδια.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 να ξεκινήσει η εφαρμογή του πρώτα από την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια το σύστημα θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα εθνικά δίκτυα.

Οι χρεώσεις θα γίνονται με βάση τα χιλιόμετρα που θα διανύει κάθε οδηγός. Για την πληρωμή της χρήσης του οδικού δικτύου θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι, τους οποίους θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οδηγοί. Η πληρωμή θα πραγματοποιείται είτε με μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα, είτε μέσω ειδικής εφαρμογής από κινητό τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα, το ειδικό μηχάνημα που θα τοποθετηθεί στους σταθμούς των διοδίων θα καταγράφει την είσοδο στην εθνική οδό και στη συνέχεια ανάλογα με την έξοδο που επιλέγει ο κάθε οδηγός να βγει, θα ενημερώνεται από τον σταθμό εξόδου για τη χρέωση.

«Θα έχουμε μία συσκευή ή μία εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε» είπε ο κ. Σπίρτζης. Εξηγώντας τον τρόπο πληρωμής, ανέφερε ότι η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει κάποιος διανύσει.

Σε ό,τι αφορά στις μικρές αποστάσεις και ειδικότερα για τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι σταθμοί, θα υπάρξει μέριμνα και η χρέωση θα γίνεται με εκπτώσεις.

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει με την Taxibeat ο υπουργός Υποδομών εξήγησε ότι δεν υπάρχει προσωποποιημένη κόντρα και ότι υπήρξε και συνάντηση σε καλό κλίμα με ανθρώπους της εταιρείας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας τόνισε: «Εργαζόμαστε για τη θέσπιση πλαισίου για τις συγκεκριμένες εταιρείες γενικά. Όχι κάποιον συγκεκριμένα».

Ειδικότερα μιλώντας για την Taxibeat ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι εταιρεία συνεργάζεται με εξωχώριες εταιρείες και σημείωσε ότι υπάρχει πρόβλημα γιατί όπως είπε δεν δεν μπορεί οποιαδήποτε να δραστηριοποιείται στην Ευρώπη και να αγνοεί τη νομοθεσία, και να μην αποδίδει στην Ελλάδα τους φόρους που πρέπει, στέλνοντας τα έσοδά σε offshore, γλιτώνοντας φόρους.

Για το ζήτημα αυτό μάλιστα ο κ. Σπίρτης επιτέθηκε και στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι έβγαλε διάγγελμα υπέρ της Taxibeat αγνοώντας τα παραπάνω.

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να θεσπιστεί ένα γενικό πλαίσιο για τις εταιρείες ταξί και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν γνώριζε κανείς πόσες δραστηριοποιούνται στην χώρα και αν απασχολούν επαγγελματίες οδηγούς

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected