Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
B ΕΠΣ Ημαθίας - Α ΕΠΣ Ημαθίας - Γενικά

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας

Πολλές είναι οι απορίες σχετικά με το τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμιών ομάδων στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας και πότε θα διεξαχθεί αγώνας μπαράζ.

Το SportsUp έκανε το ρεπορτάζ και αναζήτησε λεπτομερώς την προκήρυξη της διοργανώτριας στον νομό, η οποία εξεδόθη το καλοκαίρι του 2017 πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων όλων των κατηγοριών.

Όπως προκύπτει από το άρθρο 13 με τίτλο “Βαθμολογική Κατάταξη Ομάδων” (κατεβάστε την προκήρυξη prokiriksi_protathlimatos2017-18), αυτή γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται από το άρθρο 20 του Κ.Α.Π., όπως αυτό ισχύει μετά τις τροποποιήσεις.

Τι όμως αναφέρει ο φετινός ΚΑΠ (δείτε ΕΔΩ);

1. Σε περίπτωση που από τον βαθμολογικό πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.

Επομένως, πρώτο κριτήριο είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν.

Τι γίνεται όμως αν και τα δύο ματς έρθουν ισόπαλα ή νικήσουν και οι δύο ομάδες στους εκάστοτε γύρους;

2. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

Άρα, αν η ομάδα Α επικρατήσει με 3-1 και στον δεύτερο γύρο ηττηθεί από την ομάδα Β με σκορ 1-2 τότε η ομάδα Α τερματίζει σε ανώτερη θέση.

Αν όμως επικρατήσουν αμφότερες με την ίδια διαφορά τερμάτων (π.χ. 2-1, 2-3) ή έρθουν και τα δύο ματς ισόπαλα, ποιο είναι το επόμενο κριτήριο;

3. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες που έχει η κάθε ομάδα.

Άρα εδώ μετρά το ποια ομάδα πέτυχε τα περισσότερα τέρματα στα μεταξύ τους ματς. Αν όμως λήξουν και τα δύο ισόπαλα;

4. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Επομένως, αν τα ματς στους δύο γύρους του πρωταθλήματος λήξουν ισόπαλα (π.χ. 0-0 ή 1-1) τότε μετρά η διαφορά τερμάτων σε ΟΛΟ το πρωτάθλημα.

Υπάρχει και συνέχεια όμως!

5. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω πίνακα, προκύπτει νέα ισοβάθμηση ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

6. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων τότε συντάσσεται νέος πίνακας με κριτήριο την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

7. Αν και μετά από τις παραπάνω διαδικασίες προκύψει νέα ισοβάθμηση ομάδων, η σειρά κατάταξή τους γίνεται ως εξής:

Εφόσον ισοβαθμούν δύο (2) ομάδες, διεξάγεται απλός αγώνας κατάταξης (μπαράζ) που διαρκεί 90′ λεπτά, σε ουδέτερο γήπεδο και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθείται η διαδικασία της επόμενης παραγράφου (13) του παρόντος άρθρου.

Δείτε τι λέει παρακάτω το άρθρο 20 του ΚΑΠ :

Είναι δυνατόν οι οικείες επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ενώσεις με την προκήρυξή τους να εφαρμόζουν διαφορετικό σύστημα αγώνων για τον προβιβασμό, υποβιβασμό και κατάληψη των ενδιάμεσων θέσεων των ομάδων τους υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το σύστημα αυτό θα περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στην οικεία προκήρυξη. Σε μία τέτοια περίπτωση εάν προκύψει ασάφεια ή αμφιβολία στην προκήρυξη εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος.

Κατά συνέπεια και στο δια ταύτα, στην προκήρυξη της ΕΠΣ Ημαθίας τονίζεται ξεκάθαρα πως “η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων γίνεται σύμφωνα με όσα ορίζονται από το άρθρο 20 του Κ.Α.Π., όπως αυτό ισχύει μετά τις τροποποιήσεις¨, εκ των πραγμάτων λοιπόν για να φτάσουμε σε αγώνα μπαράζ (όπως προβλεπόταν στα προηγούμενα χρόνια) πρέπει να υπάρχει η ισοβαθμία σε όλες τις προϋποθέσεις που περιγράφει ο ΚΑΠ της ΕΠΟ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected