Κατηγορίες
Γ Εθνική LIVE!
Γενικά

Ακτίνες Χ – Συνεχίζει να….νοσεί ο Παναθηναϊκός

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Άλλο ένα εκτός έδρας ματς που ο Παναθηναϊκός ξέμεινε από ιδέες, από δυνάμεις και από πάθος για να κερδίσει το παιχνίδι.

Μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια, οι πράσινοι χρειάζονται πολλά περισσότερα από μια νίκη σε κάποιο δύσκολο παιχνίδι. Σίγουρα μια νίκη θα προσδώσει ψυχολογία στους παίκτες του Πασκουάλ, όμως αυτό που παρατήρησα χτες ήταν ότι έλλειπε η διάθεση για να γυρίσει το ματς. Την άποψη μου αυτή την τεκμηριώνει η παρουσία του Καλάθη στο 4ο δεκάλεπτο που επιχείρησε 4 συνεχόμενα αψυχολόγητα τρίποντα, σαν να μην πίστευε ότι μπορεί να γυρίσει το ματς με διαφορετικό τρόπο. Π.χ. ν πάρουν κάποια επαφή να πάνε στις βολές, ή να πάνε για δίποντο κοντά στο καλάθι.

Δεν κατηγορώ τον Έλληνα πλειμέικερ για την ήττα, όμως τον θεωρώ το μεγαλύτερο βαρόμετρο της ομάδος. Αν ο Καλάθης έχει υψηλή απόδοση σε πόντους και δημιουργία, τότε αμέσως αυξάνονται και οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού για νίκη. Το πρόβλημα όμως ξεκινάει από την άμυνα. Όλα ξεκινούν από την άμυνα. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού πετυχαίνουν αυτό που λέμε, το «εύκολο καλάθι». Δε ζορίζονται για να βρουν σκορ. Και ιδίως μέσα στη ρακέτα.

Ο Άντονι Γκιλ και ο Τζόρνταν Μάικι έκαναν ότι ήθελαν εχτές. Τον Βουγιούκα τον περνούσε ο 36αρης Μόνια, ενώ ο Παπαγιάννης για 1.5 λεπτό που αγωνίστηκε παρουσίασε εμφανέστατη αδυναμία αντιμετώπισης του πικ εν ρολ, κάνοντας και αχρείαστο φάουλ σε τελειωμένη φάση. Δε γνωρίζω τι μπορεί να φταίει, πάντως η άμυνα του Παναθηναϊκού σε ομαδικό επίπεδο δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ενώ αντιθέτως ατομικά μαρκάρουν πολύ καλύτερα, όπως η τάπα του Λάσμε στον Γκριν ή του Καλάθη που έκλεψε στο 1ο ημίχρονο τη μπάλα, αν και βέβαια αστόχησε στο εύκολο λέι απ, δείγμα του ότι βρίσκεται εκτός φόρμας.

Επίσης σημαντική ήταν η απουσία του Παπαπέτρου στην άμυνα των πρασίνων, μιας και προσθέτει σκληράδα και δύναμη σε περιφέρεια και ρακέτα. Αλλά, θεωρώ ανεπίτρεπτο το DNP του Αντετοκούνμπο. Από όλα τα 10 ματς μέχρι και χτες, αυτό που ταίριαζε πιο πολύ στο στυλ του Θανάση ήταν αυτό. Σχεδόν όλοι οι ξένοι-Αμερικανοί της Χίμκι είναι αθλητικοί και αλτικοί, απλώς με καλύτερα τελειώματα από τον Έλληνα φόργουορντ. Και στην τελική και σε κακή μέρα να βρισκόταν πόσο χειρότερα να αμυνόταν από τους υπόλοιπους παίκτες;

Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, έχασε μια ευκαιρία να πάρει ένα πολύτιμο διπλό, εν απουσία Σβεντ, χαλώντας την εικόνα που είχε στο 1ο ημίχρονο. Έπαιξε ρόλο και η κούραση και το μικρό ροτέισον. Ο Καλάθης αγωνίστηκε 28 λεπτά, ο Λοτζέσκι 27, ο Λάσμε 24, ο Λάνγκφορντ 36 και ο Γκιστ 37!!! Λογικό να κουραστούν και να οδηγήσει καμιά φορά και σε λανθασμένες επιλογές.

Ας σταματήσω όμως τις παρατηρήσεις και να δώσω στο κλείσιμο του άρθρου μια νότα αισιοδοξίας. Είμαστε στο 1/3 της χρονιάς, η ομάδα έχει δείξει ότι ρολάρει πάντα στα 3/3 της κανονικής περιόδου και στο ΟΑΚΑ η εικόνα του Παναθηναϊκού είναι η μέρα με τη νύχτα συγκριτικά με τις εκτός έδρας εμφανίσεις. Επίσης ενθαρρυντικό είναι που έχει ανέβει και ο Λάνγκφορντ και βγαίνει προς τα έξω αυτό, καθώς πλέον έχουν οι αντίπαλοι αμυντικοί να διαχειριστούν 2 δυσκολίες. Την εκτελεστική δεινότητα του Αμερικανού και την δημιουργική ικανότητα του Καλάθη.

Το επόμενο ματς με τη Φενέρ είναι κομβικό και πάση θυσία πρέπει να τα δώσουν όλα για να πάρουν μια νίκη που θα προσδώσει 2 βαθμούς στο σακούλι της συγκομιδής βαθμών, πέρα από ηρεμία και ψυχολογία.

ΥΓ.1 Αν εξακολουθήσουν ο Γκιστ και ο Λάσμε να αγωνίζονται σε κάθε ματς 30 λέπτα, τους βλέπω να παθαίνουν «Πρίντεζη».
ΥΓ.2 Ακούγονται κάποιες φήμες για προσθήκη παίκτη πίσω από τον Καλάθη. Σίγουρα χρειάζεται γκαρντ και όχι 5αρι;;;
ΥΓ.3 Αν έχανε ο Παναθηναϊκός τα 2 φετινά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, αλλά κέρδιζε σε Χίμκι και Μπασκόνια, θα υπήρχε η ίδια γκρίνια ή περισσότερη;; Τροφή για σκέψη..

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected