Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Με ένα ημίχρονο δεν νίκησε κανείς!

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων στην Ευρωλίγκα.

Και ναι, προφανώς ο Ολυμπιακός δεν είναι ανίκητος και ούτε είπε κανείς πως από τόσο νωρίς μπορεί να κρατήσει την ίδια σταθερότητα σε τόσους συνεχόμενους αγώνες, πόσο μάλλον απέναντι σε ένα αξιόλογο και μαχητικό σύνολο, όπως αυτό του Γιασικεβίτσιους.

Όσο εύκολο είναι να σε πάρει η κατρακύλα με απανωτές ήττες, τόσο δύσκολο είναι και να διατηρήσεις ένα νικηφόρο σερί στη φετινή Ευρωλίγκα.

Αναφέρομαι στη Λιθουανική ομάδα με καλά λόγια, όμως θα προσέξατε ότι δεν ανέφερα την καυτή έδρα. Αφενός από τη μία η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με 0/5 εντός έδρας (οπότε ποια καυτή έδρα μας λες;;) και αφετέρου δε θεωρώ πως η ήττα για τον Ολυμπιακό προήλθε λόγω της έδρας (και μόνο).

Ναι βρήκε ρυθμό μέσα από την σκληρή άμυνα στο 2ο ημίχρονο η Ζαλγκίρις, βρήκε ρυθμό και στην επίθεση αλλά που ήταν ο Ολυμπιακός; Γιατί δεν έκανε κάτι να αλλάξει το σκηνικό; Μήπως ήταν εχθρικό το γήπεδο και επηρεάστηκαν οι παίκτες; Το ίδιο δεν έγινε και με την Αρμάνι στο ΣΕΦ με υπέρ τους ατμόσφαιρα κιόλας.

Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι πως δεν παρουσιάζεται πρόβλημα στις εμφανίσεις των ερυθρολεύκων στα εκτός έδρας παιχνίδια, αλλά παρουσιάζεται πρόβλημα στη διάρκεια της καλής απόδοσης μέσα σε ένα 40λεπτο αγώνα. Απλώς, στα εκτός έδρας ματς το να πάρεις πίσω τα ηνία του παιχνιδιού από τον γηπεδούχο είναι αρκετά δυσκολότερο, σε σχέση με το να είσαι εσύ ο γηπεδούχος. Βέβαια δεν ισχύει καθολικά η παραπάνω πρόταση, μιας και η πίεση και το άγχος καμιά φορά μεταφέρεται στη γηπεδούχο ομάδα και έχουμε αντίστροφη ψυχολογία.

Μην μακρηγορώ όμως με αυτά. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ονειρεμένα το 1ο δεκάλεπτο. 7/7 τρίποντα δεν περίμενε σίγουρα κανείς. Και όμως ήρθαν, διότι κυκλοφορούσαν σωστά τη μπάλα, είχαν ρυθμό και φέτος (συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές) ο Ολυμπιακός δείχνει να δουλεύει αρκετά στα σουτ 3 πόντων. Μπορεί να μην ξανά κάνει 7/7 σε κάποιο ματς, όμως γενικότερα το σουτ (υπό καλές προϋποθέσεις) το ζητάει ο Μπλατ.

Ο Σάρας επέλεξε ένα ψηλό και δυνατό δίδυμο για τη ρακέτα του, τον Ντέιβις και τον Καβαλιάουσκας, στοχεύοντας να φθείρει τη ρακέτα του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα τους 2 βασικούς πυλώνες του, τον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοφ. Επιθετικά, λειτούργησε άψογα με τα συνεχή ποσταρίσματα του Καβαλιάουσκας στον Πρίντεζη. Ο Λιθουανός σέντερ είναι πολύ καλός κοντά στη ρακέτα και πολύ εύστοχος από τη γραμμή των βολών, επομένως δεν μπορείς να του κάνεις και φάουλ ώστε να τον στείλεις στις βολές, μήπως και αστοχήσει σε καμία. Αμυντικά όμως, μακριά από το καλάθι δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον Πρίντεζη και του έδινε το σουτ.

 

Ο Ολυμπιακός αυτό το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο μιας και ο Έλληνας φόργουορντ ευστόχησε σε 4 συνεχόμενα. Στο 2ο δεκάλεπτο η Ζαλγκίρις πλησίασε και στους 2 πόντους, όμως το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό μπροστά με 8 πόντους και 0 λάθη!!

Εντελώς διαφορετικό σκηνικό στο 2ο ημίχρονο, με τους Λιθουανούς να αρχίζουν να πιέζουν ακόμα περισσότερο στην άμυνα, οδηγώντας γρήγορα στο να κάνει το πρώτο του λάθος στο παιχνίδι και εν συνεχεία να κάνει στη σειρά το ένα λάθος μετά το άλλο. Όταν η Ζαλγκίρις άρχισε να παίζει σκληρά και οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν έβρισκαν εύκολο καλάθι, έδειξαν να λακίζουν. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αποσκοπούσε η σκληρή άμυνα των γηπεδούχων και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την απάθεια που έβγαζαν οι παίκτες του Μπλατ.

Η διαιτητική τριάδα επέτρεψε τις επαφές και καλά έκανε, απλά ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο παιχνίδι με περισσότερο νεύρο και πείσμα. Ουσιαστικά, έπρεπε να απαντήσει στη σκληρή άμυνα των Λιθουανών με τον ίδιο τρόπο, να παίξει και αυτός ξύλο και να ρισκάρει και κάποιο σουτ στην άμυνα. Ίσως το σουτ του Μιλιάκνις, αν και ευστόχησε σε 2 σουτ πίσω από τα 6.75, τα οποία προήλθαν από κάποιο play που επέλεξαν σε κείνη την επίθεση και όχι επειδή έμεινε μόνος από κάποιο double team στη ρακέτα. Η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα στη διοργάνωση που έχει επιχειρήσει τα λιγότερα σουτ 3 πόντων από κάθε άλλη και κατά την άποψη μου εκεί έπρεπε να πατήσει η ομάδα του Πειραιά και να παίξει περισσότερη ώρα ο Μιλουτίνοφ ώστε να διασφαλίσει όσο το δυνατόν λιγότερους πόντους μέσα στο ζωγραφιστό.

Στη θεωρία όλα είναι καλά πάντοτε, όμως η ουσία είναι πως για άλλο ένα ματς μετά την ΤΣΣΚΑ και τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός πέταξε στα σκουπίδια το 2ο ημίχρονο, δείχνοντας ανήμπορος να αντιδράσει. Γενικότερα η 3η περίοδος δεν του πάει πολύ φέτος και πρέπει να το δουλέψει αυτό. Επίσης, δεν πρέπει να καθησυχάζονται οι παίκτες του, επειδή ξεκίνησαν το ματς πολύ καλά και το πλάνο του προπονητή αποδίδει. Αντιθέτως θέλει περισσότερη συγκέντρωση ώστε να διασφαλίσουν ότι η αντίπαλη ομάδα δε θα σηκώσει κεφάλι, είτε παίζουν εκτός είτε εντός. Τρανό παράδειγμα το 5/5 τρίποντα στο ξεκίνημα του Τίμα στο ΟΑΚΑ και το 4/4 τρίποντα του Πρίντεζη χτες.

Και τέλος θέλω να σταθώ σε κάποια από τα λάθη του 2ου ημιχρόνου, τα οποία θα τα χαρακτηρίσω από παιδαριώδη έως και αστεία. Επιτρέπεται να σου φεύγει η μπάλα από τα χέρια τόσες φορές; επιτρέπεται να περιμένεις πάσα και να μην κινείσαι προς αυτήν; ή επιτρέπεται να είναι μαζεμένη όλη η άμυνα στην strong side και να παίζεις πάσα εκεί, ενώ έχεις πόσες επιλογές στην weak side; Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης συγκέντρωσης και χαλάρωσης από ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο. Αλλά όπως είπα και στην αρχή, με ένα ημίχρονο κανείς δεν κέρδισε.

ΥΓ.1 Όποιος νίκησε μες τη Ζαλγκίρις νίκησε. Από δω και πέρα θα ματώνει όποιος θα περνάει από το Κάουνας. Άρχισαν να δένουν και οι νέες προσθήκες στο ρόστερ των Λιθουανών.
ΥΓ.2 Η Μπασκόνια και η Μπαρτσελόνα που κέρδισαν στο Κάουνας, ηττήθηκαν στη Μποντγκόριτσα. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια, το έχουμε πει. Με μια ενδεχόμενη νίκη του Ολυμπιακού στη Μπουντούτσνοστ όταν έρθει η ώρα, ισοφαρίζει τον απολογισμό της Μπαρτσελόνα από αυτά τα 2 ματς. Ποτέ όμως μην είμαστε σίγουροι!!
ΥΓ.3 Δεδομένου ότι την μεθεπόμενη αγωνιστική, οι ερυθρόλευκοι κατευθύνονται προς τη Βαρκελώνη, η ανάγκη για νίκη με την Εφές την επόμενη βδομάδα μοιάζει επιτακτική.
ΥΓ.3 Βαγγέλη Μάντζαρη, τι σου συμβαίνει;;

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected