Κατηγορίες
Αθλήματα

Έφτασε η ώρα για την (53η) μονομαχία Ναδάλ – Τζόκοβιτς! (vid)

Ένα από τα μεγαλύτερα rivalries στην ιστορία του αθλήματος και αυτό με τις περισσότερες αναμετρήσεις, θα αναβιώσει στον τελικό του Australian Open! Δείτε που και τι ώρα θα δείτε τον μεγάλο αγώνα, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον τελικό της Μελβούρνης.

Για 53η φορά, Novak Djokovic και Rafael Nadal θα συναντηθούν την Κυριακή, στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας, για τον τελικό του Australian Open! O αγώνας θα μεταδοθεί ζωντανά από το Eurosport 1 και το Eurosport Player.

Όπως αναφέρει το tennisnews, για πρώτη φορά μετά από 4,5 χρόνια θα συναντηθούν οι δυο αυτοί τεράστιοι αθλητές σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης και για 8η συνολικά, με τον Rafa να έχει κερδίσει τους 4 από τους 7 προηγούμενους major τελικούς (4-3) και τους 3 τελευταίους.

Στη Μελβούρνη έχουν συναντηθεί μόλις μια φορά ακόμα, σε εκείνον τον επικό τελικό του 2012, όπου μετά από 6 ώρες ο Nole είχε πάρει τη νίκη με 7-5 στο 5ο σετ! Γενικά για Grand Slam θα παίξουν για 15η φορά, με τον Rafa να προηγείται με 9-5 νίκες, αλλά γενικά σε τελικούς θα αναμετρηθούν για 25η φορά και εκεί ο Σέρβος έχει προβάδισμα με 14-10. Όπως σημαντικό είναι το προβάδισμα και του Djokovic σε σκληρές επιφάνειες, όπου έχει κερδίσει τον Ισπανό στις 18 από τις 25 προηγούμενες συναντήσεις τους (18-7). Οι 14 ήταν σε outdoor (14-5) και οι 4 νίκες σε indoor τουρνουά (4-2).

Οι πιο πρόσφατες συναντήσεις τους έγιναν το 2018, όταν βρέθηκαν δυο φορές αντιμέτωποι. Ο Nadal κέρδισε σε δυο κλειστά σετ τον Nole στο χώμα και συγκεκριμένα στη Ρώμη για την ημιτελική φάση, ενώ ο Djokovic πήρε μια μεγάλη ρεβάνς στο γρασίδι και στα ημιτελικά του Wimbledon, όταν μετά από άλλη μια επική μονομαχία τους 5 ωρών και 15 λεπτών, “λύγισε” τον Ισπανό στο 5ο σετ με 10-8!

Στο σύνολο των 52 αναμετρήσεών τους, ο Djokovic υπερέχει οριακά, καθώς έχει κερδίσει 27 φορές τον Nadal, με τον Ισπανό να ήταν νικητής στις υπόλοιπες 25 αναμετρήσεις. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η κυριαρχία του Nole είναι ξεκάθαρη, αφού έχει νικήσει τον Nadal στις 12 από τις 15 προηγούμενες συναντήσεις τους! Επιπλέον, οι μόνες τρεις νίκες που έχει ο Nadal στα τελευταία 5 χρόνια ενάντια στον Σέρβο, ήταν στο χώμα.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του τελικού, ο Djokovic θα παραμείνει στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης την επόμενη μέρα, όπως και ο Nadal θα παραμείνει στο Νο. 2. Ο Ισπανός ωστόσο έχει την ευκαιρία να μπει ξανά στο κυνήγι της κορυφής αν κερδίσει, καθώς θα μειώσει τη διαφορά τους περίπου στους 1.000 βαθμούς. Αντίστοιχα, ο Nole μπορεί να απομακρυνθεί κατά 2.635 βαθμούς από τον Rafa και δεδομένου ότι δεν θα υπερασπιστεί πολλούς βαθμούς στο πρώτο μισό του 2019, θα έχει πολλές ευκαιρίες για να “χτίσει” μια καλή διαφορά που θα τον διατηρήσει στην κορυφή ως το τέλος της χρονιάς.

Μέχρι τώρα στο τουρνουά και οι δυο ήταν εντυπωσιακοί. Ο Nadal έχει περάσει λιγότερο χρόνο στο γήπεδο, μόλις 12 ώρες σε 6 αναμετρήσεις. Είναι από τα προημιτελικά ο μόνος παίκτης που δεν έχει χάσει σετ και συνεχίζει να μην έχει χαμένο σετ ως τον τελικό.

Ο Djokovic έχασε δυο σετ, ένα από τον Denis Shapovalov στον 3ο γύρο και ένα από τον Daniil Medvedev στον 4ο γύρο, όμως κι αυτός θα είναι φρέσκος, αφού στα προημιτελικά ο Kei Nishikori εγκατέλειψε πριν ολοκληρωθεί μια ώρα παιχνιδιού και στα ημιτελικά συνέτριψε τον Lucas Pouille με 6-0, 6-2, 6-2 σε 83 λεπτά! Επομένως, απέδειξε και ο Σέρβος ότι βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση.

Τέλος, είναι περιττό να αναφέρουμε πως και οι δυο στοχεύουν σε ιστορικά επιτεύγματα, αφού είναι αυτό που κάνουν εδώ και πολλά χρόνια στα μεγαλύτερα (και όχι μόνο) τουρνουά του πλανήτη.

Αν ο Djokovic είναι ο νικητής, θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του Αυστραλιανού Όπεν, που θα φτάσει τους 7 τίτλους. Θα ξεπεράσει το ρεκόρ του Roger Federer και θα είναι μόνος πλέον στην πρώτη θέση της ιστορίας της διοργάνωσης.

Αν ο Nadal φύγει με τον τίτλο απ’ τη Μελβούρνη, θα καταφέρει κάτι που προσπαθεί να πετύχει πολύ καιρό, να γίνει ο μοναδικός τενίστας στην ιστορία της open era με 2 τουλάχιστον τρόπαια σε όλα τα Grand Slam! Έχει χάσει 3 φορές στον τελικό του Grand Slam της Αυστραλίας, το 2012 από τον Djokovic, το 2014 από τον Stan Wawrinka και το 2017 από τον Federer.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected