Κατηγορίες
Διάφορα

Να μάθεις να κοιτάς μπροστά και να προχωράς (της Μιρένα Πατρού)

Αναδημοσίευση από το anapnoes.gr

Να μάθεις να κοιτάς μπροστά και να προχωράς στη ζωή σου, ό,τι κι αν συμβαίνει, όπως κι αν έχουν έρθει τα πράγματα. Να θέλεις να προχωράς! Να θέλεις να εξελίσσεσαι! Να μη σου αρέσει που μένεις στάσιμος ή κολλημένος σε μια κατάσταση που δεν σου προσφέρει τίποτα παρά μόνο σε κρατάει πίσω, χωρίς να σε αφήνει να δημιουργείς νέους στόχους, να κάνεις καινούρια σχέδια, να ονειρεύεσαι!

Να αποχωρείς πάντα με αξιοπρέπεια και με ψηλά το κεφάλι, παλεύοντας για τα πιστεύω και τα ιδανικά σου, χωρίς να επιτρέπεις σε κανέναν να σε κάνει να πιστεύεις πως δεν είναι σημαντικά αυτά, πως τα όνειρα που έκανες δεν έχουν λόγο ύπαρξης, γιατί δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ! Και ποιός λέει πως δεν θα πραγματοποιηθούν; Ποιος θα εγγυηθεί γι’ αυτό; Πώς μπορεί να είναι κάποιος τόσο σίγουρος; Μόνο ο χρόνος μπορεί και μόνο ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη ζωή σου!

Γι’ αυτό και τα όνειρα, τους στόχους και τις ιδέες σου να μην τα εγκαταλείπεις για τίποτα και για κανέναν, αλλά να τα κυνηγάς! Να μην τα εγκαταλείπεις για κάποιον που δεν πίστεψε σε σένα, πως θα τα καταφέρεις, αλλά να παλεύεις καθημερινά γι’ αυτά με όλη τη δύναμη που έχεις, για να δεις να γίνονται πραγματικότητα! Γιατί αργά ή γρήγορα θα πραγματοποιηθούν! Γιατί, όταν θέλεις κάτι πολύ, παρά τα εμπόδια, τις όποιες αναποδιές και τις τρικλοποδιές που μπορεί να σου βάλει η ζωή ή και ο ίδιος σου ο εαυτός, στο τέλος θα δεις να γίνεται πράξη· εκεί που πίστευες πως κάθε προσπάθεια είναι μάταιη και πως η ελπίδα έχει πια χαθεί.

Όχι!

Η ελπίδα ποτέ δεν χάνεται· πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να εμφανίζεται ξανά και ξανά μπροστά σου, σαν από μηχανής Θεός, δείχνοντάς σου πως τίποτα δεν έχει λόγο να χαθεί όταν το θες πολύ, τίποτα δεν σβήνει, αν δεν το αφήσεις εσύ να σβήσει· κανένας στόχος, κανένα όνειρο, καμία επιθυμία.

Και όταν τελικά θα τα έχεις καταφέρει, έχοντας περάσει μέσα από τρικυμίες και φουρτούνες, μέσα από συμπληγάδες και σειρήνες, μέσα από δράκους και τέρατα, μόνο τότε θα εκτιμήσεις την προσπάθειά σου και θα συνειδητοποιήσεις ποιοι έμειναν δίπλα σου στα δύσκολα και ποιοι εγκατέλειψαν νωρίς!

Και τότε θα ξυπνήσεις από τον λήθαργο που σε έκανε να πιστεύεις πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν αληθινοί, γιατί η μάσκα τους θα έχει πέσει και η παράσταση που έδιναν τόσο καιρό θα έχει τελειώσει. Δεν πειράζει όμως. Εσύ να μην στεναχωριέσαι γι’ αυτούς, γιατί δεν άξιζαν. Δεν σου αξίζουν οι άνθρωποι που χαίρονται με τον πόνο σου και λυπούνται με τη χαρά σου.

Αυτοί που αξίζουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου και επικίνδυνου ταξιδιού σου, θα είναι δίπλα σου και θα σε στηρίζουν είτε ηθικά είτε ψυχικά. Όσοι πίστεψαν σε σένα θα είναι δίπλα σου και δεν θα σε εγκαταλείψουν στιγμή, όπως κι εσύ θα έκανες το ίδιο γι’ αυτούς! Οι άνθρωποι που αξίζουν να μένουν δίπλα σου θα στο δείξουν όχι στα εύκολα, αλλά στα δύσκολα· εκεί που θα τους έχεις πραγματικά ανάγκη και θα τους χρειάζεσαι στο πλευρό σου.

Να μάθεις, λοιπόν, να ξεχωρίζεις τους ανθρώπους, γιατί στην αρχή όλοι καλοί φαίνονται· στο Τέλος, όμως; Στην τελευταία παράσταση, πάντα πέφτουν οι μάσκες. Αργά ή γρήγορα, όλα αποκαλύπτονται και όλοι παίρνουν αυτό που τους αξίζει. Τροχός είναι και γυρίζει! Περίμενε και θα το δεις! Εσύ, όμως, να μάθεις να κοιτάς μπροστά και να προχωράς για το δικό σου καλό, για να είσαι εσύ καλά. Να μάθεις να αφήνεις πίσω σου πίκρες και στεναχώριες, να κυνηγάς τα θέλω και τα πιστεύω σου, να κρατάς δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπάνε αληθινά και η ζωή θα σε ανταμείψει για την υπομονή, την επιμονή και την προσπάθειά σου!

Και πάντα να θυμάσαι πως, όπως λέει και ο Πίτερ Ντάνιελς “ η ζωή δεν είναι πρόβα. Η κάθε μέρα είναι πρεμιέρα ”. Μάθε, λοιπόν, να ζεις έτσι, σαν η κάθε σου μέρα να είναι διαφορετική και ξεχωριστή, γιατί καμία μέρα δεν είναι ίδια, και σαν κάθε μέρα να ξεκινάει κάτι καινούριο, σαν μια πρεμιέρα· η πρεμιέρα, όμως του δικού σου έργου, όπως το θέλεις εσύ! Μην αφήνεις τους άλλους να γράφουν το σενάριο της δικής σου ζωής. Γράψε το εσύ, όπως ακριβώς το θέλεις, όπως το έχεις ονειρευτεί και μάθε να κοιτάς μπροστά, να προχωράς, και να αγωνίζεσαι για Σένα και τα Θέλω σου, γιατί, σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα Bertolt Brecht , “ Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει ”.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected