Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Οι νέες αιτήσεις για το Επίδομα Ενοικίου και η πληρωμή της πρώτης δόσης

Τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι δικαιούνται το επίδομα, βάσει τα εισοδήματα των νέων φορολογικών δηλώσεων του 2019 θα δώσει η ΗΔΙΚΑ σε λίγες ημέρες αφού η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα αρχεία με τα εισοδήματα για να «περάσουν» στην αίτηση

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, η ΑΑΔΕ Θα καταχωρήσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εκκαθαρισμένων δηλώσεων για όσους έκαναν φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2018 για να μπορούν να κάνουν αίτηση για το επίδομα ενοικίου αν δεν το δικαιούνταν με τα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων του 2018.

Έτσι οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τα εισοδήματα του 2018, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αναδρομικότητα εξαντλείται μετά τις 30 Απριλίου. Ωστόσο Θα πρέπει οι εν λόγω φορολογούμενοι να γνωρίζουν ότι για να μπορέσουν να κάνουν αίτηση για την επιδότηση ενοικίου με βάση τα εισοδήματα του 2018 θα πρέπει όλοι όσοι διαμένουν στην οικία να έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση και να έχει εκκαθαριστεί.

Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση συνενοικίασης, η αίτηση υποβάλλεται από τον έναν εκ των δύο και το άλλο άτομο συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στο νοικοκυριό, ενώ το ποσό της επιδότησης Θα κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί στην αίτηση για το επίδομα και στον οποίο ο αιτών θα πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Επίσης η συναίνεση μέλους ενός νοικοκυριού, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxis. Σε διαφορετική περίπτωση Θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί μέσω του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας με την προσκόμιση του έντυπου συναίνεσης υπογεγραμμένου (με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής) από όλα τα ενήλικα μέλη, ακόμη κι αν κάποιο εξ αυτών είναι φοιτητής και μένει σε άλλη πόλη.

Για την όποια αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού (διαγραφή ή προσθήκη μέλους) Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στο Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας του δήμου όπου διαμένουν, προσκομίζοντας και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.

Αν κατά την υποβολή της αίτησης εμφανίζεται μέλος νοικοκυριού με ένδειξη κάτοικος εξωτερικού, τότε αίτηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Εάν δεν είναι πλέον κάτοικος εξωτερικού θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του στην αρμόδια ΔΟΥ.

Η ημέρα πληρωμής της πρώτης δόσης

Σε όσους δικαιούχους εγκρίθηκε η αίτηση για την επιδότηση ενοικίου μέχρι 31 Μαρτίου θα πληρωθούν την εβδομάδα πριν το Πάσχα σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας.

Όσοι πληρωθούν πριν το Πάσχα θα πάρουν αναδρομικά για τρεις πρώτους μήνες του 2019 ενώ αναδρομικά Θα πληρωθούν και κάποιες αιτήσεις που Θα γίνουν τον Απρίλιο και θα πληρωθούν τον Μάιο.

Δεν θα ισχύει όμως η αναδρομικότητα για τις αιτήσεις που θα γίνουν τον Μάιο.

Να σημειωθεί ότι το επίδομα ενοικίου κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι λάβουν αναδρομικά από την 1 η Ιανουαρίου 2019 θα εισπράξουν πριν από τις γιορτές του Πάσχα από 210 έως 630 ευρώ.

error: Protected