Κατηγορίες
Αθλήματα

Βάλε το τρέξιμο στη ζωή σου! (της Μαρίας Σκαμπαρδώνη)

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη, δημοσιογράφος και αθλήτρια του Taekwondo

Το τρέξιμο είναι μία μοναδική άσκηση που βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία, προάγει την καλή διάθεση και καίει αρκετές θερμίδες.

Παραμένει όμως μία άσκηση που απαιτεί έντονη σωματική ένταση και δύναμη, για αυτό πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κάποιες αρχικές προϋποθέσεις. Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις για να το ευχαριστηθούμε όσο περισσότερο γίνεται;

#1 Ας βεβαιωθούμε ότι είμαστε υγιείς και δε νοσούμε από κάποιο καρδιακό, κυρίως, νόσημα. Μία επίσκεψη σε έναν γιατρό( καρδιολόγο και παθολόγο), συνίσταται και είναι απαραίτητη.

#2 Να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα παπούτσια τρεξίματος που θα αγοράσουμε, ώστε να είναι ξεκούραστα και να βοηθούν στην ποιότητα του τρεξίματος. Είναι καλύτερα να απευθυνθείς σε ένα ειδικό μαγαζί με αθλητικά είδη και να ρωτήσεις έναν υπεύθυνο.

#3 Να πηγαίνουμε για τρέξιμο σε μέρη καθαρά, που μας θα μας δίνουν ευχέρεια χώρου και κινήσεων. Ας προτιμάμε μεγάλα πάρκα, άλση που είναι καθαρά και απομακρυσμένα από καυσαέρια, αυτοκίνητα και δρόμους.

#4 Εξίσου σημαντικό είναι να προσέξουμε για την προστασία μας, δηλαδή να πηγαίνουμε για τρέξιμο σε μέρη φωτισμένα και όχι απομονωμένα. Να προτιμάμε μέρη που υπάρχει κόσμος και επαρκής φωτισμός. Όταν τρέχουμε, καλό θα είναι να δένουμε τα μαλλιά (κυρίως οι γυναίκες) και να μη φοράμε ακουστικά, ώστε να ακούσουμε έναν πιθανό κίνδυνο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενημερώνουμε κάποιον για την ώρα που θα λείψουμε, ώστε σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε, να μας ψάξει και να είναι ενήμερος.

#5 Η εμπειρία στο τρέξιμο, για να μη καταντήσει κουραστική και μονότονη, είναι χρήσιμο να μοιράζεται και με άλλα άτομα. Να παίρνεις μαζί σου έναν συγγενή, έναν καλό φίλο ή ένα αγαπημένο σου πρόσωπο. Το τρέξιμο θα είναι μία μοναδική εμπειρία που θα σφίξει ακόμα περισσότερο τη σχέση μας με αγαπημένα άτομα!