Δώρο ζωής έκανε στο γιο της μια μητέρα από τον Βόλο, δίνοντάς του τον ένα της νεφρό.
Η 60χρονη μητέρα πήρε την μεγάλη απόφαση να δώσει μόσχευμα στον 40χρονο γιο της με δεδομένο ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά συμβατότητας μεταξύ της οικογένειας.
Η επέμβαση έγινε προχθές στην Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες δότρια και λήπτης είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για την τρίτη μεταμόσχευση νεφρού που γίνεται φέτος, οι δύο εκ των οποίων από ζώντες δότες και μία από πτωματικό. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο ακόμη μία μητέρα είχε δώσει τον ένα της νεφρό στον γιο της , χαρίζοντάς του ζωή.
Όπως αποκαλύπτει στο magnesianews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν.Μαγνησίας, κ. Βασίλης Γιαννάκος υπάρχουν και άλλες μητέρες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση νεφρού στα παιδιά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αυτή τη στιγμή ο χρόνος αναμονής στη σχετική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης φθάνει μέχρι και τα δέκα έτη, ενώ στη Μαγνησία μόνο υπάρχουν περίπου 65 άτομα που περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα. Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός φθάνει τα 1200 άτομα. Στη Μαγνησία σήμερα υπάρχουν περίπου 220 άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές κλινικές και στο νοσοκομείο Βόλου, με το κόστος της θεραπείας να αγγίζει τις 2500 ευρώ μηνιαίως. «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κόστος το οποίο το επωμίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας» όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, «ενώ στην περίπτωση που βρεθεί δότης, το κόστος είναι μόλις 500 για την επέμβαση και υπάρχει και ένα κόστος για την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί». Το κράτος μπορεί να γλιτώσει χρήματα αν προωθήσει την μεταμόσχευση, προσθέτει. Ο ΕΟΜ έχει αδρανήσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, προτείνοντας την στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικούς ψυχολόγους που θα είναι σε θέση να προσεγγίσουν τις οικογένειες, σε μια δύσκολη ομολογουμένως στιγμή, για να τους μιλήσει για την μεταμόσχευση.
Περιστατικά όπως της 60χρονης Αγγλίδας η οποία έδωσε ζωή σε 6 συνανθρώπους μας θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Καταλήγοντας ο κ. Γιαννάκος επισημαίνει την ανάγκη η πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων διοργανώνοντας καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών μέσω του ΕΟΜ, προκειμένου να καλλιεργηθεί η συνείδηση στους πολίτες.