Διάφορα

H ειλικρίνεια του Μάνεση αποκαλύπτει το χάος της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον (όσο και επίκαιρο) άρθρο του enimerosi24

Η ανακοίνωση του Νίκου Μάνεση για το fake news που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο αποκαλύπτει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το τι συμβαίνει στα ελληνικά media κυρίως τα ηλεκτρονικά αφού οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν κατά βάση προβλήματα ποσότητας και όχι ποιότητας προσωπικού. Στην τηλεόραση όμως και τα sites η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου σε πολλά επίπεδα. Τις εκπομπές και τα sites στελεχώνουν συνήθως νεαρά παιδιά που είτε φοιτούν σε κάποια σχολή δημοσιογραφίας είτε μόλις την έχουν τελειώσει είτε σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν περάσει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από μια τέτοια σχολή, ενώ φυσικά τα παιδιά αυτά εργάζονται ατελείωτες ώρες για ένα χαρτζιλίκι. Οι όποιοι εμπειρότεροι ή ικανότεροι έχουν απομείνει αδυνατούν να βουλώσουν κάθε πιθανή και απίθανη τρύπα υπάρχει στα μαγαζιά όπου εργάζονται έχοντας και αυτοί λαμβάνειν ελάχιστα χρήματα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ειδικά στα sites δίνουν μάχες για να τα πάρουν από τους εργοδότες τους.

Ετσι κυριαρχεί παντού το ατελείωτο και άκριτο copy paste και φυσικά το τι «παίζουν τα social media, τι είναι viral κλπ» ενώ παράλληλα δυστυχώς προβάλλονται και θέματα που προέρχονται από τα mailbox και τα μηνύματα του κοινού. Δεδομένης της πίεσης του χρόνου στις τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και της μάχης των κλικ στα sites το υλικό που προέρχεται από κάθε πιθανή και απίθανη πηγή πρέπει να το διαχειριστεί το εν πολλοίς άπειρο αλλά και ακατάλληλο για δημοσιογραφική δουλειά προσωπικό με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται τελικά το υλικό αυτό χύμα στο κοινό και όποιον πάρει ο Χάρος.

Δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε τα όσα αναφέρει ο Νίκος Μάνεσης, τον πιστεύουμε ότι δεν υπήρχε δόλος αλλά ας σκεφτεί λίγο τι ακριβώς μας λέει. Μας λέει τίμια μεν, στην ψύχρα δε, ότι σε μια ενημερωτική εκπομπή του πρώτου σε τηλεθέαση πέρυσι σταθμού δεν υπάρχει πρωτογενές ρεπορτάζ του σταθμού και όχι μόνο παρουσιάζεται υλικό που στέλνουν οι τηλεθεατές, αλλά αυτό το υλικό δεν ελέγχεται από κανένα. Αν πάλι το επίμαχο βίντεο ελέγχθηκε για τη γνησιότητα του και πέρασε, ακόμη χειρότερα! Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί θα πρέπει σήμερα κιόλας να απομακρυνθεί αυτός που έχει δώσει εντολή να παίζουν στον αέρα βίντεο που στέλνει το κοινό, θα πρέπει να απομακρυνθεί αυτός που διαχειρίστηκε δημοσιογραφικά το βίντεο καθώς επίσης και αυτός που προσέλαβε αυτόν που διαχειρίστηκε το βίντεο.

Νίκο Μάνεση αυτό που σου συνέβη δεν είναι όπως λες απόδειξη τού πόσο εκτεθειμένοι είμαστε όλοι στα fake news. Αν ως υπεύθυνος της εκπομπής δώσεις εντολή να μην ξαναπαίξει ποτέ θέμα που έχει στείλει το κοινό και αν στην εκπομπή σου υπάρχει ικανός αριθμός έμπειρων δημοσιογράφων που θα εκπαιδεύουν τους νεαρότερους της ομάδας πάνω στη δουλειά δεν πρόκειται να πέσεις θύμα fake news. Το πολύ πολύ να μην προβάλλεις κάποιο viral θέμα που θα προβάλλει κάποιος ανταγωνιστής σου. Σιγά τα ωά…

ΥΓ: Αν το ΕΣΡ και η ΕΣΗΕΑ θέλουν να επιτελέσουν σοβαρό έργο και να παρέμβουν ουσιαστικά πέρα από τις όποιες εξηγήσεις ζητήσουν ή τις όποιες κυρώσεις επιβάλλουν στη συγκεκριμένη υπόθεση αυτό που θα πρέπει να κάνουν είναι να συζητήσουν με τους mediaρχες και πρώτον να απαιτήσουν να εργάζονται ειδικά στις θέσεις αιχμής επαγγελματίες δημοσιογράφοι και δεύτερον να σταματήσει αυτή η ιστορία με την προβολή θεμάτων και βίντεο που αλιεύονται από το Διαδίκτυο ή εμφανίζονται στα mailbox και παρουσιάζονται χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ένα ουσιαστικό τσεκάρισμα τουλάχιστον για τη γνησιότητα τους αφού αν ανοίξουμε συζήτηση για την ποιότητα και το περιεχόμενο δεν θα τελειώσουμε ποτέ…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected