Κατηγορίες

Η αναστολή των αγώνων είναι η πρέπουσα επιλογή για τις ποδοσφαιρικές Ενώσεις (του Αργύρη Τσιγγενόπουλου)

Γράφει ο Αργύρης Τσιγγενόπουλος, αρχισυντάκτης του sportsup.gr

Η καταστροφολογία και η διασπορά πανικού είναι ότι χειρότερο για να αντιμετωπίσεις έναν κίνδυνο ή (τέλος πάντων) ένα νέο δεδομένο όσον αφορά τη δημόσια υγεία.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από την κατάσταση που επικρατεί με τον κορονοϊό, όμως η πραγματικότητα είναι πως έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες (κυρίως) καταστάσεις, βρίσκοντας στο διάβα του πολιτείες και κυβερνήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι το εντελώς καινούριο.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, είχε ως κύρια αιτιολογία την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, που όπως αναφέρουν οι ειδικοί, στα παιδιά μπορεί να μεταδοθεί μεν αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα νοσήσουν, απεναντίας όμως μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για τους μεγαλύτερους.

Άμεση ήταν η αντίδραση και για τις αθλητικές δραστηριότητες σε όλες τις διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα στο ποδόσφαιρο, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν (τουλάχιστον μέχρι τις 22/3) κεκλεισμένων των θυρών.

Αρκετές επίσης Ακαδημίες σε όλα τα αθλήματα, έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ακολουθώντας πιστά την απόφαση του Υπουργείου, με πρώτιστο μέλημα την υγεία τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δίνεται η εντολή από το Υπουργείο να συμμορφωθούν άπαντες με τη συγκεκριμένη οδηγία, όπως έπραξε και η ΕΠΟ (και κατ επέκταση η ΕΠΣ Ημαθίας), που ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε όμως (και όχι μόνο στη συγκεκριμένη Ένωση) τα περισσότερα γήπεδα είναι εύκολα προσβάσιμα και σε ελάχιστα υπάρχουν θύρες και γενικότερα οργανωμένη είσοδος των φιλάθλων.

Τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν απλά μια αυτοσχέδια περίφραξη ή στην καλύτερη των περιπτώσεων κιγκλιδώματα, εκεί όπου ο κάτοικος της περιοχής μπορεί εύκολα να προσεγγίσει και να δει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την αγαπημένη του ομάδα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πως μπορεί η γηπεδούχος να αποτρέψει την παρουσία φιλάθλων; Θα καλέσει την αστυνομία ή θα προσπαθήσει με ιδία μέσα να τους απαγορέψει την προσέγγιση;

Θεωρώ πως η αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας για το διάστημα που έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή και μάλιστα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τη μετάδοση του ιού, τον βασικό άλλωστε στόχο της πολιτείας (ώστε να μη ζήσει η χώρα καταστάσεις όπως στην Ιταλία) για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Εκτός των άλλων, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μια αθλητική αναμέτρηση συμμετέχουν αθλητές, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με συμπαίκτες και αντιπάλους, ενώ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά από κάθε αγώνα χρησιμοποιούν αποδυτήρια που κανείς δεν μπορεί να μας προεξηφλήσει πως δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού.

Προσυπογράφω λοιπόν την απόφαση της ΕΠΣ Κοζάνης να αναβάλλει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για το διάστημα μέχρι τις 22/3 και εύχομαι οι υπόλοιπες ποδοσφαιρικές Ενώσεις να πράξουν ανάλογα, δίνοντας το παράδειγμα της πρόληψης.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected