Κατηγορίες
Διάφορα

Γένοβα : Ασθενής 79 ετών ανάρρωσε πλήρως έπειτα από θεραπεία με πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος!

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από την Ιταλία σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όπως έγινε γνωστό επίσημα από το Γενικό Νοσοκομείο της Γένοβα, ένας ασθενής 79 ετών ανάρρωσε πλήρως έπειτα από θεραπεία με πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος.

«Υπάρχει ένας πρώτος ασθενής με κορωνοϊό που ανάρρωσε έπειτα από θεραπεία με ένα πειραματικό φάρμακο, το Remdesivir». Αυτό ανακοίνωσε ο Matteo Bassetti, επικεφαλής της κλινικής μολυσματικών ασθενειών του Policlinico San Martino στη Γένοβα.

«Έχουμε την πρώτη αληθινή θεραπεία με το συγκεκριμένο πειραματικό φάρμακο», δήλωσε ο Βassetti στα Μέσα Ενημέρωσης, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη θεραπεία ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου.

«Ο ασθενής είναι 79 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει δύο έλεγχοι οι οποίοι βγήκαν αρνητικοί για κορωνοϊό. Θα επιστρέψει σύντομα στο σπίτι του στη Λομβαρδία και αυτό μας έκανε αρκετά αισιόδοξους. Το φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί. Έχουμε και άλλους ασθενείς που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πειραματική θεραπεία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Nicola Magrini, γενικός διευθυντής του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (AIFA) κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης που δίνει η Πολιτική Προστασία της χώρας υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ξεκινήσει «η πρώτη κλινική δοκιμή με το νέο αντιιικό φάρμακο Remdesivir».

Πρόσθεσε επίσης πως ανακοινώθηκαν και νέες μελέτες για το Tocilizumab, ένα φάρμακο για το οποίο υπάρχουν πολλές προσδοκίες σχετικά με τον τρόπο που δρα κατά των συμπτωμάτων του κορωνοϊού, παρόλο που ο Τύπος της χώρας ανέφερε πως οι προσδοκίες είναι υπερβολικές. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο Magrini, «τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά».

Ο διευθυντής του AIFA εξήγησε ότι πρόκειται για ένα φάρμακο που αναστέλλει την επίδραση της ιντερλευκίνης 6, του παράγοντα που οδηγεί σε φλεγμονή η οποία με τη σειρά της προκαλεί σοβαρή πνευμονία: «Τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι τα σημάδια βελτίωσης σε ορισμένους ασθενείς και σε άλλους όχι. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αποδείξουμε πόσες ζωές μπορούμε να σώσουμε. Η συγκεκριμένη ουσία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες ασθενείς και διατίθεται δωρεάν από την εταιρεία που την παράγει».

«Βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της μελέτης, στην οποία προβλέπονται δύο ομάδες ασθενών: στην πρώτη περίπτωση θα μελετήσουμε εκείνα τα στοιχεία που καταφέρνουν να μειώσουν τη θνησιμότητα, ενώ στη δεύτερη θα εξετάσουμε τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν προκειμένου να διαχειριστούμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη συγκεκριμένη μελέτη μπορούν να συμμετέχουν όλες οι κλινικές και τα νοσοκομεία που θα το ζητήσουν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας την οποία διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Pascale της Νάπολης», καταλήγει η ανακοίνωση τoυ AIFA.

Το remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορωνοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορωνοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

Το remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου.

*απόδοση : zougla.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected