Κατηγορίες
Γενικά

Έντονη ανησυχία γονέων και φαντάρων για τα στρατόπεδα

Χιλιάδες στρατεύσιμοι αλλά και οι γονείς τους αγωνιούν για το κατά πόσο οι συνθήκες μέσα στα στρατόπεδα πληρούν τους κανόνες προστασίας.

Τις ημέρες αυτές γίνεται πολλή συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να κληθεί ακόμη και ο στρατός προκειμένου να συνδράμει κι εκείνος στον έλεγχο των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, εφόσον αυτά αυστηροποιηθούν περαιτέρω. Δεν γίνεται όμως καμία συζήτηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης τα οποία λαμβάνονται, στον βαθμό που λαμβάνονται, μέσα στα στρατόπεδα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Κατά πόσον αυτά είναι εναρμονισμένα με τους προληπτικούς περιορισμούς ως προς τα ατομικά μέτρα προστασίας, τον συγχρωτισμό κ.ο.κ., που υποδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές.

Χιλιάδες στρατεύσιμοι αλλά και οι γονείς τους αγωνιούν για το κατά πόσο οι συνθήκες μέσα στα στρατόπεδα πληρούν τους κανόνες προστασίας που επιτάσσουν οι περιστάσεις για τον κορωνοϊό. Κοινωνός κάποιων τέτοιων εύλογων προβληματισμών έγινε και η Voria.gr, ενώ δεκάδες μηνύματα αναρτώνται και στο διαδίκτυο.

Πριν από λίγες ημέρες το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του Covid-19, αναστέλλεται η χορήγηση άδειας ορκωμοσίας στους νεοσύλλεκτους. Παρότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε χορήγηση άδειας ορκωμοσίας μεγαλύτερης διάρκειας, 15 ημερών, προκειμένου να υπάρξει σχετική αποσυμφόρηση των κέντρων εκπαίδευσης. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επίσης κοπεί οι έξοδοι και οι κανονικές άδειες, ακόμη και στρατεύσιμων οι οποίοι απέχουν λίγες εβδομάδες από την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Όλα τα ανωτέρω φαντάζουν ως ένα βαθμό σύμφωνα με τους γενικότερους περιορισμούς που έχουν τεθεί, με στόχο την προστασία και των ίδιων των στρατεύσιμων. Ωστόσο, γονείς και στρατεύσιμοι εκφράζουν ορισμένους προβληματισμούς σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης εντός των στρατοπέδων και κυρίως, στρατοπέδων τα οποία δεν βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές όπου βεβαίως οι συνθήκες και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Ειδικότερα, επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Την ώρα που έχουν κοπεί άδειες και έξοδοι σε στρατεύσιμους, θέτοντάς τους ουσιαστικά σε καραντίνα, την ίδια ώρα, οι μόνιμοι στις ένοπλες δυνάμεις, στρατιωτικό και διοικητικό προσωπικό, μπαινοβγαίνουν καθημερινά, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους στην περίπτωση που κάποιος απ’ αυτούς φέρει τον ιό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η καραντίνα είναι διάτρητη και εξαιρετικά επισφαλής.

2. Σε πολλά στρατόπεδα εξακολουθούν οι φαντάροι να κοιμούνται σε θαλάμους των τριάντα και σαράντα ατόμων, σε κουκέτες οι οποίες δεν απέχουν μεταξύ τους παρά μερικές δεκάδες εκατοστά, την ώρα που απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, ακόμη και σε ιδιωτικούς χώρους. “Είμαστε σαράντα άτομα σε έναν θάλαμο ογδόντα τετραγωνικών” αναφέρει σε ανάρτησή του φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε στρατόπεδο πλησίον της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, μετά την αναστολή αδειών και εξόδων, ο συγχρωτισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.

3. Οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες, ντουζιέρες) είναι ως γνωστόν λιγοστοί και εάν, σε κανονικές συνθήκες, αυτό συνεπαγόταν απλώς κάποια ταλαιπωρία, υπό τις παρούσες συνθήκες εγκυμονεί κινδύνους. Φαντάρος ο οποίος υπηρετεί σε μονάδα της Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σε ανάρτησή του ότι “έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερις τουαλέτες και πέντε ντουζιέρες για περίπου 150 άτομα, καθώς χρησιμοποιούνται από 2 μονάδες”.

4. Υπάρχουν επίσης πολλές αναφορές για ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας όπως σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια, αλλά και για απολυμάνσεις οι οποίες έγιναν μια φορά στην αρχή και έκτοτε ουδέν.

5. Συνθήκες συνωστισμού παρατηρούνται και κατά την ώρα τις σίτισης. Σε αρκετά στρατόπεδα ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο γεγονός, που όπως αναφέρουν φαντάροι, οδηγεί σε μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία.

Ζητούν να ληφθούν μέτρα

Λόγω των ανωτέρω συνθηκών γονείς και στρατεύσιμοι ζητούν να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, τόσο για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων, τουλάχιστον αυτών τα οποία δεν βρίσκονται στη μεθόριο, όσο και για την ενίσχυση των μέτρων ατομικής προστασίας. Συγκεκριμένα, ζητούν:

– Να υπάρξουν μέτρα αποσυμφόρησης, όπως για παράδειγμα, η εκ περιτροπής και ανά βδομάδα ή δεκαήμερο, απομάκρυνση μέρους των στρατεύσιμων οι οποίοι να μένουν σε αυτοπεριορισμό και σε συνθήκες επιφυλακής, στα σπίτια τους. Έτσι θα δοθεί η δυνατότητα αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και τήρησης των μέτρων τα οποία έχει προταθεί και ήδη εφαρμόζονται για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

– Στο πλαίσιο αυτό θα συνέβαλε η χορήγηση των αδειών ορκωμοσίας, αλλά και απόλυσης και η μετακίνηση των στρατεύσιμων προς τις κατοικίες τους να γίνει με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία.

– Να υπάρξει μέριμνα ώστε όσοι μόνιμοι, στρατιωτικοί ή διοικητικό προσωπικό, εξέρχονται καθημερινά από τα στρατόπεδα, να μην έρχονται σε επαφή με τους στρατεύσιμους προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού από τυχόν φορέα της νόσου.

– Να ενισχυθεί περαιτέρω η τροφοδοσία σε υλικά ατομικής προστασίας (αντισηπτικά, σαπούνια, γάντια κ.λπ.) ώστε να υπάρχει επάρκεια.

– Να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους στους οποίους διαμένουν και δραστηριοποιούνται οι στρατεύσιμοι καθώς και οι εργαζόμενοι στα στρατόπεδα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected
P