Κατηγορίες
Αθλήματα

Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου: “Πολλοί παίκτες σκέφτονται να σταματήσουν”

Δύο επαγγελματίες τενίστριες, η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου και η Panna Udvardy, μιλάνε για το σημαντικό οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η αναστολή του tour για πολλούς επαγγελματίες παίκτες, που σκέφτονται ακόμα και να τα παρατήσουν.

“Γνωρίζω πολλούς παίκτες που σηκώνονται το πρωί και σκέφτονται να σταματήσουν. Μου λένε πως θα σταματήσουν και πως είναι ήδη χρεωμένοι και δε νομίζουν ότι θα τα καταφέρουν”, είπε η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, στο The Guardian.

“Όταν ήμουν στο Νο.400 της πακατάταξης, πριν από 4 χρόνια, κέρδιζα 1.000 ευρώ και έπειτα ταξίδευα μ’ αυτά τα χρήματα για να πάω σε ένα άλλο τουρνουά, χωρίς να σκεφτώ να επιστρέψω στο σπίτι μου. Αυτός ήταν ο κύκλος μου, έτσι καταφέρνεις να βγεις απ’ αυτά τα μικρά τουρνουά. Τώρα πολλοί δεν θα έχουν τίποτα και δε θα μπορούν να πάνε καν στα τουρνουά αυτά”, πρόσθεσε η 23χρονη Ελληνίδα, Νο.262 στην παγκόσμια κατάταξη.

Όπως αναφέρει το tennisnews, τις τελευταίες εβδομάδες η Βαλεντίνη βρίσκεται στην Αξιούπολη, όπου μένει για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, με την οικογένειά της. Ο πατέρας της πουλάει στην τοπική αγορά κουρτίνες και μαξιλάρια, ωστόσο και εκείνος αυτή την περίοδο έχει σταματήσει.

Μια παίκτρια με αβέβαιο μέλλον, όπως διηγείται, φαίνεται να είναι η Ουγγαρέζα Panna Udvardy, η οποία βρισκόταν στο Olimpia της Βραζιλίας και αγωνιζόταν σε τουρνουά της ITF εκεί, όταν η παγκόσμια ομοσπονδία έθεσε σε αναστολή το Circuit.

“Είχα κοιτάξει τον προπονητή μου που μιλούσε με τον supervisor. Ήθελα να του πω να σταματήσει να του μιλάει και να δει τον αγώνα. Έπαιξα τρεις ώρες σχεδόν και κέρδισα. Μετά μου είπε πως στο 3-1 ο supervisor του είχε μιλήσει και του είχε πει ήδη πως το τουρνουά θα ακυρωθεί.”

Η 21χρονη Udvardy βρίσκεται στο Νο.347 της παγκόσμιας κατάταξης και ξόδεψε αρκετές χιλιάδες δολάρια για να φτάσει ως τη Βραζιλία με τον προπονητή της. Τους πρώτους 3 μήνες της σεζόν, η Ουγγαρέζα είχε κερδίσει 4.000 δολάρια από τα τουρνουά που συμμετείχε, έχοντας την πολυτέλεια να έχει προπονητή μαζί της κάποιες εβδομάδες της χρονιάς και όχι όλες, ενώ λάμβανε και κάποιες μικρές χορηγείες από διάφορες εταιρείες, οι οποίες τώρα διατρέχουν κίνδυνο και δεν θα ρισκάρουν να τη χρηματοδοτήσουν.

“Δεν είμαι σίγουρη για το τι θα κάνω και αν θα είναι πολύ μεγαλύτερη η διακοπή. Δεν υπάρχει τρόπος να κάνω κάτι άλλο. Δεν μπορώ καν να φύγω και να κάνω μαθήματα τένις. Είναι πολύ δύσκολο. Νομίζω πως όλες βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση και όλες χρειαζόμαστε βοήθεια από την ITF και τη WTA.”

Για τους παίκτες της ΑΤΡ, τουλάχιστον όσους βρίσκονται στο Top 750 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει γίνει μια πρόταση και έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο από τον Novak Djokovic. Ο Σέρβος, ο οποίος είναι πρόεδρος του συμβουλίου των παικτών της ΑΤΡ, σε συνεννόηση με τον Rafael Nadal και τον Roger Federer κατέληξαν στη δημιουργία ενός ταμείου στήριξης, στο οποίο θα συμβάλλουν όλοι οι παίκτες από το Top 100, τα 4 Grand Slam, καθώς και η ATP, με στόχο να συγκεντρωθεί ένα ποσό γύρω στα 4-4,5 εκατομμύρια δολάρια, το οποίο και θα μοριαστεί σε όσους βρίσκονται από το Νο.250 έως το Νο.750 της κατάταξης. Δεν έχει προταθεί ακόμα κάτι αντίστοιχο για τις παίκτριες της WTA, αλλά ήταν μια καλή πρόταση που σίγουρα θα ανοίξει έναν διάλογο και στη WTA.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected