Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Νέα δίμηνη παράταση στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ

Νέα παράταση δύο μηνών στο επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ, διευρύνονται οι διευκολύνσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, διευρύνονται με τροπολογία τα μέτρα αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων ενώ παρατείνεται για δύο μήνες η διάρκεια της τακτικής ανεργίας για όσους έληξε το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία «Στήριξη ανέργων, μέτρα στήριξης ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων» στο σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. “Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις” (Α΄ 75)» ορίζονται τα εξής:

– Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του μηνός Απριλίου ενεστώτος έτους.

– Διευρύνεται η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις εντάσσονταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.3.2020, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας.

Παράταση επιδόματος ανεργίας

Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των βοηθημάτων ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων – ασφαλισμένων για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2020, με σκοπό την οικονομική τους στήριξη, λόγω των απρόβλεπτων δυσμενών συνεπειών που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 στην οικονομία και τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Προβλέπεται επίσης ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να παρατείνεται περαιτέρω η διάρκεια των ως άνω παροχών και να ορίζεται το σύνολο των δικαιούχων. Κατά συνέπεια, με την προτεινόμενη διάταξη, το πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης που αποβλέπει στην στήριξη των ανέργων επεκτείνεται ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα προβλεπόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20ης Μαρτίου 2020, με την οποία οι ανωτέρω παροχές είχαν παραταθεί, εφόσον έληγαν εντός του πρώτου τριμήνου του έτους 2020.

Η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους 2020, παρατείνεται για δύο (2) μήνες από την ημερομηνία λήξης της.

Παράταση προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καθοριστούν οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα μέτρα και η διαδικασία για τη λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης που αφορούν στην παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, την αναστολή είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τον τρόπο και το χρονικό διάστημα εξόφλησης των απαιτήσεων, των οποίων παρατείνεται η προθεσμία καταβολής. Δικαιούχοι των ως άνω μέτρων οικονομικής ενίσχυσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, όπως αυτοί προσδιορίζονται κάθε φορά στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Με τον τρόπο αυτό η προτεινόμενη διάταξη διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης διάταξης που συμπεριλαμβάνεται στην κυρούμενη δια του παρόντος Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ης Μαρτίου 2020, καθώς η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων οικονομικής ενίσχυσης αποσυνδέεται από περαιτέρω προϋποθέσεις.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected