Κατηγορίες
Basket

Κι όμως, τη νέα σεζόν θα αγωνίζονται 136 ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΟΚ όπου πολλοί προβιβάστηκαν και κανένας δεν υποβιβάστηκε, τα εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ θα έχουν συνολικά… 136 ομάδες!

Πρόκειται για νέο ρεκόρ αν αναλογιστούμε ότι την περίοδο 2016-2017 οι ομάδες ήταν 108!

Να εξηγήσουμε κάτι: Όταν λέμε «εθνικά πρωταθλήματα μπάσκετ» εννοούμε την Α2, την Β και την Γ Εθνική Κατηγορία.

Του χρόνου λοιπόν θα αγωνιστούν 18 ομάδες στην Α2 Κατηγορία, 50 ομάδες (σε 4 ομίλους) στην Β’ Εθνική Κατηγορία και 68 ομάδες (σε 6 ομίλους) στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Τη σεζόν 2019-2020 που δεν ολοκληρώθηκε λόγω του κορονοϊού οι ομάδες στις κατηγορίες αυτές ήταν 101. Άρα αυξήθηκαν κατά 35 για τη νέα σεζόν…

Συνολικά, αν υπολογίσουμε και τις ανόδους από τα τοπικά στην Γ’ Εθνική έχουμε καμιά… εξηνταριά προβιβασμούς. Μιλάμε για περίεργα πράγματα που προκαλούν- εύλογα- απορίες:

-Σε τι μπορεί να εξυπηρετήσει την παραγωγική διαδικασία όλη αυτή η κατάσταση;

-Πόσο θα ανεβάσει το αγωνιστικό επίπεδο των κατηγοριών όλο αυτό το… τσουβάλιασμα;

-Είναι δυνατόν το ελληνικό μπάσκετ, με δεδομένες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει να αντέχει… 136 ομάδες στις εθνικές κατηγορίες;

Ποια είναι η αλήθεια; Ότι στο σημείο που βρισκόμαστε θα έπρεπε να συζητάμε περισσότερο για μείωση ομάδων και λιγότερο για αύξηση. Θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε παράλληλα με την οικονομική βιωσιμότητα των ομάδων να εξασφαλιστεί και η αγωνιστική ποιότητα. Ή να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και την παραγωγή.

Αντ’ αυτών βλέπουμε μια προσπάθεια να μείνουν οι περισσότερες ομάδες ευχαριστημένες και να αποφασίζεται ένα ανορθόδοξο και παράλογο πλάνο με καμιά εξηνταριά ανόδους!!!

Και μια σύμπτωση: Οι αυξήσεις έγιναν σε προεκλογική περίοδο. Πότε είχαν ξαναγίνει; Το 2012 (από 79 έγιναν 88) και το 2016 (από 100 έγιναν 108).

Τι συνδέει αυτές τις τρεις αυξήσεις; Ότι ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ έγιναν σε προεκλογική περίοδο της Ομοσπονδίας.

Δεν θέλουμε να είστε καχύποπτοι. Αλλά είναι κάτι συμπτώσεις…

*sportime.gr