Διάφορα

Σημαντικός αριθμός κλειστών εποχικών καταλυμάτων λόγω της χαμηλής ζήτησης

Αν και τα εποχικά ξενοδοχεία έχουν λάβει από τη Δευτέρα το πράσινο φως για να ανοίξουν, λίγα τελικά επέλεξαν να το κάνουν, όπως άλλωστε είχε γίνει και με τις μονάδες συνεχούς λειτουργίας πριν από δύο εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το capital.gr, ο λόγος είναι κοινός: με πολύ χαμηλές πληρότητες, που στην καλύτερη των περιπτώσεων αγγίζουν το 10% για τον Ιούνιο, η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη, ειδικά για τους προορισμούς που δεν είναι προσβάσιμοι οδικώς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ξενοδόχων προσανατολίζονται να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσα στον Ιούλιο, οπότε και αρχίζουν οι αεροπορικές πτήσεις προς τα περιφερειακά αεροδρόμια και ξεκινούν τα προγράμματά τους οι μεγάλοι tour operators, όπως οι TUI, FTI και Alltours, τρεις από τους βασικότερους “τροφοδότες” επισκεπτών για τον ελληνικό Τουρισμό.

Αγωνία για τη σεζόν
Οι χαμηλές πληρότητες, οι αλλαγές με τους tour operators και οι μεταθέσεις κρατήσεων από το εξωτερικό προκαλούν προβληματισμό και μεγάλη αγωνία για τη ρευστότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Η καθυστέρηση της λειτουργίας τους εξάλλου συμπαρασύρει όλη την τοπική οικονομία στους τουριστικούς προορισμούς, όπως την εστίαση, τις μεταφορές, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα τουριστικά μαγαζιά.

Στη “ζυγαριά” μπαίνει πλέον και το πολύ αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Από τους κόλπους των ξενοδόχων εκφράζεται ο φόβος πως ένα σημαντικό ποσοστό των μανάδων θα παραμείνουν κλειστές τη φετινή περίοδο, ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς με μεγάλη προσφορά κλινών.

Παράγοντες από το χώρο των ξενοδοχείων σημειώνουν επίσης πως το κόστος της συμμόρφωσης στους νέους κανόνες είναι υψηλό.

Υπέρμετρο το κόστος για την ιατρική κάλυψη
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έστειλε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τονίζοντας τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει με το θέμα των γιατρών, των συνεδριακών εκδηλώσεων και τη λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών. Οι ξενοδόχοι θίγουν το υπέρμετρο κόστος όσον αφορά την υποχρεωτική συνεργασία με ιατρούς.

“Είναι άλλο ζήτημα, λόγω COVID-19, να τηρούν τα μέλη μας κάποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και άλλο να τους επιβάλλουμε βάρη που δεν τους αναλογούν. Δεν είναι έργο του ξενοδόχου και δεν πρέπει να είναι για πλείστους όσους λόγους, ο εντοπισμός, η εξέταση ή η περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από COVID -19. Αυτό είναι έργο των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που κρίνετε πως απαιτείται, σε περιπτώσεις ξενοδοχείων ορισμένης δυναμικότητας και άνω, συνεργασία με ιδιώτη ιατρό, η επιλογή του ιατρού ή του παρόχου δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας θα πρέπει να γίνεται από σχετική λίστα που θα έχετε καταρτίσει και η σχετική δαπάνη θα πρέπει να βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου σας και όχι το ξενοδοχείο”, αναφέρεται στην επιστολή. Σε ό,τι αφορά τις συνεδριακές εκδηλώσεις, η ΠΟΞ σημειώνει ότι “θα πρέπει να διευκρινιστεί ρητά πως επιτρέπεται κανονικά η πραγματοποίηση συνεδριακών εκδηλώσεων εντός αιθουσών ξενοδοχείων.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected