Αθλήματα

Το “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα RePower

Το “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα RePower!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στόχο έχει να βοηθήσει την ένταξη προσφύγων με αναπηρία στην ελληνική κοινωνία. Μέσο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι ο αθλητισμός…

Oμολογουμένως, ο τελευταίος απουσιάζει συστηματικά από τα διάφορα μέσα ενσωμάτωσης των προσφύγων. Ιδίως μάλιστα όταν αφορά πρόσφυγες που είναι άτομα με αναπηρία. Στη λειτουργία αυτή των parasports βασίστηκαν όσοι εμπνεύστηκαν το πρόγραμμα RePower. Μια προσπάθεια που μετράει ούτως ή άλλως αρκετά χρόνια. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού κ. Μαυρωτάς.

“Η κίνηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής να οργανώσει αθλητικά προγράμματα για πρόσφυγες με αναπηρία ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2016 με αφορμή τη μεγάλη προσφυγική κρίση. Αρχίσαμε, λοιπόν, να διοργανώνουμε ένα πρόγραμμα ένταξης προσφύγων με αναπηρία στα αθλητικά προγράμματα. Το κοινοποιήσαμε στη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή που το αγκάλιασε και μας υποστήριξε. Ήρθαμε λοιπόν σε επαφή με πρόσφυγες με αναπηρία με σκοπό να τους ενημερώσουμε σε περίπτωση που θέλουν να ασχοληθούν με τον παραολυμπιακό αθλητισμό”, λέει ο Βασίλης Καλύβας, τεχνικός διευθυντής Αθλημάτων της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία της κρίσης υπήρχε ανάγκη να αποκτήσει βιωσιμότητα για το μέλλον και σε αυτό το σημείο έρχεται το Active Citizens Funds και οι διαχειριστές του στην Ελλάδα (Ίδρυμα Μποδοσάκη και Solidarity Now). Ζητήσαμε τη στήριξή τους και μας την έδωσαν, ώστε να βρισκόμαστε σε σημείο να έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια δράσεων όχι μόνο αθλητικών αλλά και εκπαιδευτικών. Πρόκειται ούτως ή άλλως για έναν πρόγραμμα πολυδιάστατο”.

Συμμετοχή στο Πρόγραμμα RePower του “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας
Εδώ και ένα χρόνο περίπου, το “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας, συμμετέχει ενεργά στο Πρόγραμμα RePower, αφού έχει εντάξει στο αθλητικό του δυναμικό τον νεαρό Σύριο πρόσφυγα Κουρδικής καταγωγής Akid Soleman, ο οποίος υπέστη μόνιμη βλάβη στο αριστερό πόδι από έκρηξη βόμβας και ζει σε δομή προσφύγων σε ορεινό χωριό του Ν. Γρεβενών. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε από το “Εν Σώματι Υγιεί” Βέροιας μέσω του Τεχνικού του Διευθυντή κ. Καραϊωσήφ Αλέξανδρο, να εντοπίσει, να αξιολογήσει και να εντάξει στον Παραολυμπιακό Αθλητισμό τον Akid, προσφέροντας του την ευκαιρία να ταξιδέψει, να αγωνιστεί και να διευρύνει τους ορίζοντες του, συμμετέχοντας με επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου ΑμεΑ ΟΠΑΠ 2020 που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών το τριήμερο 31/07 με 02/08. Ο Akid, τον οποίο προπονεί στο ΔΑΚ Γρεβενών ο Κ.Φ.Α. και Προπονητής Στίβου Οικονόμου Γεώργιος, αγωνίστηκε στα 100μ και στα 200μ της κατηγορίας Τ44 και κατάφερε να πετύχει χρόνους καλύτερους από τα Πανελλήνια Ρεκόρ, που δυστυχώς όμως δεν καταχωρήθηκαν γιατί δεν έχει ελληνική υπηκοότητα, αλλά αγωνίστηκε υπό τη σημαία της Refugees Paralymic Team (RFT).

O Akid δήλωσε ενθουσιασμένος που συμμετέχει στο πρόγραμμα και υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να πετύχει τους στόχους του που δεν είναι άλλοι, από το να βελτιώσει την απόδοσή του, ώστε οι χρόνοι του να είναι αξιόλογοι σε διεθνές επίπεδο. Τέλος, ευχαρίστησε την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, τους κ.κ. Καλύβα Βασίλη και Κωστάρη Σάκη, καθώς και τον προπονητή του που τον συνόδευσε στους αγώνες κ. Οικονόμου Γεώργιο και τον υπεύθυνο του “Εν Σώματι Υγιεί” κ. Καραϊωσήφ Αλέξανδρος που είναι ο συνδετικός κρίκος της αλυσίδας από το να φτάσει από την δομή προσφύγων στα ορεινά Γρεβενά μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected