Κατηγορίες
Διάφορα

Σάλος με δημοσιεύματα για πώληση του «φιλέτου» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου από τον Εμίρη – Τι ισχύει

Αναστάτωση προκαλείται για μία ακόμα φορά στην τοπική κοινωνία με αφορμή δημοσιεύματα αθηναϊκών μέσων για το θέμα της αγοραπωλησίας στα ορεινά.

Αυτή τη φορά, δημοσίευμα της ιστοσελίδας «iefimerida.gr» αναφέρει ότι: «Ο εμίρης του Κατάρ πούλησε το «φιλέτο» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου»…

Ο εμίρης του Κατάρ πούλησε το «φιλέτο» στο Ναυάγιο της Ζακύνθου

Με κινήσεις δικηγόρων του Λονδίνου, η έκταση-φιλέτο πάνω από το Ναυάγιο της Ζακύνθου, που είχε αγοράσει ο εμίρης του Κατάρ, άλλαξε χέρια πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, η PIMANA S.A. που ήταν ιδιοκτήτρια της έκτασης μεταβιβάστηκε από τον κρατικό καταριανό όμιλο Al Rayann σε ξένη εταιρεία με άγνωστο ιδιοκτήτη.

Η επένδυση των 2 δισ. ευρώ στη Ζάκυνθο έμεινε απλώς φιλόδοξο σχέδιο

Η έκταση αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2014 από την PIMANA, που στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους Καταριανούς έναντι ποσού 9 εκατ. ευρώ, και στα σχέδια των συνεργατών του πρώην εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι ήταν να μετατρέψουν την περιοχή σε επίγειο παράδεισο με πολυτελή καταλύματα που θα μαγνήτιζαν τους ισχυρούς της Γης.
Ωστόσο, η επένδυση, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, έμεινε απλώς ένα φιλόδοξο σχέδιο, καθώς Εκκλησία και τοπικοί φορείς αμφισβητούν την εγκυρότητα του συμβολαίου και προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας την ακύρωσή του.

Τα δικαστήρια και οι αποφάσεις για την αγοραπωλησία του «φιλέτου» στη Ζάκυνθο

Τον Μάιο του 2018 το Πρωτοδικείο Ζακύνθου απέρριψε το αίτημα ακύρωσης του συμβολαίου αγοραπωλησίας του ακινήτου. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα της Εκκλησίας και των τοπικών Αρχών να ακυρωθεί το συμβόλαιο βάσει του οποίου οι Καταριανοί είχαν αγοράσει έκταση 15.000 στρεμμάτων πάνω από τη μαγευτική παραλία του Ναυαγίου.

Την εγκυρότητα του συμβολαίου αμφισβητούσαν με αγωγή τους η τοπική Μητρόπολη και η Μονή Αγίου Γεωργίου Κρημνών που διεκδικούν μέρος της έκτασης, ενώ με την αγωγή είχαν συνταχθεί ιδιώτες, ο δήμος, η περιφέρεια και τελευταίο το Δημόσιο. Οι δικαστές απέρριψαν τις πρόσθετες παρεμβάσεις του δήμου, της περιφέρειας, των κατοίκων της περιοχής και του Δημοσίου, δεν άναψαν ωστόσο το πράσινο φως για την απεμπλοκή της επένδυσης, αφού σχετικά με την απαίτηση της Εκκλησίας αποφάσισαν να οριστεί πραγματογνώμονας που θα κρίνει τη νομιμότητα των αξιώσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου Κρημνών σε ένα τμήμα της έκτασης.

Οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα ελέγχονται ποινικά

Επιπλέον, οι συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ στην Ελλάδα ελέγχονται ποινικά για απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η έκταση δεν ανήκε στον Γεώργιο Χάρο που εμφανίστηκε ως πωλητής και η υπόθεση παραπέμπεται στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Παράλληλα το Συμβούλιο διέταξε περαιτέρω κύρια ανάκριση ώστε να απαγγελθεί στους εμπλεκόμενους η κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου και να κληθούν σε συμπληρωματική απολογία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida.gr, είναι πιθανό η εταιρεία που αγόρασε την PIMANA, συνεπώς και την έκταση, να ανήκει σε συνεργάτες του εμίρη, στόχος ωστόσο ήταν να φύγει το ακίνητο από τον όμιλο Al Rayann του κράτους του Κατάρ, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων. Το τίμημα της αγοράς αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει σύμφωνα με το imerazante.gr

Επομένως, όπως προκύπτει από την παραπάνω παράγραφο, πρόκειται για μεταβίβαση ή πώληση της εταιρείας και όχι για πώληση οικοπέδων… Δυστυχώς, όμως το «Ναυάγιο» «πουλάει» και χρησιμοποιείται πολλές φορές σε τίτλους ΜΜΕ για εντυπωσιασμό. Αυτό που προκύπτει είναι ότι για κάποιους λόγους – πιθανόν λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων – η ιδιοκτήτρια εταιρεία αλλάζει χέρια… και όχι οικόπεδα…

Επίσης, είναι γνωστό – τουλάχιστον στην τοπική κοινωνία – ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η πώληση έχει κηρυχθεί παράνομη, καθώς η επίμαχη έκταση που βρίσκεται δίπλα στη δημοφιλή παραλία «Ναυάγιο», ουδέποτε ανήκε στον πωλητή, αλλά, σε δύο μονές, στους κατοίκους δύο χωριών και κατά ένα μικρό μέρος στο Δημόσιο. Μάλιστα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Κατηγορούμενοι είναι επτά άτομα: Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης και πωλητής, η συμβολαιογράφος που συνέταξε τα συμβόλαια, η νομική εκπρόσωπος της αγοράστριας εταιρείας, ο τοπογράφος και υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected