Κατηγορίες
Διάφορα

ΕΚΤΑΚΤΟ : Lockdown στην Καστοριά (μετά την Κοζάνη), στο επίπεδο 3 Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα και Σέρρες

Έκτακτα μέτρα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων Covid-19 ανακοίνωσε πριν λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα έκτακτα μέτρα αφορούν τις περιοχές :

Καστοριά : Βρίσκεται πλέον στο επίπεδο 4 και τίθεται σε περιοριστικά μέτρα, όπως ακριβώς η Περιφέρεια Κοζάνης.

Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες : Στο επίπεδο 3 από σήμερα, που σημαίνει αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναλυτικά :

Μάσκα
Ως προς τη χρήση της μάσκας το καθεστώς παραμένει ως έχει. Είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Σε περίπτωση μεταπήδησης στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους, ασχέτως συγχρωτισμού ή όχι.

Συναθροίσεις
Μειώνεται στα εννέα, από πενήντα που είναι έως τώρα, ο ανώτατος αριθμός ατόμων σε συναθροίσεις. Παράλληλα, υπάρχει σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών. Διατηρείται το μέτρο της τήρησης της απόστασης του 1,5 μέτρου.

Χώροι λατρείας
Επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. (από 10 τ.μ. έως τώρα) και παρουσία έως πενήντα ατόμων (από εκατό έως τώρα) το μέγιστο, όλοι καθήμενοι και με μάσκα.

Εστίαση
Τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν μισή ώρα νωρίτερα (στις 12 τα μεσάνυχτα αντί 00.30 π.μ.), στο τραπέζι θα κάθονται έως 4 άτομα (αντί 6), η πληρότητα μειώνεται στο 50% (από 65%). Μετά τις 12 επιτρέπεται η λειτουργία Take away και delivery αλλά με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων
Στο εξής απαγορεύεται η ζωντανή μουσική, επιτρέπονται μόνον καθήμενοι (όπως και πριν), τέσσερα άτομα ανά τραπέζι (από έξι που ήταν έως τώρα), 30% πληρότητα (από 50%), μέγιστος αριθμός καθήμενων 150 άτομα (από 300) για χώρους χωρητικότητας έως 300 άτομα και έως 90 άτομα (από 150) για χώρους χωρητικότητας άνω των 300 ατόμων. Οι χώροι αυτοί θα κλείνουν στο εξής στις 12 τα μεσάνυχτα αντί για τις 00.30 π.μ. Διατηρείται η υποχρέωση για χρήση μάσκας από το προσωπικό καθώς και η απόσταση 1,8μ ανάμεσα στα τραπέζια.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις μουσικές σκηνές, όπου φυσικά επιτρέπεται η ζωντανή μουσική, με μόνη διαφορά ότι ο μέγιστος αριθμός καθήμενων προσδιορίζεται στα 100 άτομα, από 200 για τα μεγάλα μαγαζιά και στα 50, από 100 για τα μικρότερα.

Κινηματογράφοι
Μειώνεται η πληρότητά τους στο 30%, από 50% έως τώρα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ενώ για τους χειμερινούς κινηματογράφους επιτρέπεται η έκδοση μόνον ηλεκτρονικού εισιτηρίου (αυτό δεν ισχύει για τους θερινούς οι οποίοι ωστόσο κλείνουν στις 31 Οκτωβρίου).

Παιδότοποι
Ο μέγιστος αριθμών παιδιών μειώνεται στα είκοσι (από πενήντα), 1 παιδί ανά 10 τ.μ. (αντί ανά 5 τ.μ.). Παραμένει ο περιορισμός για έναν συνοδό ανά παιδί, με χρήση μάσκας και με τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα.

Συναυλιακοί χώροι, θεατρικές παραστάσεις
Οι υπαίθριοι χώροι διεξαγωγής συναυλιών ή θεατρικών παραστάσεων θα λειτουργήσουν ως τις 31 Οκτωβρίου. Η πληρότητα μειώνεται στο 30% από 50% έως τώρα, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Και στους κλειστούς χώρους μειώνεται στο 30% από 50% έως τώρα η πληρότητα, παραμένει η υποχρέωση για χρήση μάσκας, όπως και για έκδοση μόνον ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Επίσης αναστέλλεται η διενέργεια συναυλιών ή θεατρικών παραστάσεων σε κλειστά γήπεδα, όπως και έως τώρα.

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Αναστέλλονται πλήρως τα επισκεπτήρια, από περιορισμένα που ήταν έως τώρα. Διατηρείται η υποχρέωση τήρησης όλων των υπολοίπων προληπτικών μέτρων προστασίας για το προσωπικό των μονάδων αυτών (μάσκες κ.λπ.).

Μεταφορές
Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς καθώς και στις στάσεις, όπως και η πληρότητα στο 65%, με εξαίρεση τα πλοία όπου μειώνεται στο 50% (από 65%), αν και τη Θεσσαλονίκη αυτό δεν την αφορά. Στα ταξί θα μπαίνουν στο εξής έως δύο επιβάτες (από τρεις έως τώρα), ενώ στα ιδιωτικά ΙΧ θα επιβαίνουν έως τέσσερα άτομα (μαζί με τον οδηγό).

Γυμναστήρια
Το μόνο που αλλάζει είναι η διάθεση 15 τ.μ. ανά άτομο (από 10 τ.μ.) και η απαγόρευση χρήσης των αποδυτηρίων. Κατά τα άλλα, διατηρείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση. Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ.

Καταστήματα τροφίμων
Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα. Διατηρούνται όλοι οι έως τώρα περιορισμοί (υποχρεωτική χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες, παραμένει η ίδια πληρότητα, ένα άτομο ανά 10 τ.μ., ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια). Από σήμερα θεσπίζεται η δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

Λαϊκές αγορές
Μειώνεται στο 50% (από 65%) η συμμετοχή των πωλητών. Κατά τα άλλα, διατηρείται η απόσταση των τριών μέτρων μεταξύ των πάγκων και η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Αντιθέτως, αναστέλλονται οι εμποροπανηγύρεις και οι υπαίθριες κυριακάτικες αγορές.

Λιανεμπόριο
Ισχύει ό,τι και έως τώρα, δηλαδή μάσκα υποχρεωτική για όλους, περιορισμός πελατών βάσει εμβαδού, 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον), με τη διαφορά ότι δίνεται η δυνατότητα θέσπισης ωραρίου λειτουργίας.

Κομμωτήρια
Διατηρούνται όλα τα ισχύοντα μέτρα και στο επίπεδο 2, δηλαδή υποχρεωτική μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, επίσκεψη μόνο με ραντεβού, αλλά θεσπίζεται η δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας
Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, αυξάνεται όμως η τηλεργασία στο 40% (από 20%), ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη /αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα
Επιβάλλεται περιορισμός στα προγραμματισμένα χειρουργεία έως και 40%, από 20% που ισχύει έως τώρα (εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά). Κατά τα άλλα παραμένει υποχρεωτική η μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους σε νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και η είσοδος ενός και μόνο συνοδού ανά ασθενή.

Σχολεία – πανεπιστήμια
Στα σχολεία δεν αλλάζει τίποτε απολύτως, καθώς παραμένει ως έχει ο περιορισμός για υποχρεωτική χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές από ηλικίας τεσσάρων ετών και άνω.

Καμία αλλαγή δεν υπάρχει ούτε για τα πανεπιστήμια. Υποχρεωτική μάσκα σε όλους, έως πενήντα φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα και τηλε-εκπαίδευση για μεγαλύτερα ακροατήρια.

Δικαιοσύνη
Μειώνονται στα 20 (από 30 έως τώρα) τα  άτομα στην αίθουσα των δικαστηρίων, με υποχρεωτική, βεβαίως, τη χρήση μάσκας.

Αθλητισμός
Μειώνεται από το 75% στο 50% ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Επίσης, στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται ατομική προπόνηση σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων. Κατά τα άλλα, προπονήσεις και αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές όπως και έως τώρα.

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία
Στους αρχαιολογικούς χώρους και τα υπαίθρια μουσεία παραμένει το 1,5 μέτρο απόσταση, αλλά πλέον η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική και για τους επισκέπτες και όχι μόνον για τους ξεναγούς και τους λοιπούς εργαζόμενους.

Για τα κλειστά μουσεία απαγορεύονται στο εξής οι ομαδικές ξεναγήσεις (επιτρέπονταν έως δέκα άτομα), καθίσταται υποχρεωτική η μάσκα για όλους (εργαζόμενους και επισκέπτες), παραμένει η απόσταση των δύο μέτρων, ενώ ορίζεται πυκνότητα ενός ατόμου ανά 20 τ.μ. (από 15 τ.μ.).

Συνέδρια/Εκθέσεις
Στα συνέδρια παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αλλά μειώνεται στα πενήντα άτομα, από εκατό, ο ανώτερος αριθμός συμμετοχών. Επίσης προβλέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ. αντί των 10 τ.μ. που ίσχυε έως τώρα. Τέλος, αναστέλλεται η λειτουργία εκθέσεων.

ΚΥΤ προσφύγων
Επιβάλλεται αναστολή εξόδου από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων. Έως τώρα υπήρχε ελεύθερη διακίνηση των φιλοξενουμένων μέχρι του 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected