Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Διαγράφονται τέλη κυκλοφορίας ΙΧ μετά την πενταετία

Ορίζοντα πενταετούς παραγραφής για τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τη φορολογική Αρχή σε όσους οδηγούς αυτοκινήτων δεν έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους θέτει με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, εναρμονιζόμενο πλήρως με τη νομολογία του που αφορά φορολογικές διαφορές, ξεκαθαρίζει ότι και στις υποθέσεις μη καταβολής τελών κυκλοφορίας οι αξιώσεις της φορολογικής Αρχής δεν έχουν 20ετή αλλά 5ετή παραγραφή.

Η υπόθεση που έφτασε ενώπιον του ΣτΕ αφορά αίτηση αναίρεσης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Αττικής, για επιβολή τελών κυκλοφορίας και προστίμων από το 1998.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Δικαστηρίου (σκέψη 6η) «…η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων». Επίσης κατά το Δικαστήριο « … οι ως άνω διατάξεις ενόψει της αρχής της ασφάλειας δικαίου, η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου, έχουν την έννοια ότι βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση μη καταβολής ή μειωμένης καταβολής αυτών, καθώς και των τυχόν οφειλομένων προστίμων, δεν μπορεί να χωρήσει μετά την πάροδο πενταετίας από τη λήξη του ημερολογιακού έτους, για το οποίο αυτά οφείλονται (πρβλ. ΣτΕ 2656/2018)».

Η απόφαση αυτή κινείται στο ίδιο πνεύμα με τη με αρ. 1738/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου που είχε κρίνει ότι η παραγραφή πρέπει να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, ώστε : α) να είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου, χωρίς όμως να ενθαρρύνεται η απραξία των αρμοδίων διοικητικών αρχών, την οποία ενθαρρύνει η μεγάλη διάρκεια του χρόνου της παραγραφής και β) να μην αφήνονται οι διοικούμενοι έκθετοι σε μακρά περίοδο ανασφάλειας δικαίου ή στον κίνδυνο να μην είναι πλέον σε θέση, μετά την παρέλευση μακρού χρόνου να αμυνθούν προσηκόντως έναντι σχετικού ελέγχου, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκύπτουσες από τον έλεγχο αυτό οικονομικές υποχρεώσεις.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected