Διάφορα - Οικονομία

Οριστικό : Ανοίγουν με click away και click in shop όλα τα εμπορικά καταστήματα από Δευτέρα

Θετική είναι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των καταστημάτων με τις μεθόδους click-in-shop και click away από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η εισήγηση βέβαια περιλαμβάνει περαιτέρω περιορισμούς για τις περιοχές με αυστηρό lockdown.

Όπως αναφέρει το news4health, στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, εστίασε αποκλειστικά στο άνοιγμα της αγοράς και τους σχετικούς περιορισμούς.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, καταστήματα στη χώρα θα ανοίξουν με τις μεθόδους click-in-shop και click away, το ραντεβού, που θα συνοδεύεται από την αποστολή SMS, όμως για τη μετάβαση στο κατάστημα και την αγορά των προϊόντων να περιορίζεται στις 2 ώρες. Παράλληλα θα ισχύει και περιορισμός ατόμων εντός του καταστήματος, ανάλογα με το εμβαδόν σε μαγαζιά που θα λειτουργήσουν με click-in-shop.

Εξαιρέσεις θα ισχύσουν για στις «κόκκινες περιοχές», που προβλημάτισαν ιδιαίτερα τους επιστήμονες στην περίπτωση της λειτουργίας των καταστημάτων.

Σε αυτές λοιπόν τα καταστήματα δεν αναμένεται να ανοίξουν με click-in-shop. Ειδικότερα, οι επιστήμονες έκριναν πως στις περιοχές με αυστηρό lockdown όσα καταστήματα ανοίξουν θα λειτουργήσουν με click away.

Η Αττική φυσικά τραβάει την προσοχή λόγω της κακής επιδημιολογικής εικόνας, αλλά τα καταστήματα στην περιφέρεια αναμένεται να λειτουργήσουν με το νέο καθεστώς, κίνηση που θα επαναξιολογηθεί αν υπάρξει σημαντική επιδείνωση.

Περισσότερες πληροφορίες θα γίνουν γνωστές το απόγευμα από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Αυξάνεται το πρόστιμο στα 500 ευρώ για άσκοπες μετακινήσεις και μάσκες

«Το πρόστιμο θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία», είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Το πρόστιμο αφορά άσκοπες μετακινήσεις όπως κατά την διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως μετακινηθεί χωρίς SMS στο 13033, τη χρήση μάσκας αλλά και μετακινήσεις εκτός νομού.

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τόνισε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected