Κατηγορίες
Διάφορα

Μέχρι πότε και για ποιους «παγώνουν» οι πλειστηριασμοί Α’ κατοικίας

Έπειτα από συμφωνία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης δόθηκε μία γενική αναστολή στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας έως τις 15 Μαρτίου ενώ μέχρι 31 Μαΐου «παγώνουν» για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το διάστημα μετά τις 15 Μαρτίου έως τον Ιούνιο οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών μόνο για τόσους ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πληθυσμού και σε όσους έχουν πληγεί από τον covid19.

Το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών

Από τέλος Μαρτίου θα αρχίσει να ισχύει ο Πτωχευτικός Κώδικας για φυσικά και νομικά πρόσωπα με περιουσία άνω των 350.000.

Από 1η Ιουνίου αρχίζει η ρύθμιση των 240 δόσεων ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για συνολική ρύθμιση των χρεών για διάστημα έως 20 ετών, έως 240 δόσεις χωρίς να κινδυνεύει η περιουσία του δανειολήπτη.

Το επόμενο στάδιο είναι πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, μπορεί να κατατεθεί αίτηση πτώχευσης και από την εταιρεία διαχείρισης στην τράπεζα αν κάποιος είναι ληξιπρόθεσμος, οπότε διαγράφονται όλα τα χρέη αλλά χάνεται και η περιουσία.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που θεσπίστηκε το 2015, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η διαίρεση του πλειστηριάσματος διατίθεται σε ποσοστό 10% για την ικανοποίηση των μη προνομιούχων απαιτήσεων (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι), το 25% για οφειλές προς το Δημόσιο και το υπόλοιπο 65% διατίθεται σε ειδικά προνόμια (εμπράγματες εξασφαλίσεις), δηλαδή στις τράπεζες. Με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθείται και αφορά τις περιπτώσεις ειδικής διαχείρισης, όπως αυτή που είναι σε εξέλιξη για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι αποκτούν το προνόμιο έναντι των άλλων πιστωτών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, όσοι έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και έχουν πληγεί από την πανδημία προστατεύονται έως και 31 Μαΐου από το μέτρο του πλειστηριασμού ή κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης αρκεί να το δηλώσουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Χρέους για να λάβουν αναστολή.

Βάσει της συμφωνίας με τους Θεσμούς πάντως από 1η Ιουνίου απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί για όλα τα ακίνητα κάτι που ζητούσαν άλλωστε και οι τράπεζες που δεν βλέπουν το πάγωμα των πλειστηριασμών με καλό μάτι. Στην ουσία θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νόμος 4738/2020 ή αλλιώς «Κώδικας Ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας».

O νέος νόμος για την διευθέτηση οφειλών προβλεπόταν να εφαρμοσθεί από 1-1-2021, όμως ανεστάλη η έναρξη ισχύος του λόγω της πανδημίας.

Ποιοι δικαιούνται προστασία έως και 31 Μαΐου ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected