Κατηγορίες
Ακαδημίες Ημαθίας - Ποδόσφαιρο Κόσμος

Τα γήπεδα στην Κύπρο γέμισαν ξανά με παιδιά! Η δικαίωση του αγώνα των γονιών και η επιστροφή στη δράση

Την ώρα που στην Ελλάδα συζητάμε την επέκταση του εγκλεισμού στην Κύπρο η επανέναρξη των προπονήσεων των Ακαδημιών είναι γεγονός. Κατά γενική ομολογία, ήταν το καλύτερο δώρο για όλα τα παιδιά αλλά και για τους προπονητές τους.

Όπως αναφέρει το acadimies.gr, η αδικαιολόγητη παράταση του lockdown στο χώρο του αθλητισμού, το οποίο πλέον απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα χιλιάδων εργαζομένων στο χώρο και προκαλεί σοβαρά μη αναστρέψιμα κοινωνικά προβλήματα στα παιδιά και σε χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές, μια σειρά από φορείς απ’ όλο το φάσμα του κυπριακού αθλητισμού προχώρησαν στην πρώτη τους -διαδικτυακή- συνάντηση, για σκοπούς έναρξης οργανωμένου συντονισμού απ’ όλο τον αθλητισμό, κατά των μέτρων.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, με κλειστό τον αθλητισμό, επηρεάζεται άμεσα η υγεία και η ευημερία δεκάδων χιλιάδων ενηλίκων κι ανηλίκων αθλητών και εργαζομένων του χώρου. Οι κοινωνικές, ψυχικές, σωματικές και άλλες αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού και του αποκλεισμού, που συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία, τους αθλητές/αθλήτριες στην προκειμένη περίπτωση αλλά και τα παιδιά που ασχολούνται με τον αναπτυξιακό αθλητισμό τείνουν να πάρουν διαστάσεις που δύσκολα θα μπορέσουν να ανατραπούν.

Ετσι, μετά από μια μακρά περίοδο εγκλεισμού, αγόρια και κορίτσια επέστρεψαν τελικά στα γήπεδα, βρίσκονται ξανά με τους φίλους τους, κάνουν ξανά τις προπονήσεις τους. Η επιστροφή στις προπονήσεις είναι ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα πιστεύουν στην Κύπρο, έχοντας όμως παράλληλα και τις επιφυλάξεις τους. Είναι ευθύνη όλων, παραδέχονται, να τηρούν αυστηρά τα πρωτόκολλα χωρίς χαλαρώσεις και εκπτώσεις.

Στην Ελλάδα, ακόμη ούτε λέξη από επίσημα χείλη…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Γονέων Ανήλικων Ποδοσφαιριστών (ΣυΓΑΠ) με αφορμή την επάνοδο των ανήλικων ποδοσφαιριστών/τριών στις προπονήσεις, εκφράζει την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Ως γνωστόν, από τη Δευτέρα (08/02/2020) τα παιδιά επανέρχονται στα γήπεδα σε ομάδες των πέντε, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή (θα γυμνάζονται ταυτόχρονα τρία ξεχωριστά γκρουπ) σύνολο 15 παιδιά.

Ο κύριος λόγος για την ευαρέσκειά μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι τερματίζεται ο μακροχρόνιος εγκλεισμός των παιδιών. Ένας εγκλεισμός, ο οποίος είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία. Κάτι το οποίο επιβεβαίωναν με διαρκείς αναφορές τους εμπειρογνώμονες.

Τα θετικά μας συναισθήματα πηγάζουν και από τη στάση που τηρήσαμε ως ΣυΓΑΠ.

Από την πρώτη στιγμή προωθήσαμε την επιστροφή των παιδιών στα γήπεδα, ταυτόχρονα με την μερική επαναλειτουργία των σχολείων. Οι προτάσεις μας διατυπώνονταν με υπεύθυνο τρόπο, συγκεκριμένες εισηγήσεις και αφού πρώτα λαμβάναμε υπόψιν όλα τα δεδομένα.

Όλη αυτή την περίοδο, είχαμε συνεχείς συνεδριάσεις, συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΟΑ, ΚΟΠ, Σύνδεσμο Προπονητών, Υπουργείο Υγείας, μέλη επιστημονικής ομάδας κ.α.), συζητώντας το ζήτημα με εποικοδομητικό τρόπο.

Δημιουργήσαμε οπτικό υλικό προβάλλοντας τα παιδιά και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, καταρτίσαμε σχέδιο για τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής προπονήσεων (σημ. ετοιμασία γραφικών) και γενικά παρουσιάσαμε πλήρες πλάνο για την ασφαλή επάνοδο των μικρών ποδοσφαιριστών/τριών στα γήπεδα.

Ήταν ένα κοπιώδες χρονικό διάστημα, το οποίο, όμως, θεωρούμε πως χάρη και στην αντιμετώπιση της οποίας τύχαμε, είχε το ανάλογο αντίκρισμα, καθώς η προσπάθεια -κατά την ταπεινή μας άποψη- στέφθηκε με επιτυχία.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η θετική αυτή εξέλιξη, δεν μας απαλλάσσει από τις υποχρεώσεις μας. Πλέον, για μας, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία είναι ακόμη μεγαλύτερο. Στις προπονήσεις θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα.

Ως γονείς δεσμευόμαστε δημοσίως ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου οι προπονήσεις να διεξάγονται με ασφάλεια. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να διαφυλάξουν την τήρηση των μέτρων στο πλαίσιο της προσπάθειας για αναχαίτιση του covid-19.”

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected