Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Ο χάρτης των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και το πρώτο γκολ που ήταν “μαγικό”! (vid)

Τα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου 2019, όταν τα μικρά -ποδοσφαιρικά- κράτη της Ασίας και της AFC έδωσαν τα πρώτα τους παιχνίδια.

Το παρθενικό γκολ, δε, το πέτυχε ο Τσεντεμπάλ Νορζμοόγκ, ή κάπως έτσι, στην πρόκριση της Μογγολίας (2-0) επί του Σουλτανάτου του Μπρουνέι.

Και ήταν και γκολάρα:

Από εκείνα τα απίθανα παιχνίδια πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια. Και είναι περιττό να πούμε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος από τότε.

Η πανδημία, λοιπόν, φυσικά και επηρέασε και τα προκριματικά του Μουντιάλ στο Κατάρ, το οποίο, να θυμίσουμε, είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί -καλά να είμαστε- από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου του 2022. Όχι, δηλαδή και… αύριο, όμως, και ενώ ήδη έχουν υπάρξει πολλές αναβολές στα προκριματικά και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες, τα περιθώρια στενεύουν, για να «βγουν» οι 31 ομάδες -32η η διοργανώτρια- του 22ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παρότι, δυστυχώς, τα πράγματα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη εξαιτίας της πανδημίας, το sport-fm.gr τα έβαλε κάτω και σας παρουσιάζει αναλυτικά πώς θα διεξαχθούν με τα τωρινά δεδομένα τα προκριματικά σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και πόσες χώρες παίρνουν το «εισιτήριο» από κάθε συνομοσπονδία!

ΕΥΡΩΠΗ (UEFA – 13 ΘΕΣΕΙΣ)

Στα… δικά μας μέρη είναι λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα. Οι 55 ευρωπαϊκές χώρες έχουν χωριστεί σε 10 γκρουπ των 5 και 6 ομάδων. Οι τέσσερις ομάδες από το UEFA Nations League (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Γαλλία) είναι σε όμιλο των 5, προκειμένου να έχουν ρεπό στα τελικά του Οκτώβρη σε Μιλάνο και Τορίνο. Κανονικά τα τελικά του Nations League ήταν να διεξαχθούν τον Ιούνιο, αλλά η πανδημία «έστειλε» το Euro εκεί και όλα τα υπόλοιπα πήγαν -επίσης- πίσω.

Οι 10 πρώτες ομάδες, λοιπόν, των 10 ομίλων, ετοιμάζουν κατευθείαν… βαλίτσες για Κατάρ.

Οι όμιλοι είναι:

1ος: Πορτογαλία, Σερβία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αζερμπαϊτζάν
2ος: Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα, Γεωργία, Κόσοβο
3ος: Ιταλία, Ελβετία, Βόρεια Ιρλανδία, Βουλγαρία, Λιθουανία
4ος: Γαλλία, Ουκρανία, Φινλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Καζακστάν
5ος: Βέλγιο, Ουαλία, Τσεχία, Λευκορωσία, Εσθονία
6ος: Σκωτία, Δανία, Αυστρία, Ισραήλ, Νήσοι Φερόε, Μολδαβία
7ος: Ολλανδία, Τουρκία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Γιβραλτάρ
8ος: Κροατία, Σλοβακία, Ρωσία, Σλοβενία, Κύπρος, Μάλτα
9ος: Αγγλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αλβανία, Ανδόρρα, Σαν Μαρίνο
10ος: Γερμανία, Ρουμανία, Ισλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Αρμενία, Λιχτενστάιν

Οι ημερομηνίες για τους αγώνες:

Μάρτιος 2021: Αγωνιστικές 1-3
Σεπτέμβρης 2021: Αγωνιστικές 4-6
Οκτώβριος 2021: Αγωνιστικές 7-8
Νοέμβρης 2021: Αγωνιστικές 9-10
Μάρτιος 2022: Playoffs

Οι άλλες τρεις χώρες θα προκύψουν μέσα από τα playoffs. Εκεί θα οδηγηθούν οι 10, οι οποίες θα τερματίσουν στη δεύτερη θέση των 10 ομίλων, και άλλες δύο από το UEFA Nations League, που δεν θα έχουν πάρει, φυσικά, την πρόκριση μέσα από τα προκριματικά. Οι «δυο» θα προκύψουν με βάση το ranking τους στο Nations League. Η κατάταξη για την ιστορία είναι: Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ουαλία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Αρμενία, Γιβραλτάρ, Νήσοι Φερόες.

Από εκεί και πέρα θα υπάρξουν τρία διαφορετικά μονοπάτια, με ημιτελικά και τελικό, για να προκύψουν τον Μάρτιο του 2022 οι τρεις, που θα προστεθούν στις 10, σύνολο 13…

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς, βέβαια και πόσο ακόμη πιο δύσκολο είναι πια να πάρεις το «εισιτήριο» για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτό ισχύει και για την Εθνική μας, που είναι σε όμιλο με Ισπανία και Σουηδία. Μακάρι -αν υποθέσουμε ότι θα «καθαρίσουν» οι Ισπανοί- να βγούμε 2οι και να πάμε στα playoffs, αλλά εκεί αρχίζουν άλλα ζόρια…

ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ (CONMEBOL – 4,5 ΘΕΣΕΙΣ)

Όπως και στα προηγούμενα προκριματικά της Λατινικής Αμερικής, και τα 10 έθνη παίζουν μεταξύ τους, σε έναν όμιλο, εντός και εκτός έδρας. Τα τέσσερα κορυφαία κράτη προκρίνονται απευθείας στα τελικά. Η ομάδα της πέμπτης θέσης, δε, πηγαίνει στα διηπειρωτικά playoffs.

Εδώ, ωστόσο, υπάρχει «θέμα». Οι πρώτοι τέσσερις γύροι των προκριματικών τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2020 τέθηκαν σε… αναστολή και άρχισαν, τελικά, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ωστόσο, οι δύο προγραμματισμένοι γύροι αγώνων τώρα, τον Μάρτιο, έπρεπε να αναβληθούν και πάλι, λόγω προβλημάτων με τους «Ευρωπαίους» παίκτες, που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Βραζιλία εν μέσω της πανδημίας.

Έχει ανακοινωθεί ήδη πως θα υπάρξει ένα διεθνές διάλειμμα τον Ιανουάριο του 2022, για να ολοκληρωθούν κανονικά και χωρίς… απώλειες, τα προκριματικά της Νοτίου Αμερικής. Οι δύο τελευταίοι, γύροι, ωστόσο, που χάθηκαν, είναι άγνωστο πώς θα χωρέσουν στο ημερολόγιο.

Η βαθμολογία, πάντως, σε τέσσερις αγώνες είναι η εξής:

Βραζιλία 12
Αργεντινή 10
Εκουαδόρ 9
Παραγουάη 6
Ουρουγουάη 6
Χιλή 4
Κολομβία 4
Βενεζουέλα 3
Περού 1
Βολιβία 1

ΒΟΡΕΙΑ & ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ (CONCACAF – 3,5 ΘΕΣΕΙΣ)

Η CONCACAF έχει 35 εθνικές ομάδες στη FIFA, οι περισσότερες, βέβαια, «μικρές» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Υπήρχε αρχικά μια ανανεωμένη διαδικασία προκριματικών για το Μουντιάλ του 2022, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 και να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, αυτό έχει, πλέον, εγκαταλειφθεί λόγω της πανδημίας.

Η μορφή, λοιπόν, έπρεπε να ξανασχεδιαστεί και είναι η παρακάτω:

Πρώτος γύρος: Οι εθνικές ομάδες 6-35 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA χωρίστηκαν σε έξι ομίλους των πέντε. Κάθε ομάδα θα παίξει με κάθε άλλη ομάδα στον όμιλό της μόνο μία φορά, με τον α’ γύρο να έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021. Οι έξι νικητές του ομίλου θα προχωρήσουν.

Οι όμιλοι είναι:

1ος: Ελ Σαλβαδόρ, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Μοντσερράτ, Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ
2ος: Καναδάς, Σουρινάμ, Βερμούδες, Νησιά Καϊμάν, Αρούμπα
3ος: Κουρακάο, Γουατεμάλα, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Κούβα, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
4ος: Παναμάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Μπαρμπάντος, Ντομίνικα, Ανγκουίλα
5ος: Νήσοι Αϊτή, Νικαράγουα, Μπελίζ, Αγία Λουκία, Τερκς και Κέικος
6ος: Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Σεντ Κιτς και Νέβις, Γουιάνα, Πουέρτο Ρίκο, Μπαχάμες

Δεύτερος γύρος: Οι έξι νικητές κάθε γκρουπ θα παίξουν νοκ άουτ παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας) τον Ιούνιο του 2021. Συγκεκριμένα, ο νικητής του 1ου ομίλου θα παίξει με τον νικητή του 6ου, ο νικητής του 2ου ομίλου θα παίξει με τον νικητή του 5ου και ο νικητής του 3ου με τον νικητή του 4ου. Τρεις ομάδες θα συνεχίσουν για το… μεγάλο φινάλε!

Τελικός γύρος: Οι τρεις νικητές θα προστεθούν στις ομάδες που κατατάσσονται 1-5 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA (Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Τζαμάικα, Μεξικό, Ηνωμένες Πολιτείες). Οι οκτώ ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας, συνολικά 14 αγώνες. Οι τρεις πρώτοι προκρίνονται άμεσα, με την τέταρτη θέση να οδηγεί στα διηπειρωτικά playoffs τον Ιούνιο του 2022.

ΑΦΡΙΚΗ (CAF – 5 ΘΕΣΕΙΣ)

Στην Αφρική και την CAF υπάρχουν 54 εθνικές ομάδες. Εδώ πρόλαβε και έγινε το πρώτο βήμα, αλλά μέχρι εκεί…

Πρώτος γύρος: Τα 28 έθνη με τη χαμηλότερη κατάταξη παίζουν διπλούς αγώνες. Οι αγώνες αυτοί, λοιπόν, δόθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019.

Δεύτερος γύρος: Οι 14 νικητές από τον πρώτο γύρο ενώθηκαν με τα άλλα 26 έθνη της Αφρικής. Αυτές οι 40 ομάδες χωρίστηκαν σε 10 ομίλους των τεσσάρων, με τους νικητές κάθε ομίλου να προχωρούν στον τελικό γύρο. Ωστόσο, ενώ h δεύτερη φάση επρόκειτο να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 και να διαρκέσει έως τον Οκτώβριο του 2021, προφανώς και μπήκε σε αναστολή λόγω Covid-19.

Το σχέδιο τώρα είναι τα προκριματικά της Αφρικής να διεξαχθούν μέσα σε τέσσερα παράθυρα το 2021, με δύο παιχνίδια κάθε φορά. Συγκεκριμένα, από δύο ματς στις 31 Μαΐου και αντίστοιχα το ίδιο 15 Ιουνίου, 30 Αυγούστου, 7 Σεπτέμβριου και 4-12 Οκτωβρίου.

Οι όμιλοι είναι:

1ος: Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Τζιμπουτί
2ος: Τυνησία, Ζάμπια, Μαυριτανία, Ισημερινή Γουινέα
3ος: Νιγηρία, Πράσινο Ακρωτήριο, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λιβερία
4ος: Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Μοζαμβίκη, Μαλάουι
5ος: Μάλι, Ουγκάντα, Κένυα, Ρουάντα
6ος: Αίγυπτος, Γκαμπόν, Λιβύη, Αγκόλα
7ος: Γκάνα, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, Αιθιοπία
8ος: Σενεγάλη, Κονγκό, Ναμίμπια, Τόγκο
9ος: Μαρόκο, Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου, Σουδάν
10ος: Κονγκό , Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Τανζανία

Τελικός γύρος: Μετά είναι απλά τα πράγματα. Οι 10 νικητές θα δώσουν νοκ άουτ παιχνίδια (εντός και εκτός έδρας) για μία από τις πέντε θέσεις της Αφρικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν όλα πάνε καλά, η τελική φάση αναμένεται να διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2021.

ΑΣΙΑ (AFC – 4,5 ΟΜΑΔΕΣ)

Οι δύο πρώτοι γύροι των προκριματικών της Ασίας είναι ακριβώς οι ίδιοι με πριν από τέσσερα χρόνια.

Πρώτος γύρος: Τα 12 έθνη με τη χαμηλότερη κατάταξη έπαιξαν διπλούς αγώνες τον Ιούνιο του 2019. Γκουάμ, Μακάο, Μογγολία, Τιμόρ-Λέστε, Μπαγκλαντές και Καμπότζη προχώρησαν.

Δεύτερος Γύρος: Οι έξι νικητές του πρώτου γύρου προστέθηκαν στα άλλα 34 ασιατικά έθνη, που συμμετέχουν σε οκτώ ομίλους των πέντε ομάδων. Το παράδοξο εδώ είναι πως τα προκριματικά της AFC για το Παγκόσμιο Κύπελλο λειτουργούν ως προκριματικά και για το Ασιατικό Κύπελλο του 2023, για αυτό και το Κατάρ, που διοργανώνει το Μουντιάλ και είναι ήδη σε αυτό ως η διοργανώτρια χώρα, συμμετέχει κανονικά!

Οι οκτώ νικητές των ομίλων και οι τέσσερις καλύτεροι δεύτεροι περνούν στην επόμενη φάση. Εάν το Κατάρ, δε, τερματίσει πρώτο στο γκρουπ του (πολύ πιθανό), θα βγουν επτά νικητές και πέντε καλύτεροι δεύτεροι.

Τα προκριματικά στην Ασία, πάντως, παραμένουν σε αναστολή λόγω της πανδημίας, χωρίς να παίζονται παιχνίδια από τον Νοέμβριο του 2019.

Προκειμένου να συνεχιστούν και ενώ απομένουν τρεις-τέσσερις αγωνιστικές για το φινάλε, η AFC αποφάσισε να πραγματοποιήσει όλους τους αγώνες σε μία χώρα κάθε ομίλου. Τα έθνη… υποδοχής εμφανίζονται με έντονα γράμματα παρακάτω. Ο γύρος θα ολοκληρωθεί μεταξύ 31 Μαΐου και 15 Ιουνίου 2021.

Οι όμιλοι είναι:

1ος: Κίνα, Συρία, Φιλιππίνες, Μαλδίβες, Γκουάμ
2ος: Αυστραλία, Ιορδανία, Κινεζική Ταϊπέι, Κουβέιτ, Νεπάλ
3ος: Ιράν, Ιράκ, Μπαχρέιν, Χονγκ Κονγκ, Καμπότζη
4ος: Σαουδική Αραβία, Ουζμπεκιστάν, Παλαιστίνη, Υεμένη, Σιγκαπούρη
5ος: Μπαγκλαντές, Ομάν, Ινδία, Αφγανιστάν, Κατάρ
6ος: Ιαπωνία, Δημοκρατία της Κιργιζίας, Τατζικιστάν, Μιανμάρ, Μογγολία
7ος: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Ινδονησία
8ος: Νότια Κορέα, Λίβανος, Βόρεια Κορέα, Τουρκμενιστάν, Σρι Λάνκα

Τελικός γύρος: Και εδώ πια είναι απλά τα πράγματα. Οι 12 εθνικές ομάδες θα χωριστούν εκ νέου σε δύο ομίλους των έξι. Οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου πάνε Κατάρ και οι δύο τρίτοι θα παίξουν μεταξύ τους, για να πάει ακόμη ένας στα διηπειρωτικά playoffs. Ο τελικός γύρος στην Ασία θα παιχτεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

ΩΚΕΑΝΙΑ (OFC – 0,5 ΟΜΑΔΕΣ)

Και οι 11 εθνικές -τιμημένες- ομάδες της OFC, που ανήκουν στη FIFA, πρόκειται να λάβουν μέρος.

Πρώτος γύρος: Οι ομάδες χωρίζονται σε δύο ομίλους με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIFA. Ο πρώτος και ο δεύτερος κάθε γκρουπ συνεχίζουν. Προς το παρόν δεν υπάρχει ημερομηνία, αν και έχει προταθεί ο Ιανουάριος του 2022 για τη διεξαγωγή αυτής της φάση.

Δεύτερος Γύρος: Οι τέσσερις ομάδες παίζουν εντός και εκτός έδρας ημιτελικούς και τελικούς, για να πάρει ένας το «εισιτήριο» για τα διηπειρωτικά playoffs.

ΔΙΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ PLAYOFFS (2 ΟΜΑΔΕΣ)

Αν κάνετε τις προσθέσεις παραπάνω, στα διηπειρωτικά playoffs θα είναι μία ομάδα από την Ασία, μία από την Ωκεανία, μία από τη Νότια Αμερική και μία από τη Βόρεια. Σύνολο τέσσερις. Θα γίνει κλήρωση για να προκύψουν δύο «τελικοί». Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνουν τον Μάρτιο του 2022, αλλά, όπως προαναφέραμε, μεταφέρθηκαν για τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.

πηγή : sport-fm.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected