Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Τα πρώτα στοιχεία μετά το άνοιγμα της εστίασης : Το 25% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε

Μπορεί να πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της εστίασης με χιλιάδες επιχειρήσεις να σηκώνουν ρολά, όμως η κατάσταση μετά το πολύμηνο lockdown παραμένει δραματική.

Όπως αναφέρει το Pronews, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι που δεν πήγαν για δουλειά, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον τους, ενώ και αρκετές απ’ όσες το έκαναν βλέπουν τα καταστήματα τους να είναι άδεια.

Είτε γιατί λειτουργούν με πολύ αυστηρούς κανόνες και συγκεκριμένη χωρητικότητα, είτε… γιατί ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Βλέπουμε ήδη τους περισσότερους πολίτες να βγαίνουν μεν, αλλά αντί να κάθονται σε κάποιο κατάστημα να παίρνουν ένα αναψυκτικό από περίπτερο και να πηγαίνουν για βόλτα.

Ένα ατέρμονο lockdown που έχει αφήσει ανεπανόρθωτες -όπως φαίνεται- πληγές στους Έλληνες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν από την μία το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον και έτσι είναι λίγο «σφιχτοί» στα έξοδα τους και από την άλλη δεν έχουν χρήματα, καθώς εδώ και μήνες ζουν με ένα επίδομα 534 ευρώ, κι αν.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου εξήγησε τον προβληματισμό που υπάρχει στον κλάδο, ενώ αποκάλυψε πως πάρα πολλές επιχειρήσεις ακόμη δεν άνοιξαν.

«Έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμού τις δυο πρώτες ημέρες του ανοίγματος της εστίασης, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί το 25% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε και ο λόγος που δεν άνοιξαν γιατί δεν έχουν εξωτερικούς χώρους να δουλέψει. Σε αυτό το ποσοστό θα πρέπει να προσθέσουμε και το ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης που είναι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και είναι κλειστά. Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους αυτούς κανείς δεν ξέρει. Θα συνεχιστεί η αναστολή σύμβασης ή ανοίξαμε την εστίαση στις 3 Μαΐου και δεν έχουμε καμία υποχρέωση στους εργαζομένους;»

Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου ακόμη και οι επιχειρήσεις που άνοιξαν λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό λόγω των μέτρων για τον covid-19, καθώς υπάρχουν λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, και μειωμένο ωράριο λειτουργίας.

«Λόγω των μέτρων για τον covid-19 με τις αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όπου μειώθηκαν οι θέσεις αλλά και το μειωμένο ωράριο έχουν ως αποτέλεσμα την εργασία σε λιγότερους εργαζόμενους. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όλο αυτό το προσωπικό που δεν εργάζεται. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε η αναστολή τελείωσε τον Απρίλιο, αλλά σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης η αναστολή σύμβασης θα συνεχιστεί σε όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές με εντολή κυβέρνησης, επομένως κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με όλους αυτούς τους συναδέλφους».