Κατηγορίες
Διάφορα - Συνεργάτες

“Πρέπει συνεχώς να βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο…” (της Νίκης Κελεσίδου)

Γράφει η συνεργάτιδα μας, Νίκη Κελεσίδου

Λένε πως ποτέ δεν μπορείς να γνωρίσεις κάτι πραγματικά αν δεν το μάθεις πρώτα από όλες του τις πλευρές. Και αυτοί που το λένε σαν να έχουν δίκιο. Πώς να γνωρίσεις έναν άνθρωπο αν τον έχεις δει μόνο στις καλές του; Πώς να κατέχεις ένα θέμα αν το ξέρεις μόνο από τη θεωρητική του πλευρά; Πώς να ενημερωθείς για ένα γεγονός αν απλά το ακούσεις και δεν ψάξεις εσύ ο ίδιος για αυτό;

Για να μάθεις πραγματικά κάτι πρέπει να το εξετάσεις εξονυχιστικά. Να το δεις προσεκτικά από κάθε του μεριά και να μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Είναι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου, είναι η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι όταν αρχίζεις την αναζήτηση σου, οι όποιες εμπειρίες έχεις αποκομίσει ως εκείνη τη στιγμή και πολλά πολλά ακόμη. Οπότε όταν νομίζεις ότι πλέον το κατέχεις, πάρε τις αποστάσεις σου και δες το με μια άλλη ματιά. Προσπάθησε ξανά με τα νέα δεδομένα, με τις καινούριες γνώσεις και ίσως οδηγηθείς και σε καινούρια συμπεράσματα.

Το θέμα είναι να μην επαναπαύεται το μυαλό. Να του δίνεις συνέχεια ερεθίσματα για να σκέφτεται και να επεξεργάζεται κάθε πληροφορία που δέχεται. Να το κρατάς σε εγρήγορση, για να μάθει να αφομοιώνει μόνο το ουσιαστικό. Αυτό που θα δημιουργηθεί καθαρά από την προσωπική σου σκέψη και γνώμη. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να πιστεύουμε και μάλιστα να δεχόμαστε κάτι απλά και μόνο επειδή το είπε κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Η γνώση όμως δε σταματάει ποτέ. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα. Γιατί λοιπόν να μη βάλεις το μυαλό σου απλά σε μια διαφορετική τροχιά λειτουργίας; Τι σκέφτεσαι εσύ για ένα συγκεκριμένο θέμα; Ποια είναι η δική σου άποψη; Όχι αυτή που σου πλάσαραν και σου είπαν ότι είναι η σωστή.. η δική σου. Η αληθινή.

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο αυθεντικό από το να μάθεις να ακούς τον ίδιο σου τον εαυτό και να έχεις το θάρρος να εκφράζεις αυτό που πιστεύεις. Να ψάχνεσαι συνέχεια για να αποκτήσεις τις δικές σου γνώσεις σε όσα περισσότερα θέματα μπορείς. Να μην εφησυχάζεις το μυαλό σου, αλλά να το μάθεις να περνάει από κόσκινο κάθε πληροφορία. Να προσπαθείς να βρεις τη δική σου φωνή, όσο ανόητο κι αν σου φαίνεται κάποιες φορές. Σίγουρα δε θα είναι ανούσιο. Να αποκτήσεις κριτική σκέψη, για να μπορείς να επεξεργάζεσαι ό, τι ακούς με το δικό σου μοναδικό τρόπο. Και φυσικά κάθε φορά που αισθάνεσαι πως γνωρίζεις κάτι καλά, να είναι σε θέση να αποστασιοποιείσαι απλά και μόνο για να δεις τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected