Κατηγορίες

Η επιστολή επτά ομάδων του ποδοσφαίρου Γυναικών για την εκπομπή “Στα πέναλτι” του ΑΝΤ1

Την αντίδραση επτά ομάδων του ποδοσφαίρου γυναικών προκάλεσε η εκπομπή «Στα Πέναλτι» του ΑΝΤ1 που προβάλλεται λίγο πριν την έναρξη των αγώνων κάθε μέρα.

Η συγκεκριμένη εκπομπή δείχνει δύο ομάδες γυναικών να χτυπούν πέναλτι φορώντας τα…άκρως απαραίτητα!

Ο Ατρόμητος Αθηνών, τα Γιάννινα, ο Οδυσσέας Γλυφάδας, η ΑΕΚ Μεσολογγίου, η Ολυμπιάδα Υμηττού, ο Αστέρας Ρεθύμνου και ο Εθνικός Πειραιώς, έστειλαν επιστολή στην ΕΠΟ με την οποία ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς τον σταθμό, προκειμένου να σταματήσει η εκπομπή αυτή.

Αναλυτικά η επιστολή :

«Τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένη με την έναρξη του Euro 2020 γινόμαστε μάρτυρες μίας άθλιας και συκοφαντικής προσπάθειας δυσφήμησης του γυναικείου ποδοσφαίρου από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, μέσα από την εκπομπή του Φάνη Λαμπρόπουλο σε πεντάλεπτα σποτ πριν από κάθε ματς του Euro 2020 που προσβάλλει χιλιάδες κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Ένα πεντάλεπτο βουτηγμένο στον σεξισμό που δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα παρά μόνο την προώθηση (του σεξισμού).

Το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν είναι ημίγυμνα κορμιά, ούτε καυγάδες όπως οραματίζεται ο δημιουργός των σποτ.

Το σποτ που παρουσιάζει ο εν λόγο κύριος είναι άκρως δυσφημιστικό, απαράδεκτο και προσβάλει την γυναίκα και γενικά της αθλήτριες του χώρου.

Ακυρώνει την προσπάθεια όλων μας για την προώθηση του ποδοσφαίρου γυναικών δίνοντας την εντύπωση ενός σόου με ημίγυμνες αθλήτριες που διαπληκτίζονται και ασχημονούν εντός του γηπέδου.

Τι ποδόσφαιρο γυναικών είναι αθλητισμός με πρωταγωνιστή τη γυναίκα μέσα στο γήπεδο και δεν έχει καμία σχέση με αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα που παρουσιάζουν.

Ζητάμε με την επιστολή μας αυτή την άμεση παρέμβαση σας προς τους υπεύθυνους του σταθμού για την άμεση διακοπή αυτών των προσβλητικών σεξιστικών και δυσφημιστικών σποτ και παρακαλούμε να ζητήσετε την δημόσια συγγνώμη τους».

Επιστολή διαμαρτυρίας της β’ αντιπροέδρου του ΠΣΑΤ, Χριστίνας Αμερικάνου
Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση και από τον ΠΣΑΤ, με τη αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Χριστίνα Αμερικάνου να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό μου για τον τρόπο που παρουσιάζεται η γυναίκα.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Αξιότιμε κυρία Πρόεδρε της ΕΣΗΕΑ,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΠΣΑΤ,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για τον τρόπο που παρουσιάζεται η γυναίκα από την τηλεοπτική εκπομπή των ΑΝΤ1-Bwin «Στα πέναλτι» με παρουσιαστή τον κ. Φάνη Λαμπρόπουλο.

Η εκπομπή προλογίζει και παρεμβάλλεται ανάμεσα τα παιχνίδια της ημέρας, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Euro2020 και είναι στημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να υποβαθμίζει τις γυναίκες και τις παρουσιάζει «ικανές» μόνο για να επιδεικνύουν τα κάλλη τους.

Με κοντινά πλάνα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, αναπαράγονται στερεοτυπικές αντιλήψεις, σύμφωνα με τις οποίες το ποδόσφαιρο είναι ανδρική υπόθεση και ο μόνος ρόλος που μπορούν να έχουν οι γυναίκες σε αυτό είναι να διατηρούν το ενδιαφέρον του μιντιακού κοινού (των ανδρών δηλαδή) δια της επίδειξης σωματικών προσόντων. Επιπρόσθετα η εκπομπή αναφέρεται συστηματικά στις γυναίκες φιλάθλους με τρόπο απαξιωτικό, ενώ και ο τίτλος της, «Στα πέναλτι», παραπέμπει ευθέως σε παραφρασμένο σεξιστικό σχόλιο που προσβάλει την γενετήσια αξιοπρέπεια και των δύο φύλων.

Στην λογική αυτή, θεωρώ άκρως προσβλητική την μετάδοση της εν λόγω εκπομπής σε prime time ώρα, καθώς αναπαράγει σεξιστικό περιεχόμενο, και παρωχημένα κοινωνικά μηνύματα τα οποία καταναλώνει κοινό ανεξάρτητου ηλικίας καθώς δεν υπάρχει και ιδιαίτερη σήμανση.

Πρόκειται για πρωτοφανή έκφραση μισογυνισμού, θεωρώ ότι προσβάλει βάναυσα όλες τις αθλητικές συντάκτριες κάποιες εκ των οποίων έχουν κερδίσει με το σπαθί τους την παρουσία τους σε θέσεις ευθύνης στα αθλητικά τμήματα όλων των ΜΜΕ της χώρας.

Ζητώ από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ την παραπομπή του εν λόγω μείζονος ζητήματος στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όπως την προσφυγή στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) για αναπαραγωγή αντικοινωνικών προτύπων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσα από σεξιστικό παραλήρημα, καθώς και την δια επιστολής διαμαρτυρία στο τηλεοπτικό κανάλι και τον χορηγό της εκπομπής.

Επιπλέον προτείνω την έκδοση καταδικαστικής ανακοίνωσης ως κίνηση συμπαράστασης στις συναδέλφισσες που θίγονται βάναυσα από το περιεχόμενο της εκπομπής.

Ζητώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ να λάβει θέση με δημόσια ανακοίνωσή του κατά της προσβλητικής αυτής εκπομπής ζητώντας την άμεση διακοπή της ως ελάχιστη κίνηση σεβασμού στις γυναίκες – μέλη του.

Ενημερώνω το Διοικητικό Συμβούλιο ΠΣΑΤ και ΕΣΗΕΑ πως το θέμα έχουν ήδη καταδικάσει με αναρτήσεις τους γυναίκες αθλητικές συντάκτριες εγνωσμένης αξίας από τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Αναμένω για τις άμεσα ενέργειές σας».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected