Διάφορα

Ελασσόνα έξι μήνες μετά : Μπάζα, ετοιμόρροπα σπίτια και στο… περίμενε για αποζημιώσεις (photos)

φωτ. Intime

Ο χρόνος έχει σταματήσει στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι και το Αμούρι στις 3 Μαρτίου όταν ο φονικός σεισμός 6,3 ρίχτερ χτύπησε την περιοχή, καταστρέφοντας περισσότερα από 500 σπίτια τα οποία κρίθηκαν μη κατοικήσιμα.

Έξι μήνες μετά αποκαρδιωτική παραμένει η εικόνα στα χωριά του Τυρνάβου και της Ελασσόνας χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών και οι όποιες διαδικασίες να προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα μπάζα των γκρεμισμένων σπιτιών παραμένουν στα χωριά της Θεσσαλίας, θυμίζοντας τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι, ενώ τελευταία ξεπροβάλουν μέσα από αυτά φίδια και τρωκτικά, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά τους. Μέχρι σήμερα αν και έχουν εκδοθεί συνολικά 80 πρωτόκολλα κατεδάφισης επικίνδυνων ετοιμόρροπων σπιτιών, στους δήμους Ελασσόνας και Τυρνάβου δεν έχει εκτελεστεί καμία κατεδάφιση μέχρι στιγμής, σκοντάφτοντας οι εξελίξεις στη γραφειοκρατία. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσημα αν οι δήμοι ή οι ιδιώτες θα αναλάβουν τα έξοδα κατεδάφισης ενώ η έλλειψη μηχανικών ειδικά στο δήμο Ελασσόνας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ελασσόνα: Άφησαν τους σεισμόπληκτους αμανάτι με… τα μπάζα και τα ετοιμόρροπα σπίτια - Στο… περίμενε για αποζημιώσεις οι κάτοικοι

Ζουν σε κοντέινερ συνολικού εμβαδού 36 τ,μ, ή 24 τ.μ. το καθένα

Συνολικά, περισσότερες από 200 οικογένειες ζουν σε κοντέινερ συνολικού εμβαδού 36 τ,μ, ή 24 τ.μ. το καθένα, άλλοι μένουν σε τροχόσπιτα, κάποιοι φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ενώ αρκετοί αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να νοικιάσουν σπίτια σε άλλες περιοχές. Άλυτα παραμένουν μέχρι σήμερα μια σειρά μεγάλων και βασικών προβλημάτων ζωτικής σημασίας για τους σεισμοπαθείς καθώς δεν έχει πιστωθεί σε όλους τους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα των 600 ευρώ ενώ πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάρει την επιδότηση για τις οικοσυσκευές.

Ελπίδα στην περιοχή δίνει η γρήγορη αποκατάσταση του δημοτικού σχολείου στο Δαμάσι το οποίο είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές. Η ανέγερση του νέου σχολείου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και το σχολείο θα είναι έτοιμο για να υποδεχτεί τους μαθητές τον Σεπτέμβριο όπως είπε στο ethnos.gr o διευθυντής του σχολείου Γιώργος Λέτσιος, ο οποίος με παρέμβασή του τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε κατά τη διάρκεια του σεισμού να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 συναδέλφους του εκπαιδευτικούς από το κτίριο που κατέρρεε.

Παπαζάχος: Θα κουνιούνται για χρόνια στην Ελασσόνα

Η μετασεισμική ακολουθία αν και έχει ολοκληρωθεί, ο κίνδυνος να υπάρξει ένας ξεχασμένος μετασεισμός καθυστερημένος σε γειτονικό ρήγμα, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο είναι πρακτικά σταθερός από τώρα και για τα επόμενα χρόνια. «Θα συνεχίσουν να κουνιούνται για χρόνια στην περιοχή. Ένας σεισμός 6.3 ρίχτερ και ένας σεισμός 6.1 ρίχτερ έχει καθυστερημένους μετασεισμούς τρία χρόνια μετά. Μην ξεχνάτε ότι ο σεισμός της Θεσσαλονίκης είχε μετασεισμούς ανάμεσα στις λίμνες για μία δεκαετία. Η έντονη φάση πέρασε αλλά καθυστερημένοι μετασεισμοί, ένα 4άρι, ένα 4.5άρι θα συνεχίσουν να γίνονται. Αυτή είναι η φυσιολογική συμπεριφορά. Το ανάποδο θα ήταν περίεργο» δήλωσε στο ethnos.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ.

δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected