Διάφορα

Μετά από τιτάνια προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών σώθηκε το Κρυονέρι, μόνο με μάσκα FFP2 η κυκλοφορία στις κόκκινες περιοχές!

Έπειτα από μία εφιαλτική νύχτα, κατά την οποία οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν μεγάλο αγώνα να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο στη Βαρυμπόμπη, με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες και τα εναέρια μέσα, γεγονός που προκαλεί μια μικρή αισιοδοξία για την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης μέσα στις επόμενες ώρες.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ένα ενιαίο, συμπαγές μέτωπο φωτιάς αλλά μικρές διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο της φωτιάς, που περιλαμβάνει τη Βαρυμπόμπη, τους Θρακομακεδόνες, τις Αχαρνές, τις Αδάμες, το Κρυονέρι. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχουν κλήσεις ή αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα, ωστόσο, οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σπίτια, αυτοκίνητα, περιουσίες και τεράστια δασική έκταση, έχουν γίνει στάχτη. Την ίδια στιγμή, ο ουρανός στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου έχει γεμίσει καπνούς και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Η φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr είναι από την Πετρούπουλη:

Οι δυνάμεις που παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν, σε μία προσπάθεια να οριοθετηθεί η πυρκαγιά, είναι ισχυρές. Συγκεκριμένα, στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν από αέρος πέντε αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Εντολή εκκένωσης της οδού Ανοίξεως στο Κρυονέρι

Η νύχτα ήταν δύσκολη στο Κρυονέρι καθώς όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης τμήματος του οικισμού από το Δήμο Διονύσου καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά.

Η αστυνομία με αναμμένες τις σειρήνες και, χτυπώντας πόρτα πόρτα, καλούσε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μήνυμα για εκκένωση της οδού Ανοίξεως Κρυονερίου λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή εστάλη μέσω του ειδικού τηλεφωνικού αριθμού 112.

Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Οδό #Ανοίξεως πλησίον της δασικής έκτασης #Κρυονερίου εκκενώστε τώρα προς την Ε.Ο. #Αθηνών -Λαμίας μέσω Λεωφόρου Κρυονερίου. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας»

Αργά το βράδυ, στις φλόγες παραδόθηκε και εργοστάσιο catering στις Αχαρνές, καθώς η φωτιά πέρασε μέσα από το ρέμα της Χελιδονούς. Έχουν καεί τουλάχιστον πέντε σπίτια στην περιοχή.

Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν συνολικά έξι μηνύματα από το 112. Έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάμες και οι Θρακομακεδόνες, ενώ λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης εστάλη νέο μήνυμα από το 112 με εντολή αυτή τη φορά για εκκένωση του Ολυμπιακού Χωριού. Τελευταίο μήνυμα εστάλη στις 20.58 στους κατοίκους και όσους κινούνται στις περιοχές: Κάτω Κηφισιά, Αχαρνές, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση. Το μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να κλείσουν πόρτες, παράθυρα και καμινάδες και να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά έφτασε μέχρι την πλατεία της Βαρυμπόμπης, ενώ οι φλόγες πέρασαν και στον οικισμό των Αδάμων. Η φωτιά πλησίασε μέχρι το Ολυμπιακό χωριό, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Το μέτωπο έφτασε στο ρέμα της Χελιδονούς πολύ κοντά στη βιομηχανική περιοχή της Κάτω Κηφισιάς, ενώ πλησίασε στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Ασφυξία στην Αττική: Μόνο με μάσκα FFP2 η κυκλοφορία στις κόκκινες περιοχές

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προειδοποιεί τους κατοίκους αρκετών περιοχών του λεκανοπεδίου να λάβουν τα μέτρα τους για τα επιβλαβή σωματίδια, μετά την ολονύκτια επέλαση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη.

«Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες» σημειώνουν οι υπεύθυνοι του αστεροσκοπείου, παραθέτοντας αναλυτικό χάρτη.

Σημαντική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected