Κατηγορίες
Διάφορα

Ε.Γιαμαρέλλου: «Οι μεταλλάξεις γίνονται πάνω στους ανεμβολίαστους» – Κ.Πουλάς: «Η πίεση των εμβολιασμών τις δημιουργεί»

Η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, αναφέρθηκε εκ νέου στα ζητήματα της πανδημίας, την μετάλλαξη Δέλτα και τους εμβολιασμούς, όμως προχώρησε σε αντιεπιστημονικές δηλώσεις, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Πουλά.

«Αυτοί που θα γυρίσουν από τις διακοπές πόσο έχουν μολυνθεί, πόσοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μεταδώσουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όσοι εργάζονται και επιστρέφουν στις δουλειές τους πρέπει να κάνουν rapid test και να το επαναλάβουν άλλες 2 φορές τη βδομάδα. Τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι. Είναι σκόπιμο να περιορίσουν τις εξόδους τους για μια εβδομάδα μετά τις διακοπές τους», είπε, μιλώντας στο «MEGA».

Όπως είπε, η σωστή γνώση του προβλήματος μπορεί να είναι το κίνητρο για να τεσταριστεί κάποιος. «Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το 80% της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Μέχρι 1 Σεπτέμβρη όλος ο πληθυσμός θα έχει πιθανόν τη μετάλλαξη Δέλτα, που οι ειδικοί από το εξωτερικό λένε ότι μιλάμε για νέα ίωση», τόνισε.

Εμβολιασμένοι και μετάλλαξη Δέλτα

Αναφορικά στη νόσηση που κάνει το νέο αυτό στέλεχος, σημείωσε: «Νοσείς δύο φορές χειρότερα με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν βαριά. Συνήθως το περνάνε πολύ ελαφρά αλλά μολύνουν τους άλλους».

«Όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε έναν νέο ιό. Το Δέλτα ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους», χωρίς ωστόσο να βασίσει κάπου τα λεγόμενα της.

Ερωτηθείσα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανέφερε: «Τα εμβόλια μας προφυλάσσουν από το να μπούμε στη ΜΕΘ, όμως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που κάποιος με μικρά συμπτώματα, να κάνεις μια ελαφριά μορφή Δέλτα ιού».

«Σε αυτόν τον ιό δεν ξέρουμε αν μπορούμε να μιλάμε για ανοσία αγέλης. Στην ιλαρά λέμε ότι θέλουμε ανοσία 95% και φαίνεται ότι κι αυτός ο ιός θέλει υψηλό ποσοστό ανοσίας. Τώρα έχει εμβολιαστεί το 55% του πληθυσμού, έχουμε δρόμο μπροστά μας», τόνισε.

Για τον θάνατο εμβολιασμένου

Αναφορικά με τον πρώτο θανάτο ανθρώπου πλήρως εμβολιασμένου στη χώρα, η κα Γιαμαρέλλου ανέφερε: «Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοεπάρκια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση. Στους ανοσοκατεσταλμένους πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, το προτείνουν και τα FDA και CDC».

Αναφορικά με την τρίτη δόση, η καθηγήτρια εξήγησε ότι θα προηγηθούν, σε πρώτη φάση, η ομάδα Α ανοσοκατεσταλμένων κι όπως είπε μέχρι τέλη Αυγούστου η εικόνα θα είναι καθαρή αναφορικά στην χορήγηση τρίτης δόσης.

Η απάντηση του Κ.Πουλά

Ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας του τμήματος φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών Κωνσταντίνος Πουλάς, σχολίασε τα όσα είπε η Ε.Γιαμαρέλλου:

Σε… ανοσοανεπάρκεια αποδίδει την τραγική εξέλιξη του θανάτου του εμβολιασμένου οδοντιάτρου η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου:

«Μπορεί να έκρυβε μια ανοσοανεπάρκεια που δεν γνώριζε. Όσοι δεν κάνουν καλά αντισώματα ίσως χρειαστούν τρίτη δόση.

Αναφορικά στη νόσηση που κάνει το στέλεχος Delta, η κ. Γιαμαρέλλου σημείωσε πως: «Νοσείς δύο φορές χειρότερα με την μετάλλαξη Delta. Οι εμβολιασμένοι έχουν πιθανότητα 10% να νοσήσουν βαριά. Συνήθως το περνάνε πολύ ελαφρά αλλά μολύνουν τους άλλους».

«Όλοι οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις. Όταν κάνει πολλές και μεγάλες μεταλλάξεις κι έχουμε ένα νέο ιό. Το Delta ανήκει πιθανόν αυτές τις μεταλλάξεις τις μεγάλες», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι «οι μεταλλάξεις γίνονται επάνω στους ανεμβολίαστους».

Όλα τα παραπάνω δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Ο εμβολιασμένος δεν έκρυβε ανοσοανεπάρκεια, καθώς θα το είχε ανακοινώσει το νοσοκομείο που τον νοσήλευσε. Παράλληλα δεν προκύπτει από κάποια δημοσίευση ότι όσοι έχουν την μετάλλαξη Δέλτα νοσούν δύο φορές χειρότερα. Αντίθετα δημοσιεύσεις δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι νοσούν βαρύτερα σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους. Τέλος από δημοσιεύσεις φαίνεται ότι τις μεταλλάξεις τις προκαλεί η πίεση των εμβολιασμών και όχι οι ανεμβολίαστοι.

Η κα Γιαμαρέλλου για πολλοστή φορά διατυπώνει απόψεις που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα. Αντίθετα είναι δηλώσεις επιστημονικά αστήρικτες.»

*pronews.gr

error: Protected