Διάφορα

Ξεκίνησαν ήδη οι ροές Αφγανών σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια

Σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια αναμένεται να μεταφερθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές.

Μέχρι τώρα 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Σύμφωνα με το makthes.gr, ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα προστατευτούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, ενώ η αμερικανική βίζα τους βρίσκεται υπό επεξεργασία. Οι τρεις βαλκανικές χώρες, οι οποίες πρόκειται να λάβουν συμφωνημένο αριθμό Αφγανών από αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν για συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Στην Αλβανία ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα είπε πριν δύο μέρες πως μπορούν να φιλοξενήσουν 1.000 Αφγανούς πρόσφυγες ενώ η υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Όλτα Χάτσκα έγραψε στο twitter πως η χώρα της είναι έτοιμη να προσφέρει φιλοξενία σε χιλιάδες Αφγανούς. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη στο αεροδρόμιο των Τιράνων έχουν τοποθετηθεί σκηνές όπου θα γίνει ο υγειονομικός έλεγχος όλων όσοι θα μεταφερθούν στην Αλβανία. Μια από τις τοποθεσίες που εξετάζονται για τη φιλοξενία τους είναι στο Μπεράτι.

Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ αρχικά έκανε δηλώσεις για τη φιλοξενία 250 Αφγανών αλλά σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μιλάει για τουλάχιστον 450 Αφγανούς.

Άγνωστος είναι ο αριθμός των Αφγανών που θα μεταφερθούν στο Κόσοβο με τις αρχές πάντως να κάνουν λόγο για χιλιάδες Αφγανούς, ακόμα και 3.000 που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected