Διάφορα

Ρικομέξ : Το χάρτινο εργοστάσιο του σεισμού της Αθήνας που έγινε συνώνυμο της αυθαιρεσίας. Το χρονικό της ατιμωρησίας (photos+vid)

Η υπόθεση της κατάρρευσης του εργοστασίου της Ρικομέξ στο Μενίδι έγινε συνώνυμο της ασυδοσίας και της ατιμωρησίας.

Στο χάρτινο κτίριο παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες της οικοδομικής και της νομιμότητας, αλλά κανείς δεν μπήκε φυλακή. Οι ποινές στο τέλος μετατράπηκαν σε πλημμέλημα και οι 39 νεκροί δεν δικαιώθηκαν πότε. Οι μηχανικοί της υπόθεσης συνέχισαν να χτίζουν κτίρια, αφού ούτε οι συνάδελφοί τους αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναστείλουν -έστω για λίγο- την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Διαβάστε το δραματικό χρονικό της υπόθεσης όπως το κατέγραψε το δημοσιογραφικό ημερολόγιο.

7 Σεπτεμβρίου: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώνεται στις 14:56 το μεσημέρι στην Αθήνα, με επίκεντρο κοντά στην Πάρνηθα. Δεκάδες άτομα εγκλωβίζονται στα ερείπια κτιρίων σε 11 σημεία της Αττικής, ενώ ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 136.

8 Σεπτεμβρίου 1999. Δήλωση Πρωθυπουργού «Θέλω να εκφράσω και πάλι τη λύπη μου και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των νεκρών. Μετά από εντολή μου, ο υπουργός Δικαιοσύνης παρήγγειλε προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των υπευθύνων εκείνων για τις καταστροφές, για τους θανάτους, για τους τραυματισμούς. Η άποψή μας και η επιθυμία μας είναι να εντοπισθούν και να τιμωρηθούν το ταχύτερο.

09/09/1999. Απεγκλωβισμός νεαρής γυναίκας μετά από 46 ώρες στη Ρικομέξ. Θαμμένη ζωντανή για δύο ημέρες έμεινε η 31χρονη Εύη Σοφίλου, που κατορθώνοντας να επιζήσει πάνω από 46 ώρες εγκλωβισμένη στα συντρίμμια του εργοστασίου «ΡΙΚΟΜΕΞ», ξαναείδε το φως του ήλιου στις 12.45 το μεσημέρι.

4/11/1999. Στον εισαγγελέα στοιχεία για τις καταρρεύσεις των κτιρίων. Στον εισαγγελέα στέλνει το υπουργείο Περιβάλλοντος όσα στοιχεία συγκεντρώνει καθημερινά για τις οικοδομές που κατέρρευσαν κατά το σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου στην Αττική.

13/12/1999. Σε αντίξοες συνθήκες η έρευνα για την κατάρρευση της «Ρικομέξ». Η επιστημονική επιτροπή διερεύνησης των αιτίων κατάρρευσης των κτισμάτων από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου ψάχνει -κάτω από αντίξοες συνθήκες- να βρει τα υπόλοιπα στοιχεία από το φάκελο του εργοστασίου «Ρικομέξ». Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κίμωνα Κουλούρη.

7/3/2000. Την τιμωρία των ενόχων ζήτησαν οι συγγενείς των θυμάτων στη «Ρικομέξ». Να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το θάνατο 39 ατόμων, από την κατάρρευση του κτιρίου της «Ρικομέξ» στο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου, ζήτησαν την Τρίτη οι συγγενείς των θυμάτων, σε τρισάγιο που τέλεσαν στα ερείπια του κτιρίου.

3/10/2000. Δίκες «εξπρές» για τα φλέγοντα θέματα εθνικής σημασίας μελετά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Νομοθετική ρύθμιση η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις ώστε μία υπόθεση να κρίνεται ως εθνικής σημασίας -όπως το ναυάγιο του Σάμινα, οι καταρρεύσεις κτιρίων από το περυσινό σεισμό και η τραγωδία του πρωθυπουργικού Falcon- και να εκδικάζεται άμεσα προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την εφημερίδα Εξουσία, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης σχετικών θεσμικών μέτρων.

26/10/2000. Το πράσινο φως για την επίσπευση της εκδίκασης πέντε μεγάλων υποθέσεων έδωσε ο πρωθυπουργός. Πέντε μεγάλες υποθέσεις, οι οποίες συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα από τα ελληνικά δικαστήρια, ύστερα από σχετική νομοθετική παρέμβαση που αποφασίστηκε την Πέμπτη στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο.

15/12/2000. Πόρισμα «φωτιά» του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα αίτια κατάρρευσης της Ρικομέξ. Κακοτεχνίες, πρόχειρες προσθήκες και παραλείψεις προκάλεσαν την κατάρρευση του κτιρίου της Ρικομέξ κατά τον περυσινό καταστροφικό σεισμό. Αυτό αναφέρουν στο πόρισμα που παρέδωσαν στη 16η τακτική ανακρίτρια, Ιωάννα Λάμπρου, οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίοι εξέτασαν επί σειρά μηνών τα σχέδια και τις μελέτες για την ανέγερση του εν λόγω κτιρίου.

Η συνέχεια στη Μηχανή του Χρόνου

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected