Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ : Μείωση φόρων σε γονείς, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, διπλάσιο ΚΕΑ τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στα πλαίσια της ΔΕΘ ανακοίνωσε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων με μέτρα που αφορά εργαζόμενους, επιχειρήσεις, επενδύσεις και γονείς.

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

  • Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
  • Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ο φόρος εισοδήματος θα είναι 15,5%
  • Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια, στον τουρισμό, στα σινεμά και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
  • Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ
  • Συνεχίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2022.

Μέτρα για εργαζόμενους

  • Kαταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές
  • Kπαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα
  • Tο ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών

Επίσημο: Διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο τέλος του χρόνου

Διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους δικαιούχους στο τέλος τους χρόνους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Στην ουσία πρόκειται για επανάληψη του ίδιου περσινού μέτρου όπου πάλι η κυβέρνηση είχε μοιράσει διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους δικαιούχους.

Όλοι οι σημερινοί δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ, θα λάβουν στις 30 Δεκεμβρίου το διπλό ποσό του επιδόματος σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικότερα το διπλό ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα δοθεί σε περίπου 215.000 δικαιούχους που λαμβάνουν σήμερα το εν λόγω επίδομα.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, π. ΚΕΑ δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτα και θα λάβουν μέσω του λογαριασμού τους αυξημένο ποσό του επιδόματος. Η καταβολή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Έτσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ αν κάποιος παίρνει 300 ευρώ θα πάρει 600.

*ethnos.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected