Κατηγορίες
Διάφορα

Νέο sms στους διανομείς μετά τα μεσάνυχτα : Αλλάζει στάση η εταιρία, τι λένε τα συνδικάτα στο Reader

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το μήνυμα που εστάλη στους εργαζόμενους από την Efood για αλλαγή εργασιακής σχέσης με την εταιρεία, νέα ειδοποίηση έλαβαν στο κινητό τους οι διανομείς.

Σύμφωνα με το νέο μήνυμα που εστάλη στους διανομείς το βράδυ της Παρασκευής, η Efood παίρνει πίσω τις απολύσεις και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ανέφερε το πρώτο μήνυμα που έλαβαν.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reader το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφαλάς, η εταιρεία έστειλε νέο μήνυμα στους διανομείς, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλά για «επικοινωνιακό λάθος» και τους επισημαίνει ότι μπορούν να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας τους, αν οι ίδιοι το επιθυμούν. «Η Efood έστειλε νέο μήνυμα σε όλους τους διανομείς ότι παίρνει τις απολύσεις πίσω και οι συνάδελφοι μπορούν να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους, δηλαδή με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις τριών μηνών. Αυτό είναι μία νίκη για όλους τους διανομείς και τον κόσμο που μας υποστήριξε. Φυσικά, δεν απολύθηκε κανένας συνάδελφος αλλά το πρόβλημα το δημιουργούν οι τρίμηνες συμβάσεις», σημειώνει ο κ. Κεφαλάς. Για να προσθέσει: «Αυτό το καθεστώς της ανανέωσης των συμβάσεων θέλουμε να αλλάξουμε. Πρέπει η εταιρεία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και ζητάμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Efood και όχι να λαμβάνουμε μηνύματα το βράδυ».

Τώρα, οι διανομείς προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις ανά την Ελλάδα και θα λάβουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες θα γνωστοποιήσουν έως τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου.

Efood: Το μήνυμα στους διανομείς που προκάλεσε αντιδράσεις
Αναστάτωση επικράτησε, πάντως, την Παρασκευή στους κόλπους του κλάδου των διανομέων μετά την αναδιάταξη του εργασιακού χάρτη, που προωθεί η efood, η μεγαλύτερη εταιρεία delivery με 3.000 διανομείς σε όλη τη χώρα, μέσω της αλλαγής της εργασιακής σχέσης τμήματος του προσωπικού της από συμβασιούχους σε freelancer. Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων απασχολούμενων στην εταιρεία, που κατατάχθηκαν στο επίπεδο 3 του εσωτερικού συστήματος αξιολόγησης απόδοσης και η αντιπρόταση για συνέχιση της εργασιακής σχέσης τους με την efood ως αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να δημιούργησε νέα δεδομένα στον χώρο αλλά τελικά δεν «πέρασε» λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.

Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πρόσληψης προσωπικού και με την μορφή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, εγκαινιάζοντας το «συνεργατικό» σχήμα. Το νέο μοντέλο συνεργασίας προέβλεπε συνολικά 4.000 προσλήψεις διανομέων με την εταιρεία να προτείνει στους ενδιαφερόμενους επιλογή μισθωτής εργασίας ή εξωτερικής συνεργασίας (αυτοαπασχολούμενος/ελεύθερος επαγγελματίας).

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των διανομέων, που έχουν προγραμματίσει συνελεύσεις τις επόμενες μέρες, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ ενώ τα social media κατακλύστηκαν από αρνητικά σχόλια. Από την πλευρά της η εταιρεία αφού αναφέρεται στην «αδιαπραγμάτευτη στάση της efood για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων» αποδοκιμάζει το εταιρικό μήνυμα, που έστειλε στους διανομείς της, καθώς «δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της».

Efood: Αλλαγή εργασιακής σχέσης μέσω μηνύματος
«Αγαπητέ Rider, στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing». Ο πρόλογος του μηνύματος, που έλαβε μεγάλος αριθμός διανομέων της efood στο κινητό τους αιφνιδίασε με τη συνέχεια να θέτει τα νέα δεδομένα σε άμεση υλοποίηση. «Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer… Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης…».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected