Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η μελέτη Τσόδρα- Λύτρα δεν παραδόθηκε στον πρωθυπουργό ή το Μαξίμου και ότι ο Μητσοτάκης δεν είπε ποτέ ότι δεν είναι καλύτερη η διασωλήνωση σε ΜΕΘ.
Η έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ δεν ήταν εν γνώσει του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν είχε παραδοθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό ή σε κάποιο συνεργάτη του, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σχολίασε επίσης ότι προφανώς είναι καλύτερη η αντιμετώπιση των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε ποτέ το αντίθετο.
Απέφυγε πάντως να απαντήσει ευθέως εάν υπάρχει δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας, υποστηρίζοντας ότι αν και δεν είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την περίφημη μελέτη, παραμένει ο πιο στενός του συνεργάτης στην ομάδα των επιστημόνων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Ο κ. Οικονόμου πέρασε δε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι εκμεταλλεύεται με τρόπο χυδαίο και ευτελή το φόβο και τον πόνο των πολιτών, καθώς και ότι εργαλειοποιεί την επιστήμη και κανιβαλίζει τη συγκεκριμένη μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα πως ούτε λίγο ούτε πολύ οι θάνατοι από την πανδημία “ως ένα βαθμό είναι και αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς του κ.Τσίπρα”, τον οποίο κατήγγειλε για άλλη μία φορά ότι φλερτάρει με τους αντιεμβολιαστές και αρνείται την επιστήμη, συντασσόμενος με τον Παύλο Πολάκη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε αναλυτικότερα ότι πρώτον “η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί στον πρωθυπουργό ή σε κάποιον συνεργάτη του, πριν την επίσημη δημοσίευση”.
Διέψευσε έτσι τον ένα εκ των δύο μελετητών, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρο Λύτρα, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η έρευνα είχε παραδοθεί στο Μαξίμου όταν είχε ολοκληρωθεί, δηλαδή τον περασμένο Μάιο, πριν τη δημοσίευση της.
Δεύτερον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η μελέτη επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα όταν το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση και για τις αδυναμίες του Συστήματος σε διάφορες περιοχές. Ανέφερε δε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και δήλωσε ότι “μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες έγινε μία συγκλονιστική προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΣΥ”.
Τρίτον, ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη προκειμένου να παρέχεται στους ασθενείς η καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να καταστεί δυνατή η εισαγωγή τους σε ΜΕΘ.
“Προφανώς σε ΜΕΘ είναι καλύτερη η αντιμετώπιση, ο πρωθυπουργός δεν ισχυρίστηκε το αντίθετο” δήλωσε, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη δήλωση Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ.
Τέταρτον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι “σκόπιμα με τρόπο χυδαίο και ευτελή ο κ.Τσίπρας επικεντρώνει στο θέμα των ΜΕΘ”, αλλά ότι το σημαντικό είναι πως δε θα επιβαρυνθεί το ΕΣΥ. Και λιγότερες διασωληνώσεις διασφαλίζονται μόνο με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Θέλησε έτσι να αναδείξει ως μείζον το θέμα του εμβολιασμού, σχολιάζοντας μάλιστα ότι και χώρες με πολύ πιο κραταια συστήματα υγείας από την Ελλάδα αντιμετωπιζουν προβλήματα με την πανδημία.
Πάντως δεν απάντησε ουσιαστικά τι θα κάνει η κυβέρνηση έστω τώρα που μετά βεβαιότητας έχει πια τη μελέτη στα χέρια της. Ενώ ως προς το πραγματικά κρίσιμο σημείο της μελέτης, που διαπιστώνει πως όταν οι διασωληνώσεις ξεπερνούν τις 400 το ΕΣΥ δεν ανταποκρίνεται πια και άρα δεν έχει επί της ουσίας ενισχυθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταρχάς επέμεινε ότι οι ΜΕΘ φτάνουν πλέον τις 1.200 και υποστήριξε ότι η έρευνα λέει το αυτονόητο, δηλαδή πως όσοι περισσότερες είναι οι διασωληνώσεις τόσο περισσότερα τα θύματα, επιμένοντας ότι μόνη λύση είναι το εμβόλιο.
Η κυβέρνηση άλλωστε γενικότερα υποστηρίζει ότι έχει ήδη ενισχύσει επαρκώς το ΕΣΥ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος είχε δηλώσει ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθεί ένα ΕΣΥ πολυτελείας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναρωτηθεί τι θα κάνουμε τόσες ΜΕΘ μετά τον κορονοϊό.
Σημειωτέον ότι λίγο μετά το briefing ο Σωτήρης Τσιόδρας έβγαλε, προφανώς κατόπιν συνεννόησης ή πίεσης από το Μαξίμου, δήλωση με την οποία ουσιαστικά καλύπτει την κυβέρνηση για το θέμα.
Ερωτηθείς αν υπάρχει δυσφορία στο Μαξίμου για τον κ.Τσιόδρα, ο κ.Οικονόμου απάντησε “ό,τι είχα να πω για τη μελέτη σας το είπα” και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επέλεξε να εμπιστευτεί τους επιστήμονες, τιμά την επιστήμη, δεν την εργαλειοποιεί, ούτε στην αρχή ούτε ποτέ δε θα βάλει επιστήμονες στο μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης”. Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική της με βάση τις εισηγήσεις των επιστημόνων.
Στο ερώτημα δε εάν παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού ο κ.Τσιόδρας, παρότι όπως ισχυρίστηκε δεν είχε ενημερώσει το Μαξίμου για την περίφημη μελέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι: “Ο κ.Τσιόδρας προφανώς και εξακολουθεί να είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού όσον αφορά στην ομάδα των επιστημόνων”.