Κατηγορίες
Διάφορα

Άκης Σκέρτσος: «Μια ειλικρινής συγγνώμη είναι πιο σημαντική από μια παραίτηση ή αντικατάσταση»

Στην παραδοχή ότι ο «μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση» προέβη ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει μια συγγνώμη στους πολίτες.

«Η συγνώμη είναι εφαλτήριο αυτογνωσίας και χωρίς αυτή δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω. Όταν είναι ειλικρινής και συγκεκριμένη και όχι προσχηματική είναι πιο σημαντική από την παραίτηση ή μια αντικατάσταση».

Αυτό τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ , ομολογώντας ότι «όσα ζήσαμε την τελευταία εβδομάδα μας πλήγωσαν και αδικούμε την προσπάθεια που έχουμε κάνει σε αυτό το πεδίο».

«Οφείλουμε ένα συγνώμη στους συμπολίτες μας και ένα ευχαριστώ στις ένοπλες δυνάμεις, στην αστυνομία, την πυροσβεστική την πολιτική προστασία, σε όλους όσοι αγωνίστηκαν επί πέντε μέρες για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δεν είναι εργαλείο αποφυγής η συγκάλυψη ευθυνών αλλά μία κυβέρνηση έτοιμη να αναγνωρίσει ότι δεν έγιναν όλα καλά», προσέθεσε ο Υπουργός Επικρατείας για την κακοκαιρία Ελπίς.

Κατά τον ίδιο η κυβέρνηση λέει συγγνώμη « διότι αναγνωρίζουμε και γνωρίζουμε ταυτόχρονα ότι στον πυρήνα της αποστολής του κράτους βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών και αυτό το αίσθημα κλονίστηκε λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, αλλά δεν γκρεμίστηκε».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία ανέδειξε πόση δουλειά πρέπει να γίνει στο επίπεδο της συνεργασίας των συναρμόδιων φορέων. Άλλωστε, όπως είπε, η πρόληψη δεν είναι από τα πιο δυνατά μας στοιχεία, καθώς « λείπει από την κουλτούρα μας, δεν την μάθαμε στα σχολεία μας».

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ότι η κακοκαιρία που αντιμετωπίσαμε δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη στα ιστορικά κλιματικά δεδομένα του λεκανοπεδίου. «Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία. Παραλάβαμε την πολιτική προστασία με ένα υπό στελεχωμένο γραφείο σε ένα κατάλληλο κτίριο και στη θέση της έχουμε δημιουργήσει ένα υπουργείο. Έχουμε εξασφαλίσει 1,7 δις από το ταμείο ανάκαμψης για την αναβάθμιση των υποδομών, εξοπλισμού και εκπαίδευσης», είπε με νόημα.

Ως προς τον στόχο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα επισήμανε ότι όλοι πρέπει μηδενός εξαιρουμένου, κεντρική κυβέρνηση, ΟΤΑ και πολίτες να γίνουν καλύτεροι στην αντιμετώπιση των απειλών που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Να κατανοήσουμε ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον με νέες αναδυόμενες υβριδικές απειλές και ότι οφείλουμε αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς να υιοθετούμε ως σενάριο βάσης στην καθημερινότητά μας το χειρότερο σενάριο ακόμη κι αν αυτό δεν επιβεβαιώνεται».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected